Copyright: Maquette voor het nieuwe Naturalis Biodiversity Center. Neutelings Riedijk
Copyright: Het huidige Naturalis met de 'zebrabrug'. Vysotsky
Copyright: Het huidige Naturalis. Vysotsky

Verheijen: dit gaat tegen het oorspronkelijke PvE in

13 februari 2015, 17:32
Het definitief ontwerp van Neuteling Riedijk voor de nieuwbouw en renovatie van het Naturalis Biodiversity Center is gereed. De architect van het bestaande gebouw, Fons Verheijen (VVKH Architecten), is ongelukkig met, zoals hij het aanduidt, een onnodige verminking van zijn architectuur. Verheijen heeft Naturalis gedagvaard.

Het bestaande gebouw van Naturalis, naar ontwerp van Verheijen, is in 1997 opgeleverd. Nu het Leidse natuurhistorisch museum is gefuseerd met het Zoölogisch Museum Amsterdam en twee vestigingen van het Nationaal Herbarium Nederland en de instituten op een locatie worden samengebracht, is er behoefte aan uitbreiding. Er is meer ruimte nodig voor depots, laboratoria en andere werkplekken.

Omkering van functies
Het plan van Neutelings Riedijk Architects is een ensemble van gebouwen, gegroepeerd rond de bestaande depottoren van 22 verdiepingen. Het huidige tentoonstellingsgebouw en de nieuwbouw worden verbonden door een centrale hal, die tevens de nieuwe entree wordt.

Essentieel in het ontwerp van Neutelings Riedijk is de omkering van functies van de gebouwen: de huidige tentoonstellingsruimte wordt verbouwd tot depot- en werkruimte en de nieuwbouw wordt tentoonstellingsruimte. Het Rotterdamse architectenbureau was de enige van de meedingende bureaus bij de Europese aanbesteding die dit voorstelde.

"Daarmee ging het bureau tegen het Programma van Eisen voor de architectenkeuze in", zegt Verheijen. "De wijziging van het PvE en het ontwerp van Neutelings Riedijk houdt in dat er niet een nieuw depot, maar een nieuw tentoonstellingsgebouw wordt gerealiseerd." Die wijziging heeft vergaande en onnodige consequenties voor het oorspronkelijke gebouw, meent de architect.

Architectonische ingrepen
Vanwege de functieverandering van het oorspronkelijke tentoonstellingsgebouw worden er extra vloeren aangebracht. "Een goed ontworpen publieke ruimte wordt verminkt. Alle architectonisch uitgewerkte vides en doorzichten worden dichtgemaakt met vloeren. Daar maak ik bezwaar tegen."

Ook voor de buitenzijde heeft de functieverandering gevolgen, stelt Verheijen. Door vloeren te plaatsen in de tien meter hoge bibliotheekruimte, direct achter de gevel, wordt de symbolische waarde van de spleetraampjes "als dichtregels" teniet gedaan, stelt de architect. In een andere gevel verdwijnt het ritmische patroon van 1250 uitstekende pijpjes omdat er ramen worden geplaatst ; de 'zebrabrug', die het Pesthuis als huidig entreegebouw verbindt met de tentoonstellingsruimte, verdwijnt eveneens door de komst van een nieuwe hoofdentree.

Volgens Naturalis zijn de gevolgen betrekkelijk en zeker niet zonder goede reden. Het interieur van het tentoonstellingsgebouw verandert, de buitenzijde nauwelijks. De markante toren blijft bijvoorbeeld onaangetast. "We moeten iets doen," zegt Corine van Impelen namens Naturalis, "Het oude pand functioneert niet meer. Door de fusie is er een enorme toename aan voorwerpen en medewerkers, die nu nog verspreid zijn over Leiden. Dat is niet efficiënt en we willen alles daarom graag onder een dak brengen."

Van Impelen zegt dat er tevens veranderingen nodig zijn om de stijgende bezoekersaantallen op te vangen. "De situering van entree, winkel en restaurant in het Pesthuis blijkt logistiek zowel voor het museum als de bezoekers onhandig. Nu komt er een centrale, ruime entree met de andere functies in de buurt. De verbindingsbrug met het Pesthuis verdwijnt dan."

Ruimtegebrek
Volgens Verheijen was oorspronkelijk twintig miljoen beschikbaar voor de nieuwbouw, terwijl de kosten nu al geraamd worden op zeventig miljoen. Logisch, volgens de architect. "Als je een tentoonstellingsruimte maakt, spreek je over een hoogwaardige architectonische ruimte die prachtig is afgewerkt; een depot is een lage, onafgewerkte ruimte die heel simpel kan zijn."

"Er wordt nu een nieuwe tentoonstellingsruimte gemaakt, waarna een bestaande tentoonstellingsruimte moet worden gestript en verbouwd." Dat, terwijl die extra werkzaamheden en kosten helemaal niet nodig zijn als men bij het oorspronkelijke PvE blijft, aldus Verheijen. "Maar het is voor een directeur altijd prestigieuzer om een tentoonstellingsgebouw neer te zetten dan bouwheer van depots te zijn."

Volgens Naturalis is de 'functiewisseling' van oud- en nieuwbouw echter ingegeven door het feit dat het huidige tentoonstellingsgebouw onvoldoende ruimte biedt. "Het oorspronkelijke gebouw is berekend op 150.000 bezoekers en we zitten nu al op 300.000. We verwachten dat het aantal gaat stijgen naar 400.000 bezoekers of meer", zegt Van Impelen. "Daarbij zie je de ontwikkelingen in de museumwereld dat mensen meer willen worden meegenomen in een verhaal; ook daar is ruimte voor nodig."

Zelfs al is het oorspronkelijke tentoonstellingsgebouw flexibel genoeg om te worden aangepast aan nieuwe tentoonstellingsconcepten, zoals Verheijen stelt, dan biedt volgens Naturalis het gebouw nog steeds te weinig ruimte. "Het huidige museum biedt 4.000 vierkante meter voor tentoonstellingen, het nieuwe gebouw gaat 6.000 vierkante meter bieden", zegt Van Impelen. "Dan heb ik het puur over tentoonstellingsoppervlak."

Verheijen bestrijdt die cijfers: volgens de architect heeft het oorspronkelijke museum een tentoonstellingoppervlak van 5.000 vierkante meter en lagen de bezoekersaantallen van meet af aan rond de 250.000 mensen "zonder dat het ooit een ruimteprobleem heeft opgeleverd."

Noodzakelijk of onnodig?
Van Impelen zegt dat Naturalis het definitief ontwerp een mooie oplossing vindt om het bestaande zoveel mogelijk te behouden en toch de noodzakelijke uitbreiding te kunnen uitvoeren. "We vinden dat Neutelings Riedijk heel zorgvuldig omgaat met het gebouw", aldus Van Impelen. "Wij zijn blij met de oplossingen."

"Ik heb geen bezwaar tegen het feit dat een andere architect mijn gebouw uitbreidt", zegt Verheijen. "Dat kan altijd een goed ensemble opleveren. Ik heb er bezwaar tegen dat bij deze operatie onnodig mijn gebouw wordt vernietigd." Naar zijn gevoel was het overleg met het andere architectenbureau beperkt en voorstellen zouden steeds resoluut zijn afgewezen. Verheijen heeft "na vele verzoeken om transparantie over de plannen" Naturalis gedagvaard.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Team met MoederscheimMoonen en Felixx wint aanbesteding Insulindestraat Rotterdam

4 uur geleden

Woonzorggebouw van Bierman Henket met flexibele structuur

Vandaag, 16:00

Definitief ontwerp voor vernieuwing Centrale Bibliotheek Rotterdam is klaar

Vandaag, 15:30

Woongebouw MO*town Track 8 nabij station Sloterdijk opgeleverd

Vandaag, 15:15

Makelaars: impact bankroeten op leegstand in winkelstraat beperkt

Vandaag, 13:40

Madlener wil verbreding A27 bij Zeewolde als eerste opstarten

Vandaag, 10:37

Coalitiepartijen willen nieuw onderzoek naar Lelylijn

Gisteren, 14:31

Onderzoek: overwaarde koopwoning klimt tot gemiddeld 220.000 euro

Gisteren, 09:35

Reizend programma verkent opgaven stedelijke regio Breda en Tilburg

22 november, 4:34

Infrastructuur ‘piept en kraakt’, logistieke sector eist actie

22 november, 11:55
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan