Salone 2012: Lambrate is gedreven
19 april 2012, 13:55
De derde editie van het designdistrict Ventura Lambrate is weer groter en breder. Maar het draait er nog steeds om de inhoud en de passie.
Tekst Robert Muis
Een symbool voor de veranderingen kan Spazio Hayon zijn: een internationaler aanbod en meer gevestigde namen. Maar ontwerper Jaime Hayon verwoordt ook wat de essentie is gebleven: “Op de beurs vraagt men naar de prijs, hier naar constructies en afwerking.”
Naast bekendere ontwerpen, laat Hayon in Ventura Lambrate ook work in progress zien, aan de hand van schetsen en prototypes. “Daar heeft het publiek in de Zona Tortona geen tijd voor. Hier kan dat wel, dat vind ik mooi.”, zegt Hayon. Hij toont een multifunctionele stoel voor &Tradition, een mobiele telefoon voor KDDI en een complex horloge.
Internationaal aanbod
Organisation in Design, dat na vragen onder Nederlandse ontwerpers in 2010 Ventura Lambrate initieerde, wilde destijds jonge, veelbelovende designers een gelijke kans op aandacht geven. Het was logisch om met veel Nederlandse ontwerpers te beginnen, maar het zou niet goed zijn om een aparte oranje-enclave te blijven. Nederlands design heeft een internationale naam; waarom zich dan afzonderen? Bovendien trekt een internationaal aanbod meer mensen en daar hebben alle exposanten iets aan.
Dat is wat Organisation in Design heeft gedaan door meer internationale exposanten op te nemen. “De breedte hebben we gezocht, de groei ging vanzelf”, zegt Margriet Vollenberg. “Door beperktere budgetten wilden mensen kleinere plekken. Dan heb je opeens plaats voor meer designers. We zijn van 22 naar 48 naar 90 exposanten dit jaar gegroeid.”
Spinrag
Maar, benadrukken Vollenberg en haar collega Margo Konings, kwaliteit en ideeën blijven voorop staan. “Een grote naam is geen garantie om hier te staan”, zegt Vollenberg. “We kijken naar concept en proces. Een goed voorbeeld daarvan is Thomas Maincent, die werkt aan een manier om het draad van de Madagascar zijdespin industrieel te gebruiken.” Het natuurlijke materiaal heeft een aantrekkelijke glans, is vijfmaal sterker dan staal en blijft elastisch.
Er is ruim plaats voor aankomende professionals, veelbelovende talenten en kleine collectieven. Er zijn veel designstudio’s en in een van de oude fabrieksloodsen presenteren zich diverse ontwerpopleidingen, uit bijvoorbeeld Bolzano, Praag, Göteborg en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU).
Handwerk
Er is ook in Ventura Lambrate opvallend veel handwerk – zoals de fantastische kinetisch objecten van Laikingland. De nieuwe objecten, naar ideeën van Martin Smith, Maarten Baas, Tord Boontje en Kiki van Eijk, zijn groter dan voorheen. Traditie en handwerk spelen ook een grote rol in de interieurs en interieurobjecten van het Indiase Wrap en de Engelse ontwerper Lee Broom. Beide gebruiken vakmanschap en traditie om toe te passen in een hedendaagse omgeving.
Overigens zijn er nog steeds veel Nederlanders te vinden, zoals Maarten Baas, Jólan van der Wiel, Bertjan Pot en Gijs Bakker (met het sieradenlabel Chi ha paura…? en als creatief directeur van HAN Gallery). Een fraaie tentoonstelling van Lensvelt en Joep van Lieshout is te zien in een goed passende fabriekshal.
Daarnaast zijn er veel ‘kleinere’ namen, zoals Studio Thol, Rutger de Regt, Sander Mulder, Studio Wendy Maarten en het collectief Haags Werk. Een greep uit de Nederlandse ontwerpen gaat Architectenweb de komende weken op zijn site presenteren.