Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects

Scholencampus door NL Architects ventileert met vulkaan

17 oktober 2017, 15:52
De scholencampus is al even in gebruik, maar onlangs is het gebouw echt gereed gekomen. Het complex is het resultaat van het samengaan van twee basisscholen in Knokke-Heist. Toen de scholen daartoe besloten werd een competitie uitgeschreven, die NL Architects in 2011 heeft gewonnen.

De opdrachtgevers hadden de wens dat het nieuwe scholencomplex zou voldoen aan de eisen van Passief Bouwen. Het energieverbruik voor verwarming en koeling mag bijvoorbeeld niet boven de 15 kWh/m2 komen. Om het doel te bereiken heeft NL Architects een aantal – technische en architectonische – maatregelen genomen.

Zo heeft het architectenbureau drievoudig glas, hoogwaardige isolatie en grondbuisventilatie toegepast. Het gebouw is verder voorzien van een multifunctionele veranda, die opwarming van het interieur door direct zonlicht tegengaat. Meest in het oog springend is de ‘vulkaan’ op het groendak van het gebouw; de kegelvormige uitstulping zorgt voor de nachtventilatie.

Clusters
Scholencampus De Pluim – aanvankelijk De Vonk geheten – bestaat uit vijf clusters. Er is een basisschool, een kleuterschool, een eetzaal in combinatie met een naschoolse opvang, een domein voor docenten en administratie, en een multifunctionele sporthal.

Door de sporthal centraal te situeren, kan deze fungeren als het verbindende plein: de plek voor bijeenkomsten, theater, feestelijkheden, en dergelijke. De hal is ook knooppunt: rondom loopt een gang, die de clusters verbindt.

Verkeers- en verblijfszone

In de dikke ‘wanden’ van de hal zijn kleedruimtes en opslagruimtes opgenomen, maar ook uitgespaarde ruimtes voor spelen en leren. Op deze manier heeft NL Architects een actiever en gevarieerder gebruik van de omliggende verkeerszone stimuleren en meer plakken voor (afgezonderd) leren aanbieden.

Openingen in de muur onthullen activiteiten aan de andere zijde en creëren zichtrelaties tussen verschillende delen van het gebouw. De verkeerszone rond de sporthal, maar ook in de basisschool kent geen doodlopende gangen: ze vormen lussen.

De lokalen van de basisschool liggen rond een besloten ‘binnenhof’. In dit veelvormige blok zijn de toiletten, installatie- en opslagruimten geplaatst. Ook hier vormen de hoeken en uitsparingen extra werkruimtes voor de leerlingen. Op het blok zijn informele ruimtes ingericht; de trap biedt meerdere gebruiksmogelijkheden.

Laag
De ruime kavel heeft het mogelijk gemaakt om de hele campus in een enkele laag te organiseren. Bovendien hebben alle lokalen daardoor direct toegang tot de buitenruimte. Tussen de clusters liggen afzonderlijke buitenruimtes met verschillende functies, zoals eigen speelplaatsen voor de basis- en voor de kleuterschool.

Andere nieuwsberichten

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

Gisteren, 17:26

Sabrina Rugg wint alternatieve ontwerpwedstrijd voor Heineken Hoek

Gisteren, 16:37

UNStudio ontwerpt hybride kantoorgebouw met bijzonder lage CO2-voetafdruk

Gisteren, 15:49

Betaalbare stadswoningen op oude ‘Harley-locatie’ in Breda

21 februari, 11:18

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

Gisteren, 16:12

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

Gisteren, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

21 februari, 1:27

Onderzoekers waarschuwen voor groot woningtekort in Duitsland

21 februari, 11:43

'Huizen aanpassen aan klimaatverandering maakt wonen veel duurder'

21 februari, 9:29

Toezichthouder wil meer oog voor veiligheid bij energietransitie

20 februari, 3:20
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan