Copyright: Ronald Tilleman
Het gebouw in 2017
Copyright: SchilderScholte architecture
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: SchilderScholte architecture
Copyright: SchilderScholte architecture
Copyright: SchilderScholte architecture
Copyright: SchilderScholte architecture
Begane grond
Copyright: SchilderScholte architecture
Eerste verdieping
Copyright: SchilderScholte architecture
Tweede verdieping
Copyright: SchilderScholte architecture
Copyright: Ronald Tilleman
Het gebouw in 2017
Copyright: SchilderScholte architecture
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: SchilderScholte architecture
Copyright: SchilderScholte architecture
Copyright: SchilderScholte architecture
Copyright: SchilderScholte architecture
Begane grond
Copyright: SchilderScholte architecture
Eerste verdieping
Copyright: SchilderScholte architecture
Tweede verdieping
Copyright: SchilderScholte architecture

Nieuwe verschijning voor kantoorpand machineverhuurder

6 februari, 13:19
Het bijna vijftig jaar oude hoofdkantoor van machineverhuurbedrijf Van der Spek in Vianen heeft een flinke gedaantewisseling ondergaan. Het pand is voorzien van een expressieve nieuwe gevel en ook het interieur is volledig vernieuwd. De hoofddraagconstructie, fundering en het dak van het oude gebouw zijn behouden gebleven bij de verbouwing, meldt SchilderScholte architecture.

Het kantoorpand uit het begin van de jaren zeventig was aan het einde van zijn levensduur en vertoonde allerlei bouwfysische gebreken, laat het Rotterdamse architectenbureau weten. De stalen draagconstructie was echter nog piekfijn in orde, waarop werd besloten deze net als de fundering, vloeren en het dak niet te slopen.

Bij de verbouwing is optimaal gebruik gemaakt van de flexibiliteit die de constructie biedt en als ‘hommage’ zijn in de showroom de stalen kolommen, liggers en vloeren bewust zichtbaar gelaten. Verder zijn herbruikbare bouwmaterialen uit de gevels en het interieur circulair gesloopt, zodat die een tweede leven konden krijgen.

Silhouet van een torenkraan
Van der Spek verhuurt en verkoopt betonpompen en machines voor onder meer grondverzet, hoog- en wegenbouw. Het nieuwe gevelontwerp is geïnspireerd op deze werkvelden; het silhouet van een torenkraan is geabstraheerd terug te vinden in het gebouw. De kroonlijst vormt daarbij de giek, het hoofdtrappenhuis de mast en de splitlevelruimtes boven de service-entree de last.

Behalve dat er diverse onderdelen van het bestaande gebouw zijn hergebruikt, is er bij de nieuwe elementen gekozen voor remontabel bouwen. Zo zijn de nieuwe buitenwanden opgebouwd uit prefab houtskeletbouwelementen met daarop mechanisch gemonteerde gevelpanelen en kozijnen van gerecycled aluminium.

Aan de straatzijde is een vliesgevel met verdiepingshoge ramen gerealiseerd. De taps toelopende aluminium lamellen zijn zo vormgegeven dat ze gedurende het hele jaar directe inval van zonlicht in de kantoorruimtes tegenhouden. Het ritme van de lamellen is op twee plaatsen onderbroken om de entrees duidelijk zichtbaar te maken vanaf de hoofdweg.

Voor de interieurafwerking zijn producten gebruikt waarin zoveel mogelijk gerecyclede en biobased materialen verwerkt zijn. De toegepaste materialen zijn zorgvuldig gedocumenteerd; hierdoor wordt het in de toekomst makkelijker om deze materialen opnieuw te gebruiken en blijft er minder afval over bij het slopen, verklaart SchilderScholte.

Open kantooromgeving
Het voormalige gangenkantoor is veranderd in een ruime en open kantooromgeving. Daarvoor is de verkeersruimte verlegd naar de achterzijde van het gebouw, gecombineerd met een vide en erboven een lichtstraat. Op die manier valt daglicht tot diep in het gebouw binnen en wordt luchtverplaatsing in het gebouw bevorderd met gebruik van zonnewarmte.

Om een gezonde en comfortabele werkomgeving te creëren, heeft het interieur een ruimtelijke en transparante indeling met een goede akoestiek. Verder wordt bewegen gestimuleerd, bijvoorbeeld door twee trappenhuizen centraal in het gebouw te positioneren en het bedieningspaneel voor onder meer de temperatuur juist op enige afstand van de werkplekken te plaatsen.

De vloercomposities zijn in overleg met de medewerkers tot stand gekomen. Dit heeft geleid tot een bonte schakering van kleuren op elke verdiepingsvloer, wat nog eens wordt versterkt doordat de binnenwanden en stoffering van het meubilair in corresponderende kleuren met de vloertegels zijn uitgevoerd. Ingebouwde kastenwanden nemen dankzij hun afwerking met zilverglans de kleur van de omgeving aan, met een rustig beeld als resultaat.

Het gebouw komt tegemoet aan de randvoorwaarden van de WELL Building Standard en beantwoordt aan de BENG-eisen voor utiliteitsbouw. Maatregelen die hiertoe bijdragen zijn zonnepanelen, een ‘witte’ dakbedekking met daarop plaatselijk een sedumdak, geluidsabsorptie en domotica die bijdraagt aan de energie-efficiëntie van het gebouw.

Andere nieuwsberichten

Pauwert respecteert Bossche school bij herbestemming en nieuwbouw

Vandaag, 17:58

Kunstzinnige schermen tussen de medewerkers van EDGE

Vandaag, 15:29

Ontwerp van MoederscheimMoonen voor herontwikkeling in Rivium

Vandaag, 13:34

Blokkerlocatie Gouda herontwikkeld tot woongebied

Vandaag, 12:29

Uitreiking Gulden Feniks 2020 in november

Vandaag, 16:37

SER: bouw inzet biomassa voor elektriciteit en warmte af

Vandaag, 09:42

Koper nieuwbouw in Amsterdam moet huis zelf bewonen

Vandaag, 09:09

Thema Dutch Design Week 2020: The new intimacy

Gisteren, 14:36

3D-geprinte brug van vezelversterkte kunststof voor Kralingse Bos

Gisteren, 10:45

Voor 2022 een miljoen zonnepanelen op Amsterdamse daken

Gisteren, 09:08
Ronnie WeessiesRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan