Copyright: Hoogeveen Architecten
Copyright: Hoogeveen Architecten
Copyright: Hoogeveen Architecten
Copyright: Hoogeveen Architecten
Copyright: Hoogeveen Architecten
Copyright: Hoogeveen Architecten
Copyright: Hoogeveen Architecten
Copyright: Hoogeveen Architecten
Copyright: Hoogeveen Architecten
Copyright: Hoogeveen Architecten
Copyright: Hoogeveen Architecten
Bestaande situatie
Copyright: Hoogeveen Architecten
Nieuwe situatie
Copyright: Hoogeveen Architecten
Bestaande gevels
Copyright: Hoogeveen Architecten
Nieuwe gevels
Copyright: Hoogeveen Architecten
Doorsnede bestaand/nieuw
Copyright: Hoogeveen Architecten
Doorsnede nieuw
Copyright: Hoogeveen Architecten
Plattegrond bestaande situatie
Copyright: Hoogeveen Architecten
Plattegrond nieuwe situatie
Copyright: Hoogeveen Architecten
Copyright: Hoogeveen Architecten
Copyright: Hoogeveen Architecten
Copyright: Hoogeveen Architecten
Copyright: Hoogeveen Architecten
Copyright: Hoogeveen Architecten
Copyright: Hoogeveen Architecten
Copyright: Hoogeveen Architecten
Copyright: Hoogeveen Architecten
Copyright: Hoogeveen Architecten
Copyright: Hoogeveen Architecten
Copyright: Hoogeveen Architecten
Bestaande situatie
Copyright: Hoogeveen Architecten
Nieuwe situatie
Copyright: Hoogeveen Architecten
Bestaande gevels
Copyright: Hoogeveen Architecten
Nieuwe gevels
Copyright: Hoogeveen Architecten
Doorsnede bestaand/nieuw
Copyright: Hoogeveen Architecten
Doorsnede nieuw
Copyright: Hoogeveen Architecten
Plattegrond bestaande situatie
Copyright: Hoogeveen Architecten
Plattegrond nieuwe situatie
Copyright: Hoogeveen Architecten

Flinke gedaantewisseling voor Amstelveens buurtcentrum

3 november 2022, 16:18
Naar ontwerp van Hoogeveen Architecten heeft een Amstelveens buurt- en zalencentrum een flinke gedaanteverwisseling ondergaan. Het gebouw, dat zowel bouwkundig als functioneel was versleten, heeft een opvallende nieuwe gevel met een archetypische kapvorm gekregen. Ook het interieur is grondig verbouwd.

Het vernieuwde Noorddamcentrum is in opdracht van de gemeente Amstelveen verbouwd met een beperkt budget. De gebruikers wensten meer functionaliteit, zichtbaarheid en gastvrijheid – en dat in een prettige lichte sfeer. Als het mogelijk was, wilden ze als kloppend hart van het buurtcentrum een gezellige multifunctionele ruimte annex ‘huiskamer’. Dit alles is gebeurd.

Voor het exterieurontwerp hebben de architecten zich laten inspireren door het uit 1924 stammende nonnenschooltje dat ooit op dezelfde plek stond. Ook de pastorie van de even verderop in de straat staande St. Urbanuskerk van Bovenkerk vormde een inspiratiebron. Bovenal leende een gebouw met een dubbele kap zich beter voor de huisvesting van twee zalen dan een plat dak, zoals voorheen het geval was.

Het buurtcentrum is in omvang uitgebreid; er is vrijwel niet gesloopt, maar de uitbreiding is om de bestaande gevels heen ‘gevouwen’. Het gesloten deel van de nieuwe gevel en de kozijnen zijn gemaakt van aluminium, de grote glaspartijen en daklichten brengen veel meer daglicht binnen dan voorheen het geval was.

Binnen lag de grootste winst in de ontsluiting, zo concludeerden de architecten uit de ontwerpstudie. De nieuwe entree is centraal gepositioneerd, wat nauwelijks verlies aan verkeersruimte betekende en waardoor de verschillende functies elkaar konden versterken. De grote zaal heeft een omgang gekregen, waardoor deze theatraal van beide zijden wordt ontsloten en dubbel gebruik mogelijk is, zo verklaart Hoogeveen Architecten.

Andere nieuwsberichten

Sociale woningbouwproject moet doorstroming in Eindhovense buurt helpen

Gisteren, 17:27

Boek: vraagspecificaties voor bouwprojecten

Gisteren, 15:50

Woonzorggebouw voor psychiatrische patiënten in Heist-op-den-Berg klaar

Gisteren, 13:18

Vijftien woningen losjes geplaatst in parkachtige omgeving

Gisteren, 09:03

Winnaars van de Circular Awards 2023 bekend

Gisteren, 12:25

Kay Oosterman benoemd tot partner bij ZJA

Gisteren, 10:40

Toezichthouder: veel macht grote bouwbedrijven bij nieuwbouw

6 februari, 3:37

Inschrijving Rotterdam Architectuurprijs 2023 gestart

6 februari, 10:49

Onderzoek: geluidsoverlast voor duizenden bewoners rond A10

3 februari, 2:49

Rijnland komt met regels voor klimaatbestendig bouwen

3 februari, 9:26
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan