Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts
Copyright: grafie Kim Zwarts

Brains Unlimited Maastricht officieel geopend

29 oktober 2013, 16:08
Koning Willem-Alexander heeft dinsdag Brains Unlimited Maastricht geopend. In het complex wordt onderzoek verricht naar het functioneren van het menselijk brein. Het ensemble van gebouwdelen is ontworpen door Wiegerinck architectuur stedenbouw en Arup.

Brains Unlimited is het eerste gerealiseerde project binnen de Maastricht Health Campus, waar wetenschap, bedrijfsleven en onderwijs met elkaar worden gecombineerd. In het nieuwe complex bevinden zich laboratoria, kantoren, leslokalen en een auditorium. Ook is er een scannerlab met hoogwaardig onderzoeksapparatuur.

Het ensemble is ontworpen volgens het principe eenheid binnen verscheidenheid. De gebouwen variëren op subtiele wijze in kleur, materialisatie en compositie. Zo kenmerkt het zuidelijk bouwblok door uitstekende donkergrijze prefab betonnen banden en in twee kleuren rood geëmailleerd glas, terwijl het noordelijk blok wordt gevormd door delen van geolied Accoya-hout.

Intermediair
Een afzonderlijk gebouw van één verdieping hoog vormt de entree van het ensemble. “Dit gebouw vormt het intermediair tussen de centrale hal en Scannerlab. Het entreegebouw heeft een terughoudende, abstracte vormgeving, bestaande uit aluminium banden en structureel glas die met kit aan elkaar verbonden zijn”, vertelt Wiegerinck.

“De centrale hal vormt op zijn beurt de koppeling tussen bouwdeel A en B; een voeg tussen de twee bouwdelen. Het is een transparant vormgegeven volume bestaande uit een ranke aluminium vliesgevel met glas. Ontvangst en receptiefunctie bevinden zich in dit volume.”

“De fysieke koppeling tussen bouwdeel A en B wordt gemaakt middels een drietal boven elkaar gelegen loopbruggen die de transparantie van de centrale hal intact houden. Deze hal vormt hiermee het synergetisch knooppunt waar alle bloedgroepen elkaar ontmoeten. Auditorium, espressobar, receptie, onder wijsruimtes, pantry’s en sanitaire ruimtes zijn alle opgenomen in de hal”, aldus Wiegerinck.

Duurzaamheid
Duurzaamheid vormt integraal onderdeel van het ontwerpconcept, meldt het bureau, dat de opdracht als ‘total engineer’ met Arup heeft uitgevoerd, verder. “Als eerste is een aantal passieve bouwkundige maatregelen genomen”, zegt Wiegerinck.

“In de gevel is vaste bouwkundige horizontale en verticale zonwering opgenomen om bij de oost-, west- en zuidgevel de directe warmtelast van de zon te weren. Hiermee wordt bespaard op benodigd koelvermogen enerzijds en blijft vrij uitzicht voor de gebruiker gegarandeerd anderzijds.”

“Ook de keuze voor een kolom- en balkvrije overspanning is op levenscycluskosten beoordeeld. De overige gevelmaterialen (glas en verduurzaamd hout) zijn geselecteerd op hun milieubelasting en onderhoud.”

Installatietechnisch is ook een aantal energiebesparende maatregelen genomen, waaronder warmteterugwinning uit de koeling van de MR-apparatuur en CO2-sturing van ventilatie. Voor het project was een BREEAM-NL ‘bespoke’-traject ingezet om het label Very Good te halen. In de ontwerpfase is dit gerealiseerd.

Andere nieuwsberichten

NEPROM-prijs naar ontwikkeling van Cruquius in Amsterdam

17 mei, 4:00

Neutelings Riedijk wint prijsvraag Cité des Imaginaires en Grand Musée Jules Verne in Nantes

17 mei, 2:14

Maaskant Park in Groot Handelsgebouw geopend voor publiek

17 mei, 10:00

Villa op Terschelling die zich opricht uit de duinen

17 mei, 9:00

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

17 mei, 1:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35

Rekenkamer: Rijkswaterstaat en ProRail denken miljarden meer voor weg en spoor nodig te hebben dan nu begroot

15 mei, 2:29

RIVM: zonnepanelen worden nu nog gedowncycled, maar recycling is in toekomst mogelijk

15 mei, 2:16

Tennet: afschalen kolen- en gascentrales verzwakt stabiliteit electriciteitsnet na 2033

15 mei, 10:00
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan