Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: grafie Frank Hanswijk
Copyright: grafie Frank Hanswijk
Copyright: grafie Frank Hanswijk
Copyright: grafie Frank Hanswijk
Copyright: grafie Frank Hanswijk
Copyright: grafie Frank Hanswijk
Copyright: grafie Frank Hanswijk
Copyright: grafie Frank Hanswijk
Copyright: grafie Frank Hanswijk
Copyright: grafie Frank Hanswijk
Copyright: grafie Frank Hanswijk
Copyright: grafie Frank Hanswijk
Copyright: grafie Frank Hanswijk
Copyright: grafie Frank Hanswijk
Copyright: grafie Frank Hanswijk
Copyright: grafie Frank Hanswijk
Copyright: grafie Frank Hanswijk
Copyright: grafie Frank Hanswijk
Copyright: grafie Frank Hanswijk
Copyright: grafie Frank Hanswijk
Copyright: grafie Frank Hanswijk
Copyright: grafie Frank Hanswijk
Copyright: grafie Frank Hanswijk
Copyright: grafie Frank Hanswijk

Wapenloods Fort Asperen verbouwd en uitgebreid

31 januari 2014, 11:39
Op het Gelderse Fort Asperen is de voormalige artillerieloods Taveerne gerenoveerd en uitgebreid. Naar ontwerp van bureau SLA is er een kelderbak aan toegevoegd, die met een wit ‘huisje’ de houten loods in steekt. Dankzij deze uitbreiding kan het bouwwerk het hele jaar gebruikt worden.

De wapenloods diende al jaren als horecagelegenheid, maar was vanwege de slechte isolatie een groot deel van het jaar gesloten. Dat zal in de nieuwe situatie zo blijven, want het houten bouwwerk is door de ontwerpers grotendeels gelaten voor wat het was. De ruimten in en onder het witte huisje zijn echter wel winterklaar.

In de deels ondergrondse uitbreiding kunnen (culturele en culinaire) bijeenkomsten en exposities worden geëxposeerd. Er is bewust contrast aangebracht tussen oud en nieuw: tegen tot de ruwe en robuuste grenenhouten betimmering van de ‘schuur’ steekt de gladde witte huid van het nieuwe huisje af.

Ondergrondse interieur
Het ondergrondse interieur heeft vloeren, wanden en plafonds van beton. “Andere wanden zijn weer van transparant geschilderd multiplex. Het budget voor armaturen is bespaard door in het betonnen plafond lampenkappen uit te sparen”, zegt bureau SLA.

“In de zaal beneden komt overvloedig daglicht naar binnen, omdat in het huisje op strategische plekken glazen ruiten zijn geplaatst: direct tegenover ramen en daklichten van de taveerne. De glazen ruiten zorgen er ook voor dat je vanuit de oude wapenloods spectaculaire inkijk naar beneden hebt - en natuurlijk ook andersom.”

De nieuwe ruimten worden duurzaam verwarmd met behulp van aardwarmte en een warmtepomp. “Dit heeft als voordeel dat er in de zomer gratis gekoeld kan worden, zodat het klimaat hier beneden altijd behaaglijk is”, zegt bureau SLA.

Planken
Hout dat is verwijderd bij de restauratie van de schuur is hergebruikt als planken voor tafels die ook tot één lange tafel kunnen worden gekoppeld. “Het ontwerp bleek zo succesvol dat het is vertaald naar een meubellijn van tafels, banken en koffietafels. Het is in de winkel verkrijgbaar - nu met nieuw hout uiteraard”, besluit het architectenbureau.

Bureau SLA heeft voor Fort Asperen ook de toekomstvisie en het masterplan voor het eiland gemaakt. Tevens ontwierp het bureau de regiovisie voor het Lingekwartier, het gebied rondom het fort. Met de restauratie en uitbreiding van de wapenloods was een bedrag van 650.000 euro gemoeid.

Andere nieuwsberichten

Kerk hervindt buurtfunctie als supermarkt

2 uur geleden

Geheel ‘off-grid’ erf voor drie generaties door Studiospacious

3 uur geleden

Tilburgs Koningsplein wordt Koningswei

Gisteren, 15:25

Mysterieus ‘stealth’ buitenhuisje gerealiseerd op Buitenplaats Koningsweg

Gisteren, 15:09

Dashboard voor biodiversiteit kleurt vooralsnog oranje en rood

4 uur geleden

Buro Lubbers breidt directie uit

Vandaag, 11:40

Francine Houben geëerd met NAF Ambassadors’ Award 2024 voor transformatie van Martin Luther King Jr. Memorial Library

Gisteren, 09:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

21 mei, 10:43

Daiwa House opent fabriek waar modules van de lopende band komen

21 mei, 9:45

Inzendtermijn voor de Dutch Daylight Awards 2024 twee weken verlengd

21 mei, 8:30
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan