Huis JB, zuidgevel met tuin en serre
Copyright: Loes van Duijvendijk
Voorgevel
Copyright: Douwe Strating
Voorgevel
Copyright: Loes van Duijvendijk
Entree
Copyright: Loes van Duijvendijk
Westgevel
Copyright: Loes van Duijvendijk
Zuidgevel
Copyright: Loes van Duijvendijk
Serre
Copyright: Loes van Duijvendijk
Serre
Copyright: Loes van Duijvendijk
Woonkamer
Copyright: Loes van Duijvendijk
Keuken
Copyright: Loes van Duijvendijk
Keuken
Copyright: Loes van Duijvendijk
Hal
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Douwe Strating
Slaapkamer
Copyright: Loes van Duijvendijk
Slaapkamer
Copyright: Loes van Duijvendijk
Badkamer
Copyright: Douwe Strating
Serre
Copyright: Douwe Strating
Serre
Copyright: Douwe Strating
Copyright: Douwe Strating
Huis JB tijdens de bouw
Copyright: NUL architecten
Huis JB tijdens de bouw
Copyright: NUL architecten
Plattegrond
Copyright: NUL architecten
Doorsnede
Copyright: NUL architecten
Copyright: NUL architecten
Copyright: NUL architecten
Copyright: NUL architecten
Copyright: NUL architecten
Huis JB, zuidgevel met tuin en serre
Copyright: Loes van Duijvendijk
Voorgevel
Copyright: Douwe Strating
Voorgevel
Copyright: Loes van Duijvendijk
Entree
Copyright: Loes van Duijvendijk
Westgevel
Copyright: Loes van Duijvendijk
Zuidgevel
Copyright: Loes van Duijvendijk
Serre
Copyright: Loes van Duijvendijk
Serre
Copyright: Loes van Duijvendijk
Woonkamer
Copyright: Loes van Duijvendijk
Keuken
Copyright: Loes van Duijvendijk
Keuken
Copyright: Loes van Duijvendijk
Hal
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Douwe Strating
Slaapkamer
Copyright: Loes van Duijvendijk
Slaapkamer
Copyright: Loes van Duijvendijk
Badkamer
Copyright: Douwe Strating
Serre
Copyright: Douwe Strating
Serre
Copyright: Douwe Strating
Copyright: Douwe Strating
Huis JB tijdens de bouw
Copyright: NUL architecten
Huis JB tijdens de bouw
Copyright: NUL architecten
Plattegrond
Copyright: NUL architecten
Doorsnede
Copyright: NUL architecten
Copyright: NUL architecten
Copyright: NUL architecten
Copyright: NUL architecten
Copyright: NUL architecten

NUL architecten realiseert passiefhuis met dubbele schil

30 juli, 10:20
In opdracht van een ouder wordend stel heeft NUL architecten een woning ontworpen volgens de principes van het passiefhuis. Opvallend aan de Zutphense woning zijn de grote onverwarmde serre op het zuiden en de combinatie van metselwerk en daarbinnen houtskeletbouw.

Huis JB in Zutphen ligt dicht bij zowel de rivier als de stad. Het huis is, legt NUL architecten uit, op maat gemaakt voor een ouder wordend stel en zo veel mogelijk op hun wensen aangepast. Omdat ze er nog lang wilden kunnen wonen, moest de woning gelijkvloers en onderhoudsarm zijn. Daarnaast wilde het stel nog één keer een groot gebaar maken, vertellen de architecten.

Voor hen betekende dit een zo duurzaam mogelijk huis bouwen, met de voorhanden zijnde middelen. Het huis, met een BVO van ruim 240 m2,  is daarom ontworpen volgens de richtlijnen van het passiefhuis en zo door een voor Passief Bouwen gecertificeerde onderaannemer gerealiseerd.

Metselwerk en houtskeletbouw
NUL architecten heeft esthetische eenvoud nagestreefd, wat het bureau heeft vertaald naar het samenbrengen en stapelen van modulaire bouwelementen. De ‘stapelbouw’ is van buiten herkenbaar aan de dakelementen, gedragen door (voornamelijk kolommen in) metselwerk, legt het architectenbureau uit.

Daarbinnen is een losstaand, geprefabriceerd HSB-huis geplaatst. De twee ‘schillen’ zijn niet met elkaar verbonden en, waar je je ook in het huis bevindt, duidelijk van elkaar te onderscheiden. Door solide en lichte materialen samen te brengen levert het huis volgens het bureau bovendien verschillende indrukken op.

Onverwarmde serre
Als invulling van de leefstijl en voorkeuren van de bewoners lopen ruimten in het huis zoveel mogelijk in elkaar over. Kastruimte is weggewerkt in wanden en het huis prikkelt de zintuigen door textuur en geur van de toegepaste materialen. De slaapkamer ligt op het oosten en aan de woonkamer is op het zuiden een grote onverwarmde serre gemaakt.

De serre speelt een belangrijke rol in de klimaatbeheersing van het passiefhuis; ze reguleert warmte en zorgt voor koelte, leggen de architecten uit. In de zomer treedt de zuiderzon alleen de serre binnen, terwijl de laagstaande zon ’s winters het hele huis licht en warm houdt.

Al vroeg in het jaar kun je dankzij de serre buiten verblijven; de connectie met buiten is hier ook het sterkst. Een onverwarmde serre aan de woonkamer is overigens iets dat bij oude huizen in Zutphen veelvuldig voorkomt.

Aanwezige hulpbronnen
Rondom  het huis heeft het architectenbureau  nog meer verbindingen met en overgangen naar buiten gemaakt. Zo zijn er de overdekte ruimte bij de voordeur en de diepe vensterbanken direct aan de tuin, legt NUL architecten uit. Op verschillende plekken grenst de tuin dicht aan de gevel en gaat zo een relatie aan met het blanke hout, de groene houten kozijnen en het metselwerk.

Het bijzonder goed geïsoleerde ‘binnenhuis’ maakt gebruik van bodemwarmte en een grijswatercircuit. De veertien zonnepanelen wekken volgens de architecten significant meer energie op dan het huis verbruikt. De grote dakoverstekken beschermen het Europees Douglas-hout goed tegen de weersinvloeden.

Samenwerking
Een succesfactor in het project, meldt NUL architecten, was de samenwerking met alle betrokkenen en in het bijzonder de opdrachtgever en de aannemer, Van Campen Bouwgroep. “Het resulteerde in een creatief en productief ontwerpproces.”

Andere nieuwsberichten

Woongebouw met friends-appartementen Cruquiusgebied klaar

Gisteren, 14:06

Expositie met luchtfoto's toont ontwikkeling Almere

Gisteren, 10:50

Woontoren De Helix in Groningen geeft uitdrukking aan jonge bewoners

13 augustus, 2:52

Archetypisch huis biedt zicht op weinig toegankelijke natuur

12 augustus, 2:30

Rotterdam lanceert actieplan voor speeltuinen

13 augustus, 4:02

'Grote vervuilers buiten schot bij verduurzaming industrie'

13 augustus, 9:01

Bayern München eert eigen stadion in Champions League-tenue

12 augustus, 11:04

'Kwart Nederlanders ontevreden over koophuis'

12 augustus, 9:32

RIVM: scholen kunnen veilig open als ventilatie op orde is

11 augustus, 3:01

Populaties trekkende zoetwatervissen in vijftig jaar met driekwart geslonken

10 augustus, 10:57
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan