Copyright: ZJA Zwarts & Jansma Architects
Copyright: ZJA Zwarts & Jansma Architects
Copyright: ZJA Zwarts & Jansma Architects
Copyright: ZJA Zwarts & Jansma Architects
Copyright: ZJA Zwarts & Jansma Architects
Copyright: ZJA Zwarts & Jansma Architects

ZJA: nieuw dak AZ-stadion heeft ook psychologisch doel

29 mei, 10:45
Vorige week is het ontwerp voor het nieuwe dak van het AFAS-stadion in Alkmaar gepresenteerd. De nieuwe overdekking van de tribunes vervangt het vorig jaar ingestorte dak. Architectenweb sprak met projectarchitect Leo ten Wolde van ZJA Zwarts & Jansma Architects over het nieuwe dak. “Als we voor dezelfde dakconstructie als eerst hadden gekozen, zouden bezoekers wellicht angst behouden voor een nieuwe instorting.”

Natuurlijk waren ze ook bij ZJA geschrokken toen het dak van het stadion van AZ op 10 augustus 2019 instortte, niet in de laatste plaats omdat het bureau het in 2006 geopend stadion zelf heeft ontworpen. Op die stormachtige zaterdag kwam een deel van het dak boven de Molenaartribune als gevolg van neerwaartse windbelasting naar beneden.

Constructieve gebreken en al eerder opgelopen schade door storm bleken de onderliggende oorzaak van de instorting te zijn, zo maakte onderzoek van Royal HaskoningDHV duidelijk. Lasnaden waren te dun uitgevoerd en er waren ontwerpfouten in de constructieve verbindingen gemaakt. Ook schortte het tijdens en na de bouw aan toezicht op de constructie.

Deze missers werden de constructeur, aannemer en gemeente (als toezichthouder) aangerekend, de rol van de architect stond niet ter discussie.

Binnen een maand
AZ vroeg ZJA al binnen een maand na de instorting om mee te werken aan een nieuw dak voor het stadion. Dat deed het bureau samen met constructeur Royal HaskoningDHV (dat dus ook het onderzoek naar de instorting heeft verricht), kostendeskundige IGG en adviseur The Stadium Consultancy. Later schoof, na een onderhandse aanbesteding, ook aannemer BAM aan de tafel.

In korte tijd ontwierp het team een dak dat er totaal anders uitziet dan het vorige. Hoofdoorzaak is het feit dat er snel gebouwd moet worden en ook nog eens binnen een situatie waarbij het stadion in gebruik is. Dat een coronacrisis ervoor zou zorgen dat het laatste misschien helemaal niet aan de orde komt, was nog niet bekend toen het ontwerp werd gemaakt.

Drie tribunes worden voorzien van een dakconstructie die losstaat van het bestaande gebouw, het dak boven de hoofdtribune wordt gedragen door een enorm spant. “We wilden het huidige stadion zo min mogelijk belasten met extra constructie, ook vanwege de discussie over de constructie die de instorting heeft veroorzaakt. Daarom hebben we de dakconstructie voor drie tribunes vormgegeven als een ‘hijskraan’, die niet alleen helemaal losstaat van de bestaande constructie, maar ook volledig autonoom en vanaf de achterkant van de tribunes gebouwd kan worden.”

Psychologisch effect
Ook voor leken is vanaf de buitenkant te zien dat de kolommen en liggers van de dakconstructie een bouwwerk op zich vormen. “Daarmee willen we een psychologisch effect sorteren”, zegt Ten Wolde. “Als de bezoekers kunnen zien dat het een degelijke constructie is, gaan ze weer met een gerust hart onder het dak zitten. Hadden we voor dezelfde dakconstructie als eerst gekozen, zouden ze wellicht angst behouden voor een nieuwe instorting.”

Het stalen reuzenspant boven de hoofdtribune ontlast het bestaande gebouw met ongeveer de helft van de dakbelasting. Het bouwdeel steekt aan twee zijden door de hoeken van de hoofdtribune heen. De bouw van het spant vindt naast het stadion plaats, daarna wordt het op zijn plek gehesen.

Een ander verschil met de vorige dakconstructie is dat de overkapping een rechte lijn krijgt, in plaats van dat ze meegolft met de contouren van het stadion. Dat heeft voornamelijk een praktische reden, vertelt Ten Wolde. “Het dakvlak in één lijn maakt het werken vanuit een onderhoudsinstallatie mogelijk. Dat was een grote wens van AZ”.

De voorbereidingen voor de bouw van het dak zijn inmiddels begonnen. Naar verwachting zullen de werkzaamheden enkele maanden in beslag nemen, waaronder tijdens de eerste helft van het nieuwe voetbalseizoen. Er kunnen dan gewoon wedstrijden plaatsvinden, meldt AZ. De gemeente Alkmaar heeft de club vrijdag tien miljoen toegezegd als steun voor het nieuwe dak, in de vorm van een lening of garantie.

Bron: ZJA: helemaal nieuw ontworpen dakconstructie AZ-stadion moet vertrouwen erin terugwinnen

Andere nieuwsberichten

West8 en Studio 44 winnen ontwerpwedstrijd voor stadspark Sint Petersburg

26 minuten geleden

Nog niet klaar, wel officieel geopend: Forum Rotterdam

25 september, 4:14

Spooroverbouwing en fietsenstalling stationsgebied Zaandam officieel geopend

25 september, 3:21

Casino met hotel moet blikvanger Vlaamse badplaats worden

25 september, 12:04

Wiebes: discussie over kernenergierapport is juist goed

1 uur geleden

Video: afsluitende talkshow Panorama4daagse

25 september, 4:50

'Groeiend tekort aan laadpalen in Nederland'

25 september, 9:56

Tweede Kamer twijfelt over slagkracht kabinet bij inrichting land

25 september, 9:14

BAM Wonen bereikt hoogste punt jongerenwoningen in Amsterdam-Noord

24 september, 5:20

Waterschap gaat IJsselmeerdijk in Flevoland aanpakken

24 september, 12:40
Ronnie WeessiesRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan