Angela Brady: ‘Engagement is het nieuwe thema’

29 januari 2013, 15:47
In het kader van de BNA Architectendag was RIBA-voorzitter Angela Brady afgelopen donderdag in Amsterdam. Architectenweb sprak met haar over het dagthema ‘de nieuwe architect’ en haar ideeën daarover. Architecten moeten zich volgens Brady actief verbinden met de maatschappij.

Tekst Ronnie Weessies

“Over tien jaar noemen we onszelf waarschijnlijk geen architectenbureau meer, het zal iets compleet anders zijn.” Aldus een medewerker van een ‘hip’ stedelijk architectenbureau, die door het RIBA is aangehaald in een toekomstverkenning voor het vak tot 2025.

Het lijkt een fatalistische gedachte, ingegeven door dezelfde prognose die zegt dat zijn type bureau in gevaar is. Ontwerptalenten zullen vertrekken naar de Fosters en RMJM’s van deze wereld, terwijl de opdrachten ook door andere kleine bureaus uitgevoerd kunnen worden.

Veelzijdiger
Angela Brady, voorzitter van het RIBA, heeft een andere verklaring voor de uitspraak van de anoniem gehouden architect. Architectenbureaus worden veelzijdiger, om in te kunnen spelen op een nieuwe situatie die afgelopen jaren is ontstaan in het werkveld. De nadruk komt steeds minder te liggen op ontwerpen; er worden ook andere kwaliteiten gevraagd.

Een architect kan volgens Brady niet meer wachten tot de telefoon gaat voor een nieuwe opdracht, want dat gebeurt niet meer zo vaak, maar moet zich actief verbinden met de maatschappij. Als voorbeeld haalt ze de Localism Act aan, een wet die de Britse regering vorig jaar heeft aangenomen.

“Daarmee heeft de centrale overheid meer macht overgedragen aan lokale autoriteiten en bewoners. Mensen hebben een hoop zeggenschap over hun buurt gekregen. Het zou fantastisch zijn als architecten hun kunnen helpen bij het maken van ruimtelijke plannen, maar daarvoor is geen budget.”

“Wat je echter nu al ziet, is dat architecten andere aspecten oppikken. Engagement met de gemeenschap is het nieuwe thema. Ze treden op als adviseur voor de gemeenschap, richten zich meer op kleinschalig ontwerp en werken samen met andere partijen als kunstenaars. Hierdoor gaan ze zich ook anders noemen. Architectuur verdwijnt uit de bedrijfsnaam, ten faveure van Advies
of Gemeenschap.”

Opwarming van de aarde
Brady ziet het als een taak voor architecten om het belang van hun vakgebied tot op politiek niveau te promoten. “Een van de belangrijkste problemen die de komende jaren moeten worden aangepakt, is de opwarming van de aarde. Wij hebben de oplossingen, bijvoorbeeld in de vorm van duurzame gebouwen, maar politici negeren het probleem.”

“Als dit zo doorgaat, zal er wereldwijd van onderaf een beweging komen die tegen politici zegt: we moeten iets doen om de wereld te redden. Architecten en ingenieurs behoren tot de aanvoerders die zeggen: dit zijn de oplossingen en we hebben zoveel tijd.”

Ook kunnen architecten op andere manieren hun invloed doen gelden, zegt Brady. “Bij de architectuuropleidingen in Groot-Brittannië behaalt slechts dertig procent zijn diploma. Iemand die na drie jaar afhaakt, weet inmiddels ook het nodige van het vak. Die zou je een certificaat kunnen geven, waarmee hij zijn expertise op andere posities kan gebruiken. Bij de ruimtelijke diensten van gemeenten bijvoorbeeld, daar zitten nu vooral geografen.”

Zelfs architecten die helemaal uit het vakgebied verdwijnen, kunnen volgens Brady nog iets betekenen. Wie leraar is geworden, kan zijn leerlingen bijvoorbeeld bewust maken van de gebouwde omgeving en het belang van architectuur.

Of ga de politiek in, zoals voormalig RIBA-voorzitter George Ferguson, die burgemeester is geworden van Bristol. Vorige week heeft hij architecten opgeroepen zijn stad te komen transformeren.

Andere nieuwsberichten

Eerste woontoren met sociale huurwoningen op de Zuidas klaar

12 minuten geleden

Team diederendirrix verbouwt Stadsschouwburg Nijmegen

2 uur geleden

Drie nieuwe partners bij Braaksma & Roos Architectenbureau

3 uur geleden

Stedelijk Gymnasium Haarlem verbouwd en uitgebreid door Brique architecten

Vandaag, 12:04

Hoogste aantal hypotheekaanvragen starters sinds 2020

1 uur geleden

Brancheorganisaties willen kortere bezwaarprocedures woningbouw

Vandaag, 10:35

ING verwacht snellere stabilisatie prijzen commercieel vastgoed

Vandaag, 09:27

Kanshebbers voor de Circular Awards 2024 bekend

Gisteren, 10:25

Europarlement stemt in met Europese natuurherstelwet

Gisteren, 09:58

Wassenaar stemt ondanks protesten voor woningbouw op ANWB-terrein

Gisteren, 09:13
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan