Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett

St Caecilia: een brede school met ruime lokalen

17 juni 2016, 12:33
Advertorial
In een uitbreidingsgebied van Berkel-Enschot is voor basisschool St Caecilia een nieuw gebouw gerealiseerd. De nieuwbouwplannen waren aanleiding om meteen de functies van het gebouw te verruimen en praktische zaken te heroverwegen. Zo werd gekozen voor heterogeen vinyl vloerbekleding van Tarkett met het oog op groter gemak en lagere kosten van onderhoud.

De basisschool St Caecilia in Berkel-Enschot liep tegen zijn capaciteitsgrenzen aan. Omdat in de wijk nieuwbouw werd gepleegd, besloot de directie meteen een groter gebouw te laten realiseren. Het nieuwe schoolgebouw zou onderdak gaan bieden aan een peuterspeelzaal, een kinderdagverblijf, een buitenschoolse opvang en een gymzaal. Tevens is in het gebouw een GGD ondergebracht. Architect Geert Timmermans (Povše & Timmermans architecten) ontwierp de nieuwbouw.

Pannen
In lijn met het beeldkwaliteitplan voor de uitbreiding moest het schoolgebouw passen in de dorpse omgeving. Het gebouw diende bijvoorbeeld een pannendak te hebben, zoals de overige gebouwen in de buurt. De schooldirectie wilde uit een combinatie van budget- en ruimteoverwegingen geen schuine kapconstructie maar een plat dak. De architect bood een oplossing, waarmee de gemeente akkoord is gegaan.

Timmermans liet zich voor het gebouwontwerp inspireren door de Amsterdamse School. De gevels zijn opgetrokken uit rood baksteen met accenten in een donkerder tint baksteen en voorzien van robuuste witte kozijnen. In dit ontwerp paste de verticale toepassing van donkere pannen. De gemeentelijke architect accepteerde dit als voldoende passend in het plan.

Ruime lokalen
De school stelde het standaard programma van eisen, aangevuld met een aantal eigen eisen, legt schooldirecteur Theo van Tilburg uit. Zo wilde de school ruimere lokalen dan gebruikelijk. Het aantal leerlingen per klas is weliswaar minder dan voorheen, toch is er tegenwoordig meer ruimte nodig. “Kinderen zijn beweeglijker geworden en het onderwijs is gevarieerder”, legt Van Tilburg uit. “Er is een grotere differentiatie in plekken: naast het klassikaal onderwijs is er ruimte nodig voor stilteplekken, werktafels voor groepjes en dergelijke.”

“Sommige scholen brengen die functies onder op de gangen”, gaat hij verder, “Bij ons gebeurt er nog steeds veel in het lokaal. Dat betekent dat wij lokalen hebben van 61 tot 68 vierkante meter. De architect heeft op effeciënte wijze de grote lokalen kunnen combineren met nevenruimtes en verkeerszones.” Timmermans heeft de functies van het gebouw op ingenieuze wijze in een compacte bouwmassa weten in te passen. De brede school heeft nu een oppervlak van circa 2.800 vierkante meter en ontvangt circa 340 leerlingen.

Onderhoud
De verhuizing van de school naar nieuwbouw was ook het moment om de vloerbekleding te heroverwegen, aldus Van Tilburg. In verband met het dagelijks onderhoud en eventuele ongelukjes besloot de school een harde vloerbekleding te verkiezen boven zachte vloerbedekking. De keuze viel op Acczent Excellence 80, een heterogeen vinyl van Tarkett, die zich makkelijk laat reinigen door de TopClean XP oppervlaktebehandeling.

“Zoals in veel scholen lag in ons oude gebouw linoleum’, zegt Van Tilburg. “Maar onze ervaring is dat dat om het jaar opnieuw in de was moet worden gezet. Dat sparen we nu uit. Bovendien moet, als je een vloer goed in de was wilt laten zetten, de hele ruimte leeg worden gehaald. In de praktijk loopt dan het personeel met de tafels en stoelen te sjouwen. Ook die manuren sparen we nu uit met de vinylvloer.” Niet onbelangrijk voor de school: Acczent Excellence 80 is ftalaat-vrij.

In overleg met de architect heeft de school verschillende dessins geselecteerd. Zo is een plankendessin gekozen voor een huiselijke uitstraling in het kinderdagverbijf. In de schoollokalen ligt Acczent Excellence 80 in een fijn streepdessin en in de vergaderruimtes is een breder streeppatroon toegepast.

Tand des tijds
De keuze voor heterogeen vinyl kwam niet helemaal uit de lucht vallen: de school had enige ervaring met een oudere uitvoering van het materiaal. “Er lag een stukje in het oude gebouw”, vertelt de schooldirecteur, “Dat na veertig jaar esthetisch niet zo mooi meer was, maar in technische zin de tand des tijds goed had doorstaan.”

Andere nieuwsberichten

Rotterdam Architectuurprijs 2024 naar Grondstoffenstation Afrikaanderplein en Metrostation Strand

Gisteren, 20:00

Eerste Tilburg Architectuurprijs voor transformatie kloostercomplex Oude Dijk

Gisteren, 18:58

Amsterdamse wijk Holendrecht ondergaat grote vernieuwing

Gisteren, 16:35

Doepel Strijkers ontwerpt restaurant en cocktailbar in top Zalmhaventoren

Gisteren, 14:14

Woonbond wil dat Keijzer zich inzet voor lagere huren en meer sociale woningen

Gisteren, 15:21

Recyclingindustrie raakt Nederlands hergebruikt plastic niet kwijt

Gisteren, 12:20

Amsterdam wil verduurzamen erfgoed makkelijker maken

Gisteren, 10:44

Haas en konijn in Utrecht straks beschermd bij slopen en bouwen

13 juni, 10:19

Zuid-Hollandse coalitie na ruzie met De Jonge: eind goed, al goed

13 juni, 9:34

Arcadis: Amsterdam en Rotterdam bovenaan lijst duurzaamste steden

12 juni, 12:17
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan