Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Oude situatie
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Nieuwe situatie
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Oude situatie
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Nieuwe situatie
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Oude situatie
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Nieuwe situatie
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Oude situatie
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Nieuwe situatie
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN

Gemeentehuis Borsele in het nieuw gestoken

27 augustus 2014, 14:48
De renovatie en modernisering van het gemeentehuis van Borsele is onlangs afgerond. Atelier Kempe Thill heeft met slechts beperkte structurele en ruimtelijke aanpassingen de uitstraling en de bouwkundige kwaliteit opgewaardeerd.

Ruim dertig jaar na zijn opening was het gemeentehuis van Borsele, gevestigd in het Zeeuwse Heinkenszand, dringend toe aan vernieuwing. De gemeente organiseerde daartoe in 2009 een besloten prijsvraag, waarbij het Rotterdamse architectenbureau Atelier Kempe Thill het winnende ontwerp indiende.

Aan het gebouw moesten technisch-bouwkundige verbeteringen worden uitgevoerd - dak en gevels waren niet meer wind- en waterdicht en een asbestsanering was dringend nodig. Daarnaast wenste het gemeentebestuur open landschapsinterieurs, verbetering van het binnenklimaat en vermindering van het energieverbruik. De uitstraling van het exterieur moest eveneens worden opgewaardeerd.

Monumentale gevel
Atelier Kempe Till heeft de uitstraling van het gemeentehuis door technische en esthetische venieuwingen verbeterd, zonder in de geometrie van het bestaande gebouw in te grijpen. Vanwege het krappe budget was de aanvankelijk gewenste uitbreiding niet mogelijk, structurele en ruimtelijke aanpassingen slechts beperkt.

De architecten hebben ervoor gekozen om het publieke en representatieve karakter van het gebouw te versterken door de bestaande bouw te voorzien van een monumentalere gevel. Dit zorgde er al voor "het gebouw eerst überhaupt architectuur te laten worden", aldus Atelier Kempe Thill. De nieuwe gevel is tegelijkertijd ingezet om de kwaliteit van het interieur te verhogen.

Vernieuwing exterieur
De drie kopgevels van het stervormige gebouw zijn gedeeltelijk gesloopt en voorzien van glazen gevels. De entreehal is iets aangepast en de gevel is ter plaatse eveneens voorzien van een glazen pui. De royale glasgevels zorgen voor zichtbaarheid van het gebouwinterieur en een verbinding van het gemeentehuis met de context van het dorp.

Vervolgens zijn alle dichte geveldelen bekleed met - speciaal voor dit project vervaardigde - glasmozaïektegels op dragerplaten. De keuze voor een enkel gevelmateriaal maakt de gefragmenteerde gebouwvorm meer tot een geheel. De groenzwarte emaillering van de tegels geeft de oppervlakken een subtiele reflectie; met de donkere kleur refereert Atelier Kempe Thill ook aan de Zeeuwse zwart geteerde schuren.

In een derde en laatste stap heeft het architectenbureau gestreefd naar een verfijning van de gebouwproporties. Technische installaties - hemelwaterafvoer, bliksembeveiliging, roosters, buitenzonwering - zijn weggewerkt. Het stramien van de raamopeningen is vergroot en de nieuwe structureel verlijmde ramen hebben een minimale profieldikte.

Entreehal
De aanpassingen in het interieur hebben met name tot doel gehad de arbeidsprocessen te verbeteren. Daartoe is vooral de centrale, over twee verdiepingen strekkende entreehal gereorganiseerd. De hal is strategisch verkleind, zodat binnen de bestaande structuur onder andere nieuwe (vergader)ruimten en een afsluitbare ontvangstzone konden worden gerealiseerd.

Op basis van de bestaande opening in de verdiepingsvloer is de entreehal als een octogoon georganiseerd; de vorm van het nieuwe koepeldak is daar eveneens op gebaseerd. De buitenzijde zet zich door in het interieur doordat de wanden en het plafond van de entreehal zijn voorzien van glazen mozaïektegels. Hier is een lichtgroene tint gebruikt.

Uitzicht
Bij de kopgevels zijn ruime landschapsinterieurs gerealiseerd. Ze faciliteren en bevorderen nieuwe, gemeenschappelijke werkvormen binnen het bestuur, legt Atelier Kampe Thill uit. Met de grote glazen gevels hebben de medewerkers een aangenaam uitzicht op het groen en het Zeeuwse landschap.

Met dank aan Ulrich Schwarz voor het gebruik van de foto's

Andere nieuwsberichten

Haags Museumkwartier baadt in een zachte lichtsluier

Gisteren, 15:54

Ibelings van Tilburg maakt opvallende villa energieneutraal

Gisteren, 09:47

Woontoren voor starters op de Zuidas klaar

29 februari, 5:09

Team diederendirrix verbouwt Stadsschouwburg Nijmegen

29 februari, 2:41

Heijmans verwacht na 2024 profijt van aantrekkende woningverkoop

Gisteren, 11:12

Raad voor leefomgeving bepleit landelijke aanpak funderingsschade

Gisteren, 10:34

Hoogste aantal hypotheekaanvragen starters sinds 2020

29 februari, 3:57

Brancheorganisaties willen kortere bezwaarprocedures woningbouw

29 februari, 10:35

ING verwacht snellere stabilisatie prijzen commercieel vastgoed

29 februari, 9:27

Kanshebbers voor de Circular Awards 2024 bekend

28 februari, 10:25
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan