Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Hoogeveen architecten
Copyright: Hoogeveen architecten
Copyright: Hoogeveen architecten
Copyright: Hoogeveen architecten
Copyright: Hoogeveen architecten
Copyright: Hoogeveen architecten
Copyright: Hoogeveen architecten
Copyright: Hoogeveen architecten
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Hoogeveen architecten
Copyright: Hoogeveen architecten
Copyright: Hoogeveen architecten
Copyright: Hoogeveen architecten
Copyright: Hoogeveen architecten
Copyright: Hoogeveen architecten
Copyright: Hoogeveen architecten
Copyright: Hoogeveen architecten

Villa als binnenstebuiten gekeerd fort

23 maart, 9:10
In de polder ten zuiden van Amsterdam, waar de stelling van Amsterdam met zijn forten nog goed zichtbaar is, heeft Hoogeveen architecten een villa ontworpen die zich aan een zijde nestelt in het landschap en zich aan zijn andere zijden, via verschillende buitenkamers, juist opent naar het landschap.

Fort Kudelstaart, Fort bij De Kwakel, Fort aan de Drecht… de stelling van Amsterdam is in het poldergebied ten zuiden van de stad nog prominent aanwezig. De dorpen hier zijn er ondertussen omheen gegroeid.

Bij het ontwerp van de villa die Hoogeveen architecten in dit gebied ontworpen heeft, is die geschiedenis als inspiratie gebruikt. Gezien vanuit Amsterdam, dus gezien vanuit de ‘vuurlinie’, is de villa laag gehouden en bijna onzichtbaar opgenomen in het landschap. Richting het zuiden echter richt de villa zich op en opent deze zich.

De villa staat op een eigen (!) eiland in De Kwakel en met dit eenvoudige concept keert het zich af van de woonwijk ten noorden van de woning, en opent het zich juist richting het water en het vrije uitzicht daarover op het zuiden.

Interessant is dat de typologie van het fort (aan de meeste zijden gesloten, in dit gebied met name richting het zuiden) in deze woning eigenlijk binnenstebuiten gekeerd is (aan de meeste zijden geopend, met name richting het zuiden).

Organisatie
“Het concept van het opgetilde landschap geeft met haar meer gesloten lage kant op het noorden en open hoge zijde op het zuiden een natuurlijke organisatie en hiërarchie in het woonprogramma”, vertelt architect Koen Hoogeveen.

“Het grasdak loopt geleidelijk op tot 5,4 meter en geeft geweldige binnenruimtes die beginnen met een hoogte van 2,4 meter maar doorgroeien tot wel 4,4 meter. Het woonprogramma bestaat uit een ruime leefruimte voor het hele gezin, een ‘loft’ voor de ouders en een ‘appartement’ voor de kinderen.”

“De kook-, eet- en woonruimten met geïntegreerde loggia’s liggen aan de hoge opgetilde zijde en bieden rondom uitzicht, zoals je dat alleen op een eiland kunt realiseren. De privé- en slaapvertrekken van de ouders liggen onder het begin van de helling. Door juist die slaapvertrekken op de begane grond te leggen, is de woning levensloopbestendig.”

In het hart van het huis, grenzend aan de entreehal, heeft Hoogeveen architecten een patio ontworpen. Op die manier wordt diep in de woning veel daglicht binnengebracht. Maar deze patio vormt ook de buitenruimte voor de spa die onderdeel is van de ouderlijke loft. “Een plek om even tot rust te komen.”

“De kinderen, twee jongens, hebben een eigen verdieping met rondom uitzicht en eigen loggia’s die de landschappelijke kwaliteit van de plek benutten. Hun ‘appartement’ houdt het midden tussen een ‘mancave’ en een penthouse, en is zowel verbonden als lekker privé, ideaal voor alle gezinsleden.”

Andere nieuwsberichten

Voorbereidingen The Capital in Waarderpolder Haarlem gestart

3 april, 3:55

UNStudio voorziet C&A-pand Eindhoven van opvallende glazen erkers

3 april, 2:20

Heembouw verzorgt circulaire renovatie van loods C-Bèta

3 april, 9:40

Team 4 Architecten neemt bureau Rik Lagerwaard over

3 april, 9:05

'Bouwproductie staat voor krimp van 15 procent'

3 april, 9:58

Ingetogen luxe voor Junshan Cultural Center van Neri & Hu

2 april, 2:54

De meeste 55-plussers willen niet meer verhuizen

2 april, 1:00

Invoering Omgevingswet wordt opnieuw uitgesteld

2 april, 9:59

'Burger wil meer informatie energiezuiniger maken woning'

2 april, 9:36

'Rijk, kom met noodfonds voor Kinderdijk en ander erfgoed'

1 april, 2:45
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan