Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects

Voormalige basisschool in Echt getransformeerd tot tandartspraktijk

27 juli 2021, 12:24
In het Limburgse Echt heeft Buro/S Architects een voormalige basisschool getransformeerd tot een tandartspraktijk. Het bureau veranderde het pand in een modern en licht onderkomen voor de tandartsen, zonder dat de basis en constructie van het uit 1961 stammend gebouw ingrijpend werden gewijzigd.

De officiële richtlijnen voor tandartspraktijken vragen in verband met de hygiëne om een strikt gescheiden routing voor medewerkers en patiënten, meldt Buro/S. In de praktijk in Echt zijn de zes behandelkamers in de voormalige klaslokalen ondergebracht en werd de oude schoolgang de route voor patiënten.

Aan de andere kant van de behandelkamers is een tweede gang gemaakt die alleen door de medewerkers wordt gebruikt en toegang geeft tot de kantoren, kantine, sterilisatieruimte en kleedruimte. Op deze manier is de praktijk op logische wijze en met optimaal gebruik van de bestaande structuur opgesplitst in twee zones.

Grote nieuwe ramen in de behandelkamers zorgen voor ruime daglichttoetreding in de praktijk. Om de benodigde privacy van de patiënten te garanderen hebben de ramen een zeefdruk gekregen van lichtdoorlatend materiaal in een gradueel verlopend patroon, dat zich op ooghoogte verdicht. Zo kunnen voorbijgangers niet in de behandelkamers kijken.

Verrassende accenten
Het interieur van de praktijk is zo eenvoudig mogelijk ontworpen met witte en grijze tinten als de rustige basis, terwijl contrasterende materialen en kleuren zorgen voor verrassende accenten.  Door de hele praktijk zijn kaders van brons geanodiseerd aluminium toegepast die overgangen tussen ruimtes en functies markeren: van binnen naar buiten, van wachtruimte naar de patiëntengang, tussen de gang en de behandelkamers.

Gedurende de dag en afhankelijk van de lichtinval veranderen de kaders subtiel van kleur. Ze brengen zo een dynamisch element in het interieur en helpen bezoekers ook bij de oriëntatie.

Overzichtelijkheid en rust
In de lichte en ruime wachtruimte zorgen de essenhouten balie en de houten banken voor warme accenten. Er is een directe zichtlijn gecreëerd naar de patiëntengang en behandelkamers, wat zorgt voor overzichtelijkheid en rust. De sterilisatieruimte is volledig in het zicht geplaatst. Het was een uitdrukkelijke wens van de opdrachtgever om deze belangrijke plek meer bij de praktijk te betrekken en zo te laten zien met hoeveel zorg en aandacht dit werk wordt uitgevoerd, meldt Buro/S.

Andere nieuwsberichten

Ensemble van ontvangstpaviljoens voor Brabantse natuurbegraafplaats

Gisteren, 13:38

Eerste monografie van KAAN Architecten verschenen

Gisteren, 11:32

Wethouders Almere opgestapt om slechte resultaten Floriade

Gisteren, 09:03

Architectuurprijs Nijmegen 2021 voor Het Rijks en Jorismavo

23 juni, 10:15

Lichtkunstfestival GLOW in teken van thema 'urban skin'

Gisteren, 14:26

Onderzoek: woningcorporaties worstelen met oplopende bouwkosten

Gisteren, 10:18

Steeds minder vogels in stedelijke gebieden

Gisteren, 09:41

Online sessie over ruimte voor lopen in de stad

23 juni, 1:26

'Aantal te versterken woningen aardbevingsgebied stapelt zich op'

23 juni, 9:36

Senaat bouwt noodrem in voor invoering Omgevingswet per 2023

22 juni, 10:05
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan