Kazerneplein
Copyright: SVP architectuur en stedenbouw
Laan van Crailo
Copyright: SVP architectuur en stedenbouw
Crailo
Copyright: SVP architectuur en stedenbouw
Crailo in vogelperspectief
Copyright: SVP architectuur en stedenbouw
Verbeeldingskaart
Copyright: SVP architectuur en stedenbouw
Ecowal
Copyright: SVP architectuur en stedenbouw
Kazerneplein
Copyright: SVP architectuur en stedenbouw
Laan van Crailo
Copyright: SVP architectuur en stedenbouw
Crailo
Copyright: SVP architectuur en stedenbouw
Crailo in vogelperspectief
Copyright: SVP architectuur en stedenbouw
Verbeeldingskaart
Copyright: SVP architectuur en stedenbouw
Ecowal
Copyright: SVP architectuur en stedenbouw

Gemeenten geven akkoord voor energiepositief buurtschap Crailo

9 maart, 14:39
De gemeenteraden van Hilversum, Laren en Gooise Meren zijn op 4 maart akkoord gegaan met de uitgangspunten voor het stedenbouwkundig en landschapsplan Crailo. Het plan voor een nieuw energiepositief buurtschap is ontwikkeld door een team met onder andere SVP en OKRA landschapsarchitecten.

Crailo, gelegen tussen Hilversum, Bussum en Laren, moet een nieuw buurtschap worden waarin wonen, werken, recreëren en de natuur met elkaar in balans zijn, leggen de ontwerpers van Team C uit. Het ontwerpteam bestaat uit SVP, OKRA landschapsarchitecten, Arcadis en Bureau voor Gebiedscommunicatie.

Het buurtschap krijgt ongeveer 590 woningen, waarvan een derde in de sociale huursector; 27% valt in het midden- en 40% in het hogere segment. Er is vijf hectare terrein voor bedrijven en de helft van het gebied wordt bestaande en nieuwe natuur.

Duurzame ambities
Met elementen als het energiepositief ontwikkelen van het gebied, het toevoegen van de Laan van Crailo en een ‘ecowal’ geeft Team C invulling aan de ambities de betrokken gemeenten.

Op basis van het ambitiedocument en de twaalf thema’s van ‘Aanpak duurzaam GWW’ heeft Team C het ‘Rad van Crailo’ opgesteld. Dit rad laat de verhoudingen tussen kernwaarden zien en moet waarborgen dat duurzaamheid bij elke stap in het ontwerpproces centraal staat.

Met behulp van het Rad van Crailo heeft Team C samen met betrokkenen en deskundigen betreffende duurzaamheid gekozen voor focus op identiteit, biodiversiteit, mobiliteit en energie. Via intensieve gesprekken met een ateliergroep, duurzaamheidssessies en in voortdurend overleg met omgeving en belanghebbenden heeft het ontwerpteam een jaar aan de ontwikkeling van het plan gewerkt.

Campusachtige opzet
Het ensemble van de Kolonel Palmkazerne vormt het historische hart van het gebied. Team C wil de campusachtige opzet van het gebied behouden met bestaande gebouwen en toevoeging van nieuwbouw. De voormalige appèlplaats wordt een ontmoetingsplek.

Landschappelijke zwaartepunt in het gebied wordt het Heidehart. Dit gebied, met verspreid geplaatst enkele woongebouwen, krijgt aansluiting op de Bussummerheide. Vanaf de entree is er zicht over deze open ruimte.

Energiepositief
Verder krijgen woningen, naast bedrijven, een plek in Op Zuid, ten zuiden van het Gebed zonder End. Een multifunctionele, circulaire en slimme ecowal, aldus Team C, vormt de overgang van Op Zuid naar het terrein van het Goois Natuurreservaat.

De ecowal, met meer over een dakvlak voor zonnepanelen, is een essentieel element voor het behalen van de ambities op energiegebied. Naast energie voor de woningen en apparaten moet in het duurzame buurtschap ook alle energie worden opgewekt voor duurzame mobiliteit. Volgens Team C geeft Crailo daarmee invulling aan het Klimaatakkoord van Parijs en de Klimaatwet, waarin is vastgelegd dat we in 2050 de CO2-uitstoot voor 95% hebben gereduceerd.

Bebouwing
Het stedenbouwkundig- en landschapsplan voor Crailo voorziet in plekken waar mensen elkaar ontmoeten en mobiliteit delen. De nieuwe Laan van Crailo is bedoeld voor langzaam verkeer; de laan verbindt de deelgebieden met elkaar en is voor de fauna de noodzakelijke passage. De Spiegelhorst, het grootste gebouw op het terrein, wordt getransformeerd tot pand voor wonen en werken.

Crailo heeft met veertien woningen per hectare een lage bebouwingsdichtheid. Dit betekent niet dat er veel huizen met grote tuinen komen, legt Team C uit. De ontwerpers clusteren de bebouwing, er komen relatief veel appartementen en veel woningen krijgen geen tuinen maar terrassen die grenzen aan het landschap.

Deelconcepten
De auto is te gast in Crailo. Het mobiliteitsconcept voor het buurtschap Crailo gaat uit van drie zogenoemde ‘buurthubs’ en een centrale ‘wijkhub’ met elektrische deelauto’s. Ook voorzieningen zoals het afvalbrengsysteem, het breng- en haalpunt voor pakketbezorgers, de laadpalen op zonnepanelen, de deelbakfiets, wifi en de ruilbibliotheek zijn gedeeld.

De buurthub is een centrale plek in elk deelgebied met een praktisch en logistiek nut, maar is daarnaast een ontmoetingsplek. De inrichting van het gebied stimuleert het gebruik van de fiets. In combinatie met deelmobiliteit is dit aanleiding om te onderzoeken of de parkeernorm van het gebied kan worden verlaagd, meldt Team C.

Planning
De betrokken partijen hebben er bewust voor gekozen om eerst het stedenbouwkundig en landschapsplan vast te stellen en vervolgens te werken aan het bestemmingsplan en een milieueffectrapportage (MER). Naar verwachting ligt het bestemmingsplan aankomend najaar ter inzage bij Hilversum, Laren en Gooise Meren.

Ondertussen start de sloop van gebouwen en het bouwrijp maken van het terrein, aldus Team C. In 2021 zou de bouw van de woningen kunnen beginnen.

Andere nieuwsberichten

Ontwerp van MoederscheimMoonen voor herontwikkeling in Rivium

2 uur geleden

Blokkerlocatie Gouda herontwikkeld tot woongebied

3 uur geleden

Ringparkgebouw krijgt nieuw leven onder naam Rembrandt Park

3 uur geleden

Autoluwe woonbuurt op oud trainingscomplex Varkenoord

Vandaag, 10:28

SER: bouw inzet biomassa voor elektriciteit en warmte af

Vandaag, 09:42

Koper nieuwbouw in Amsterdam moet huis zelf bewonen

Vandaag, 09:09

Thema Dutch Design Week 2020: The new intimacy

Gisteren, 14:36

3D-geprinte brug van vezelversterkte kunststof voor Kralingse Bos

Gisteren, 10:45

Voor 2022 een miljoen zonnepanelen op Amsterdamse daken

Gisteren, 09:08

Arna Mackic vraagt aandacht voor Srebrenica-genocide

6 juli, 5:40
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan