Copyright: Johnny Umans
Copyright: Johnny Umans
Copyright: Johnny Umans
Copyright: Johnny Umans
Copyright: Johnny Umans
Copyright: Johnny Umans
Copyright: Johnny Umans
Copyright: Johnny Umans
Copyright: Johnny Umans
Copyright: Johnny Umans
Copyright: Johnny Umans
Begane grond
Copyright: Delmulle Delmulle Architecten
Eerste verdieping
Copyright: Delmulle Delmulle Architecten
Doorsnede
Copyright: Delmulle Delmulle Architecten
Copyright: Johnny Umans
Copyright: Johnny Umans
Copyright: Johnny Umans
Copyright: Johnny Umans
Copyright: Johnny Umans
Copyright: Johnny Umans
Copyright: Johnny Umans
Copyright: Johnny Umans
Copyright: Johnny Umans
Copyright: Johnny Umans
Copyright: Johnny Umans
Begane grond
Copyright: Delmulle Delmulle Architecten
Eerste verdieping
Copyright: Delmulle Delmulle Architecten
Doorsnede
Copyright: Delmulle Delmulle Architecten

Compact en transparant medisch centrum voor Ronse

26 maart 2020, 12:00
In de Oost-Vlaamse stad Ronse heeft Delmulle Delmulle Architecten een ultracompact medisch centrum gerealiseerd. Prikcentrum Maenhout valt op met zijn dubbele straatgevel en nadrukkelijke openheid en lichtinval.

Er heerste een tekort aan huisartsen in Ronse en dit medisch centrum neemt de routinetaken over, legt Delmulle Delmulle Architecten uit. Zo kunnen patiënten hier terecht voor bloedonderzoek en voor gewone consultaties. Daarnaast is de ruimte geschikt voor organisatie van medische opleidingen en kan er een vergaderzaal worden gehuurd.

Licht en lucht
Het architectenbureau heeft bij het ontwerp een sterke nadruk gelegd op transparantie van het gebouw. Dit resulteert in een aangename open omgeving voor zowel de dokters als de bezoekers. Het interieur gaat een doordachte relatie aan met buiten: de wacht- en de vergaderruimte met de straat voor, en de vier praktijkruimten met de stadstuin achter.

De voor- en achtergevel bestaan uit verdiepinghoge en gevelbrede ramen in aluminium kaders. Aan de straatzijde is verticale houten structuur geplaatst, bij wijze van filter. Deze voorkomt te sterke opwarming van het interieur door de zon, maar vermindert vooral de inkijk vanaf de straat zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van ‘licht en lucht’.

Spie
De voorzetgevel volgt het profiel van de straat, terwijl Delmulle Delmulle het gebouw zelf radicaal orthogonaal heeft ontworpen, legt het bureau uit. Daardoor lopen de twee gevels in een spie naar elkaar, wat een interessant beeld oplevert.

Een poort in de houten structuur opent zich naar binnen en vormt zo een duidelijke ingang wanneer het gebouw open is. ‘s Nachts kan het gebouw volledig worden afgesloten worden, niet alleen letterlijk maar ook visueel, als duidelijke communicatie naar het publieke domein, aldus Delmulle Delmulle.

Flexibel
De opdrachtgever, Labo Maenhout, wenste een gebouw dat bijzonder flexibel in gebruik zou zijn. Niet elke (para)medicus heeft evenveel ruimte nodig. Met schuifwanden kunnen twee praktijkruimten worden samengevoegd.

Doordat  elke ruimte beschikt over alle technische en nutsvoorzieningen kan elke praktijkruimte bovendien op verschillende manieren opgebouwd en omgebouwd worden. “In principe kan je bijvoorbeeld in de voormiddag een verpleegkundige een bloedafname laten doen en in de namiddag een logopedist zijn of haar consultatie laten voeren in éénzelfde ruimte”, zegt eigenaar Thomas Maenhout.

Eenvoud en energiebalans
Het interieur kenmerkt zich door eenzelfde eenvoud als het exterieur. De vloeren en trap bestaan uit gevlinderd beton en de wanden en plafonds zijn gestuct. Verdiepinghoge akoestische gordijnen in alle ruimten vormen een tegenwicht voor de harde materialen; ze zorgen voor een aangename galmtijd, maar tevens voor een zekere huiselijkheid.

Het Prikcentrum is gerealiseerd als massiefbouw, geïsoleerd met EPS en kunstharspleister. De ramen zijn uitgevoerd met hoogrendementsglas. De voorzetgevel bestaat uit verduurzaamd Accoya. De bijzonder compacte kubusvorm draagt bij aan een “meer dan hedendaagse energiebalans”, aldus het architectenbureau.

Ook de gebruikte techniek is van deze tijd, met warmtepomp en balansventilatie. Dat is niet louter toegepast voor scoren bij de energieprestatie, zegt Delmulle Delmulle, “maar steeds met de opzet om de gebruiksbeleving van zowel dokters als patiënten zo aangenaam mogelijk te maken.”

Andere nieuwsberichten

College Rotterdam stemt in met Masterplan voor woningbouw aan Parkhaven

Gisteren, 17:22

Rijnboutt transformeert verborgen telefooncentrale naar woningen

Gisteren, 14:55

Bouw kabelbaan Floriadeterrein Almere van start gegaan

Gisteren, 11:16

Biobased villa’s van Natrufied aan de Texelse duinen

Gisteren, 10:42

Eerste publieke presentatie Rotterdamse stadsprojecten

Gisteren, 13:45

Voorbereidingen bouw Vijzelgrachtgarage gestart

26 januari, 4:30

Amsterdam trekt miljoenen uit voor projecten tegen extreem weer

26 januari, 12:19

Centre Pompidou Parijs vier jaar dicht voor renovatie

26 januari, 9:40

Rutte: investeren in klimaataanpassing is ook waar voor ons geld

25 januari, 2:55

'Lagere overheden hebben 1,8 miljard nodig voor klimaatakkoord'

25 januari, 9:18
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan