Oud-topman Rochdale: 'Maserati verkeerde keus'

6 juni 2014, 11:36
Oud-bestuursvoorzitter van woningcorporatie Rochdale Hubert Möllenkamp moest er destijds door personeel op worden gewezen: het rijden in een Maserati levert een verkeerde beeldvorming op als de baas van een stel sociale huurhuizen dat doet.

Dat zag hij daarna zelf ook wel in. “Ik maakte een verkeerde keus.” Het was ook ‘dom’: “Het is toch geld van de huurders.” Dat zei hij vrijdag voor de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties.

Toch was er volgens hem in zijn geval eigenlijk niet zoveel bijzonders aan de hand: de Maserati zou niet zoveel hebben gescheeld met de auto's van andere bazen, die reden zo'n beetje in de zelfde prijsklasse, maar wel in andere types. Het merk Maserati was vooral het probleem. En rijden met een chauffeur was ook normaal: er waren zoveel avondvergaderingen.

Weg
In 2007 zei de raad van commissarissen dat de Maserati weg moest als auto van de zaak. Schimmig bleef Möllenkamp over het privégebruik van de Maserati naderhand vanuit zijn huis in Lelystad.

Hij gebruikte veelvuldig termen als 'ik denk'. En hoewel hij een en ander nu niet gepast vindt, kan hij het wel verdedigen in de toenmalige 'context'. Bij Rochdale mochten de topmensen wel 10.000 kilometer per jaar privé rijden op kosten van de corporatie.

Möllenkamp vindt het 'triest' dat hij 'zonnekoning' wordt genoemd en wijt alles, behalve het Maserati-verhaal, aan 'een hetze'. "Ik denk dat iedereen zijn best doet en dat deed ik ook in corporatieland."

Behalve rondsjezen in een Maserati zou hij zijn werk weer net zo doen. Dat er enorme feesten waren, was niet zijn schuld. Dat hij er onder meer door Hans Klok in een kapiteinspak tevoorschijn is getoverd, dat overkwam hem ook maar. Andere corporaties feestten ook: 'met twee vliegtuigen naar Barcelona'.

Als corporatiebaas kreeg hij jaarlijks een bonus van drie maandsalarissen, die kregen volgens hem alle bestuursleden. Nu is hij failliet, heeft hij een claim van zes miljoen van Rochdale aan de broek en moet hij voorkomen wegens fraude. Dat moet wel tot vrijspraak leiden, zei hij, want hij heeft niet gefraudeerd.

Hij woont nu in een 'gewoon huurhuis' in Spanje, op kosten van vrienden, kennissen en familie.

Ss Rotterdam
Donderdag betuigde oud-bestuursvoorzitter Martien Kromwijk van Woonbron zijn spijt van de aankoop van de ss Rotterdam, waardoor zijn corporatie voor bijna 230 miljoen euro de mist inging.

Het schip werd gekocht voor 1,8 miljoen euro om het uit te baten als hotel, restaurant en conferentiezaal. Het schip moest uiteindelijk voor 257 miljoen worden gerenoveerd, mede omdat er asbest moest worden verwijderd, en werd voor 30 miljoen weer verkocht aan WestCord Hotels. Kromwijk zei nooit gedacht te hebben dat het avontuur met de Rotterdam risicoloos zou zijn.

Bij bezoek aan het schip bleek de toestand 'alarmerend', maar Woonbron dacht de operatie aan te kunnen, mede op basis van het oordeel van deskundigen. Ook het betrokken ministerie zou het project wel hebben zien zitten. Woonbron vond een commerciële partner voor de onderneming met de Rotterdam, maar die haakte af wegens een interne kwestie.

Kromwijk wees erop dat het moederbedrijf van Woonbron tijdens de moeilijkheden met de Rotterdam, die in een dochteronderneming was ondergebracht, is 'blijven presteren en functioneren' op gebied van de volkshuisvesting. Twee keer opperde hij echter om op te stappen, maar dat zou niet aan de oplossing bijdragen, vond de raad van commissarissen.

Geen verstand van schepen
In 2009 stapte die raad zelf op, nadat daarvoor een motie in de Tweede Kamer was aangenomen. Kromwijk zei dat de toenmalige minister Eberhard van der Laan hem had gezegd dat hij weliswaar geen verstand had van schepen, maar wel van volkshuisvesting. Pas in 2011 hield Kromwijk het voor gezien bij Woonbron. Dat had nog wel 'indirect' met de Rotterdam te maken.

De voormalige Woonbron-baas zei dat er destijds ‘maatschappelijke vraag’ was naar redding en exploitatie van het schip, dat zou ook goed zijn voor de stad Rotterdam. Inmiddels betekent de boot volgens Kromwijk inderdaad veel voor de wijk waar ze ligt, Katendrecht.

Bron: ANP
Toon alles

Andere nieuwsberichten

MVRDV en Orange Architects ontwerpen vooruitlopend op de wederopbouw van Oekraïne

Gisteren, 17:05

Wubben.Chan ontwerpt woongebouw nabij Marconiplein

Gisteren, 11:41

Studio A Kwadraat + OMA en Schools by Circlewood winnen competitie voor eerste Innovatie Partnerschool in Weesp

Gisteren, 10:58

Een thuiskomen voor Bedaux de Brouwer Architecten

28 november, 2:30

Vastgoedinvesteerder Signa vraagt uitstel van betaling aan

Gisteren, 15:31

Feesttoerist ook na Stay Away-campagne aangetrokken tot Amsterdam

Gisteren, 12:19

PvdA'er Henk Nijboer moet sociale agenda in aardbevingsgebied vormgeven

Gisteren, 09:57

Duits energieconcern RWE steekt 55 miljard in duurzame projecten

28 november, 4:06

Frankrijk maakt stranden, parken en bossen rookvrij

28 november, 2:48

Stedelijk Museum krijgt eind 2024 weer een beeldentuin

28 november, 11:27
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan