Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Oude situatie
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Oude situatie
Copyright: BETA
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Oude situatie
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Oude situatie
Copyright: BETA

Friese dokterwoning verbouwd tot villa voor ouder echtpaar

4 januari, 14:06
In het Friese Workum is een voormalige dokterswoning verbouwd tot een villa voor een ouder echtpaar. Het huis heeft naar ontwerp van BETA een flinke gedaanteverandering ondergaan. De plattegrond van twee in elkaar grijpende vierkanten is behouden gebleven, de functies werden uitgebreid of gewijzigd.

De uit de jaren zeventig stammende woning staat op een perceel aan het water van de Diepe Dolte, die in verbinding staat met het IJsselmeer en de Waddenzee - beide geliefde recreatiebestemmingen van de bewoners. Waar het perceel zeer open is richting het water, is de woning door de begroeiing in de tuin onttrokken aan het zicht van de naastgelegen bebouwing.

Het pand was oorspronkelijk verdeeld in een woning, gelegen onder het kenmerkende piramidedak, en een dokterspraktijk. In het eerstgenoemde gedeelte zijn nu alle woonvertrekken ondergebracht, binnen een vernieuwde, opengewerkte plattegrond. Het gedeelte van de oude dokterspraktijk biedt nu plek aan slaapkamers en een apart kantoor.

Grote schuiframen
De tuingevel van de woning is volledig verglaasd en kan door de grote schuiframen worden geopend. De aluminium kozijnen zijn op dezelfde hoogte als de betonnen constructieve kolommen geplaatst, zodat er minimale verstoring van het open gevelbeeld ontstaat. Het piramidedak is voorzien van nieuwe grijze leien, die passen binnen de ingetogen kleurstelling van de gehele woning.

Aan de kant van de tuin is een nieuw terras van houten vlonders gerealiseerd, dat feitelijk onderdeel is van een nieuw ‘vierkant’ binnen de woningplattegrond. “Terwijl de grenzen tussen binnen en buiten zijn vervaagd door de doorlopende stroom van licht en materiaal, is met de precieze combinatie van materialen getracht bestaande en nieuwe kwaliteiten van het huis te benadrukken”, meldt BETA.

“Zo werden onafgewerkte materialen gebruikt zoals de strakke betonnen kolommen, de vloeiende Noorse kwartsietvloer, het zorgvuldige leien dak en de warme houten vlonders. Deze werden aangevuld met strakke elementen zoals de minimaal gedetailleerde schuiframen, het ronde daklicht en de ongewone dakgoot.”

Flink verduurzaamd
Het huis is eveneens flink verduurzaamd en geheel voorzien van nieuwe installaties. In de garage zijn onder meer een ‘mini-energiecentrale’, een oplaadstation voor elektrisch vervoer en een thermische opslagtank/buffervat ondergebracht. Ook is er een warmtepomp die zijn warmte uit de buitenlucht en een warmteopslag 150 meter diep in de bodem haalt.

Om de warmtepomp van stroom te voorzien, werden op het dak van de garage 36 zonnecellen geïnstalleerd met een vermogen van 10,8 MWh/A, wat ruim voldoende energie oplevert om het hele jaar door zelfvoorzienend te zijn, aldus BETA.

Andere nieuwsberichten

TextielMuseum maakt nieuwe gordijnen voor Paleis Huis ten Bosch

4 uur geleden

Hedendaagse parkbruggen geënt op historie landgoed Windesheim

Vandaag, 15:02

Kevin Veenhuizen Architects voorziet woonhuis van zigzaggende uitbreiding

Vandaag, 13:24

Neprom-prijs toegekend aan oostzijde Grote Markt Groningen

Vandaag, 11:25

Zienswijze pleit tegen verlengen oliewinning onder Rotterdam-Zuid

2 uur geleden

Salone del Mobile Milaan vindt plaats in juni 2022

3 uur geleden

Heren 5 en Karres en Brands vernieuwen laatste deel Kolenkitbuurt

3 uur geleden

Steeds vaker meer dan een mijoen betaald voor een huis

Vandaag, 10:14

Team Foster + Partners vernieuwt centraal station Stockholm

Gisteren, 16:24

Atelier Kempe Thill ontwerpt deel woningblok HafenCity Hamburg

Gisteren, 10:49
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan