Winnaars Nationale Staalprijs 2008 bekend

24 oktober 2008, 13:26
Gisteren zijn tijdens de Nationale Staalbouwdag de winnaars van de Nationale Staalprijs 2008 bekend gemaakt. De prijzen werden, onder jury-voorzitterschap van architect Chris Vegter, verdeeld in totaal 5 categorieën en 149 inzendingen. Alle projecten zijn geheel of grotendeels in staal uitgevoerd en recentelijk gerealiseerd.

Utiliteitsbouw
Als winnaar in de categorie Utiliteitsbouw won het kantoorgebouw Kraanspoor van OTH Architecten. Dit gebouw, dat gisteren eveneens de Glasaward won, oogstte op meerdere punten de bewondering van de jury:

,,Waardering is er allereerst voor het initiatief en het doorzettingsvermogen van de architect, waardoor het project ondanks veel weerstand met succes ‘van de grond is gekomen’. Het bijzondere concept waarbij een oude betonnen kraanbaan een nieuw leven krijgt als fundament voor een eigentijds kantoor is een inspirerend voorbeeld van respectvol hergebruik van industrieel erfgoed.”

Daarnaast was de jury lovend over het de ruimtelijk inpassing in de omgeving: ,,Door het toepassen van een licht staalskelet met holtevloeren is de bestaande betonconstructie volledig benut met als resultaat een maximaal aantal vierkante meters kantoorruimte. Het transparante beeld zou zonder een ranke staalconstructie niet mogelijk zijn geweest.”

Industriebouw
In de categorie industriebouw won de treinstellenhal Nedrail in Haarlem. Het ontwerp van ADP architectuur design en planning werd door de jury geprezen omdat de bijzondere functie moeiteloos afleesbaar is door de lichtstroken in het dak, die de langgerekte hal verdelen. Hierdoor ontstaat vanzelf de associatie met de treinwagons.

,,Deze geleding zorgt er evenzeer voor dat de langgerekte hoofdvorm zich als een duidelijk object in het spoorlandschap voegt. De vormgeving van de staalconstructie – inclusief de driescharnierspanten – getuigt van grote precisie,” aldus de jury.

Woningbouw
De renovatie van pakhuis Jobsveem tot woongebouw van Wessel de Jonge Architecten, in samenwerking met Mei. Architecten, werd uitgeroepen tot winnaar in de categorie woningbouw.

Over het ontwerp zei de jury het volgende: ,,In toenemende mate zal de bouwopgave in ons land bestaan uit het herontwikkelen van gebouwen die deel uit maken van ons cultureel erfgoed Dit project is hiervan een goed voorbeeld. Het rijksmonument Jobsveem krijgt op indrukwekkende wijze een nieuwe functie, met behoud van het authentieke karakter.

De precieze en bescheiden vormgeving van de van nieuw ‘ingesneden’ atria in staal en glas is zeer geslaagd. De subtiele en vanzelfsprekende toevoeging van nieuw staal aan de oorspronkelijke gietijzeren constructie geeft het gebouw extra kwaliteit.”

Infrastructuur
Van Roosmalen Van Gessel Architecten E.P. uit Delft won in de categorie infractructuur met het ontwerp voor de fiets- en voetgangersbrug ’t Sasje in Amersfoort. De jury koos het ontwerp vanwege de eenvoud van de getuide stalen masten die doen denken aan zeilboten. Dit past volgens de jury goed in de context.

,,Het ‘mysterieuze’ ophaalsysteem geeft zijn werking niet direct prijs. Pas na zorgvuldig kijken volgt de verrassing: een handlier. ‘Mooi gedetailleerd’, ‘origineel’ en ‘eigentijds’ zijn slechts enkele van de kwalificaties van de winnaar onder de ingezonden bruggen.”

Karakteristieke stalen bouwdelen en beeldende kunst
In deze laatste categorie won het kunstwerk Kooi-met-geen-poema-er-in. Dit kunstwerk van Maarten de Reus staat in Apeldoorn en werd door de jury een verrassend kunstwerk genoemd.

De jury: ,,Deze kooi is een verrassend kunstwerk in staal. Het object staat zo in het landschap dat het beeld steeds verandert naarmate je dichterbij komt. Het kunstwerk speelt met de toeschouwer en dat is spannend.

Ook het technische ontwerp en de uitvoering in ‘draadstaal’ zijn bewonderenswaardig. Hier is slim omgegaan met de krachtswerking in de verbindingen in relatie tot het minimale materiaalgebruik. Voor deze constructie bleek de gangbare software niet toereikend. Het bewijst de perfecte beheersing van de ontwerpers van het constructiemateriaal staal.”

Bron: Bron + beelden: Bouwen met Staal

Andere nieuwsberichten

Een compact schoolgebouw met korte lijnen en clubhuizen

Gisteren, 16:14

Tangram organiseert expositie over AI en de zachte waarden van architectuur

Gisteren, 11:51

Nederland als vegan-land heeft vele positieve effecten

15 april, 4:24

BurtonHamfelt verzorgt aanpassing en uitbreiding van modulair schoolgebouw

15 april, 12:59

Renovatiekosten Binnenhof lopen op naar circa 2 miljard

Gisteren, 16:48

Commissie vindt kabinetsplannen voor landelijk gebied onvoldoende

Gisteren, 15:10

Gasthuiskwartier Den Bosch nadert voltooiing met bouwstart fase vier

Gisteren, 14:20

Kabinet trekt 11 miljoen euro extra uit voor bibliotheken

15 april, 4:49

D66 wil dat zonnepanelen kunnen ‘meebewegen’ met stroompieken

15 april, 10:31

Instanties gaan samenwerken bij aanpak woningen aardbevingsgebied

11 april, 4:37
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan