Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jasper Smits
Copyright: Jasper Smits
Copyright: Jasper Smits
Copyright: Jasper Smits
Copyright: Jasper Smits
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jasper Smits
Copyright: Jasper Smits
Copyright: Jasper Smits
Copyright: Jasper Smits
Copyright: Jasper Smits

Parochiegebouw met meerdere levens getransformeerd tot woonhuis

23 juni, 11:47
Architect Jasper Smits heeft het voormalige parochiegebouw De Vereeniging in De Bilt getransformeerd tot een woonhuis voor twee gezinnen. Het langgerekte pand is in twee symmetrische helften gedeeld, waardoor twee nagenoeg gelijke woningen ontstonden. Ook binnen zijn nog kenmerken van de vroegere situatie herkenbaar.

Het uit 1930 stammende parochiegebouw De Vereeniging heeft meerdere levens gehad en kent een roemruchte geschiedenis. Het heeft onder meer gefungeerd as repetitieruimte voor het kerkkoor en bibliotheek, maar ook als concertpodium waar onder meer The Golden Earrings (voordat ze Golden Earring heetten) hebben opgetreden.

De buitenzijde van het gebouw is zoveel mogelijk intact gelaten, er zijn alleen ingrepen gepleegd die noodzakelijk waren om het pand tot woonhuis te herbestemmen. De nieuwe, dubbele voordeur is gebaseerd op het originele ontwerp. Het raam in de topgevel, dat gesplitst moest worden, kreeg een terugliggende stijl in metselwerk. Om meer daglicht in de woonruimte te krijgen, zijn de ramen in de zijgevel verhoogd. Ook hiervoor vormde de originele blauwdruk het uitgangspunt.

Ongebruikelijke lengte
De woningen kennen een ongebruikelijke lengte van meer dan dertig meter. Desondanks laten de woningen zich bij binnenkomst in een oogopslag lezen, dankzij een lange zichtlijn vanaf de voordeur tot aan de achtertuin.

In de nieuwe situatie huisvest het karakteristieke voorhuis werk- en slaapvertrekken. Op de begane grond hebben de woningen aan de straatzijde een werkkamer en aan de achterzijde een ouderslaapkamer met badkamer. Nieuwe trappen leiden naar de verdieping waar de kinderen slapen.

Om de oorspronkelijke opzet van het parochiehuis terug te brengen, is een later toegevoegde opbouw op het tussenlid tussen voor- en achterbouw verwijderd. Ook zijn achter het vroegere podium op het uiteinde van het gebouw enkele aanbouwen verwijderd.

Entresol
De grootste metamorfose heeft plaatsgevonden in het vroegere zaalgedeelte achter het voorhuis. Dankzij een nieuwe gevlinderde betonvloer en het oorspronkelijke houten plafond behoudt de twintig meter lange, ruim vier meter hoge ruimte zijn zaalkarakteristiek. Halverwege de ruimte hangt aan het plafond een met blauwstaal beklede entresol, daaronder bevindt zich een zitkuil.

Dankzij de opvallende entresol annex ‘roomdivider’ ontstaan vier vrijwel vierkante leefzones die met de oorspronkelijke draagconstructie en gevelindeling samenvallen. Het gaat om een (speel)ruimte voor de kinderen, een zitgebied (rust/lezen onder, tv kijken boven), een eetgedeelte met haard en een keuken. De zijramen zijn voorzien van antracietkleurige aluminium kozijnen met restauratieprofiel, die het industriële karakter van de woning versterken.

Podium
De voorheen gesloten achterwand van het podium opent zich via een groot raam en openslaande deuren richting de achtertuin. Het hogere deel van de keuken herinnert aan de vroegere aanwezigheid van het podium.

Andere nieuwsberichten

Nieuwe woongebouwen in stempelwijk met variatie en kleurig voorkomen

Gisteren, 17:30

Mirck Architecture ontwerpt nieuw houten hotel rond bestaand houten restaurant

Gisteren, 16:56

Benthem Crouwel Architects ontwerpt woning op hoogste punt van Amersfoort

Gisteren, 16:02

Stedelijke vernieuwing Westelijke Tuinsteden belicht in manifestatie SuperWest

29 juni, 4:16

Dag van de Ontwerpkracht in teken van urgente opgaven

29 juni, 2:40

Bedrijven op de Zuidas gaan 's nachts het licht uitdoen

29 juni, 9:52

Utrecht steekt miljoenen in ov voor woningbouw

29 juni, 9:09

Verbouwing hoofdkantoor DNB duurt langer door asbestverwijdering

28 juni, 5:33

De Tinfabriek Naarden bekroond met eerste De Bazelprijs

28 juni, 4:26

Gezondheidsschade door fijnstof neemt amper af, waarschuwt TNO

28 juni, 11:03
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan