Copyright: Marnix Postma
Copyright: Marnix Postma
Copyright: Marnix Postma
Copyright: Marnix Postma
Copyright: Marnix Postma
Copyright: Marnix Postma
Copyright: Marnix Postma
Copyright: Marnix Postma
Copyright: Marnix Postma
Copyright: Marnix Postma
Copyright: Marnix Postma
Copyright: Marnix Postma

Studio Valkenier opent Ceuvel Gallery op een vrachtschip

1 oktober, 17:04
Studio Valkenier wilde een plek waar werk- en expositieruimte gecombineerd zouden zijn, om te zien welke verrassende verbindingen dat kan opleveren. Het resultaat is de Ceuvel Gallery, gevestigd in een voormalig vrachtschip dat op land ligt bij het voormalige havengebied De Ceuvel in Amsterdam-Noord.

Wat ooit een Gronings vrachtschip was, fungeert nu doordeweeks als werkplek van Wouter Valkenier en zijn studio, en in de weekeinden als galerie. De Ceuvel Gallery beleefde zijn opening tijdens het recente Glue Festival. Toen gingen de deuren open voor publiek, dat aan een zijde van het interieur projecten van Studio Valkenier kon bekijken, aan de andere zijde kunstwerken van Marnix Postma, die ook bijdroeg aan de transformatie van het schip.

Het oude schip ligt op het land bij het voormalige industrieterrein De Ceuvel, het gebied dat vanaf 2013 op duurzame wijze is herontwikkeld. Op het land getilde boten zijn er op een doe-het-zelf-wijze verbouwd  tot atelier, werkplaats of kantoor voor creatieve ondernemingen. Het Groningse vrachtschip werd verbouwd tot kantoor.

Hergebruik
Om het schip bruikbaar te maken als galerie en werkruimte, heeft Studio Valkenier de dichte houten wand geopend door twee grote luiken. Direct daarachter bevindt zich een hergebruikte, glazen schuifpui, voorzien van transparante, gekleurde folie.

Tegen de wanden is gevelgroen geplant, dat echter nog moet gaan groeien. In het schip zijn alle binnenwanden verwijderd, zodat een grote, flexibel te gebruiken ruimte is ontstaan. Voor voldoende daglicht zijn dakramen geïnstalleerd.

Aan de voorkant van het schip zijn, aan weerszijden, vensters aangebracht. Deze bestaan uit oude kozijnen die afkomstig zijn van het woningbouwcomplex Het Schip in Amsterdam. Achter deze Amsterdamse School-vensters bevindt zich een kleine kas, die bovendien ook licht via het dak ontvangt.

Kleurenwerking
Samen met de kunstenaar Postma is een kleurenpatroon aangebracht, dat buiten het schip begint met een helder rood en via steeds donkerder tinten de aandacht van de bezoeker naar binnen en het hart van de ruimte leidt. De kleurentheorie van Josef Albers is hiervoor inspiratiebron geweest. Ook voor de geëxposeerde kunstwerken vond Postma inspiratie bij Albers’ theorie over kleurinteractie.

“De droom voor de langere termijn is dat de Ceuvel Gallery een reizende galerie wordt”, vertelt Wouter Valkenier. “De Ceuvel is een tijdelijk project en ik zou het mooi vinden als het ge-upcyclede vrachtschip terugvaart naar Groningen en aan een nieuw avontuur begint.”

De Ceuvel
In 2013 is gestart met de herontwikkeling van het braakliggede en sterk vervuilde terrein in Amsterdam-Noord. De duurzame en autarkische, creatieve gemeenschap die er is gecreëerd is voorbeeldproject en proeftuin tegelijk.

De grond is via een leasecontract voor tien jaar beschikbaar gesteld door de gemeente Amsterdam. De herontwikkeling is gestart door een consortium met onder meer Delva Landscape Architecture & Urbanism en (initiatiefnemer) Space&Matter; ook Studio Valkenier behoort tot het consortium.

Andere nieuwsberichten

Metropoolregio Amsterdam krijgt innovatiecampus voor stadslogistiek

1 uur geleden

3MP: ‘Een video maken over een gebouw is echt wat anders dan het laten fotograferen’

2 uur geleden

De knik maakt het verschil in woontoren The Muse

Gisteren, 15:57

Kantoorpand voor PGB gemoderniseerd door M+R interior architecture

Gisteren, 15:15

Bouw vreest ontslaggolf door stikstofbeperkingen

3 uur geleden

Winnaars Dutch Design Awards 2020 bekend

Gisteren, 17:08

Negentien gemeenten kunnen aan de slag met aardgasvrije wijken

Gisteren, 16:21

Bestuurders enthousiast over plan 'zonne-eilanden' in IJsselmeer

23 oktober, 1:33

Ombudsman: betrek Groningers meer bij versterkingsoperatie huizen

23 oktober, 9:37

Branche: CO2-taks strop voor productie oer-Hollandse baksteen

22 oktober, 2:21
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan