Pulse Gebouw, TU Delft
Copyright: QbiQ
Pulse Gebouw, TU Delft
Copyright: QbiQ
Hoogheemraadschap Delfland, Delft
Copyright: QbiQ
Gebouw Atlas, TU Eindhoven
Copyright: QbiQ
Radboud UMC, Nijmegen
Copyright: QbiQ
Pulse Gebouw, TU Delft
Copyright: QbiQ
Pulse Gebouw, TU Delft
Copyright: QbiQ
Hoogheemraadschap Delfland, Delft
Copyright: QbiQ
Gebouw Atlas, TU Eindhoven
Copyright: QbiQ
Radboud UMC, Nijmegen
Copyright: QbiQ

QbiQ: 'We denken ook na over duurzamere business-modellen'

15 augustus 2019, 14:09
In de aanloop naar de uitreiking van de Architectenweb Awards 2019 leggen we een aantal vragen voor aan de partijen die de prijzen mede mogelijk maken. Ditmaal gaat Marianne van der Sande van QbiQ in op bijvoorbeeld projectspecifieke en duurzame oplossingen.

Wat is voor QbiQ reden om de Architectenweb Awards te ondersteunen?
“QbiQ ondersteunt van harte bijeenkomsten waar mensen elkaar op informele wijze kunnen ontmoeten. We weten dat architecten elkaar als vakgenoten graag treffen en bijpraten onder het genot van... Daarbij is het – ook voor ons – van belang dat er goede content wordt geboden. Altijd met een onafhankelijk karakter. Zoals dat ook gebeurt bij het uitreiken van de Architectenweb Awards.”

“Wat betreft de Awards van het platform Architectenweb: het vereist een zekere mate van lef en ook van zelfreflectie om als architect jouw beste project in te dienen en voor te leggen aan een onafhankelijke jury, samengesteld door een deskundige redactie. Dus als jouw inzending dan een nominatie toegekend krijgt, is dat al een grote pluim. Maar de spanning op de avond zelf, de bekendmaking of jouw project ook inderdaad gewonnen heeft, blijft toch het hoogtepunt!”

Projectspecifieke oplossingen
Werkt QbiQ vaak nauw samen met architecten, bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van projectspecifieke oplossingen?

“Vanuit de ontwerpvisie van de architect en de uitwerking daarvan ontstaan altijd vragen over hoe in esthetische zin de detaillering van een systeemwand het best kan worden aangepakt. We kijken gezamenlijk naar de uitvoering van gevel- en muuraansluitingen. De minimalistisch vormgegeven, transparante wandconcepten van QbiQ zijn onderling goed te combineren. Hiervoor is een groot scala aan eigen profielen en generieke details beschikbaar. Daarnaast staan onze professionals ook klaar voor specifieke adviezen. “

Echter, naast esthetiek spelen andere factoren ook een grote rol. Zo kunnen er, bijvoorbeeld voor kantoren, hoge eisen op het gebied van akoestiek liggen of wordt er juist daarover niets gevraagd. In beide gevallen geven we advies over wat men bij een bepaald ontwerp kan verwachten en aan welke eis kan worden voldaan.”

“De geluidsisolatie van de wand op zich is in orde, maar in de praktijk kan het resultaat tegenvallen als het geluid via het plafond, kabeldoorvoer, een bepaalde gevelaansluiting of een computervloer toch zijn weg vindt. Het bouwteam is dan ook vooral geholpen met ons projectspecifieke advies.”

“En waar brandwerendheidseisen een rol spelen, is advies over de inzet van de juiste brandwerende wand van groot belang. Vanzelfsprekend overleggen we de juiste attesten, maar ook hier speelt advies over aansluitingen en detailleringen een grote rol.”

Cradle-to-cradle
 “Tot slot: met het oog op een duurzame toekomst en de weg daarnaartoe, gaan gebouweigenaren en opdrachtgevers meer en meer over tot circulair en groen bouwen. De wandsystemen van QbiQ zijn cradle-to-cradle gecertificeerd en dragen onder meer bij aan een hogere BREEAM-beoordeling voor het gebouw.”

“QbiQ gaat heel ver om gezamenlijk de duurzaamheidsambitie te realiseren. We ontwikkelen in dit kader niet alleen nieuwe wandconcepten, maar denken ook na over nieuwe, duurzamere business-modellen. Voor Stadskantoor Venlo, van Kraaijvanger, zijn bijvoorbeeld de wanden ‘as a service’ zijn geleverd.”

Maatwerk
“In feite is elke oplossing voor QbiQ projectspecifiek en vanzelfsprekend maatwerk! Daarvan zijn veel concrete voorbeelden te geven. Op het moment werken we met en voor OMA aan de realisatie van hun nieuwe kantoor op het Weena-Zuid, waarvoor we een nieuwe schuifdeur ontwikkeld hebben die extreem goed geluidswerend is. Voor de Radboud Universiteit, faculteit Tandheelkunde is met het architecten team van INBO, Wiegerinck en EX Interiors nagedacht over het ontwikkelen van vergaderunits met hoge akoestische prestaties, die vrijstaand in de ruimte zijn geplaatst.”

“Voor een groots gebaar in de entree van het Pulse-gebouw voor de TU Delft is, conform het ontwerp van Ector Hoogstad Architecten, een zeer hoge wand met ledverlichting achter het glas opgetrokken. Die ook de achterliggende trappenhal mooi omkleedt. En voor het nog te realiseren Feringa Gebouw in Groningen, alsmede voor het Groninger Forum van NL Architects zijn de systeemwanden zodanig uitgedetailleerd en gematerialiseerd dat ze aardbevingsbestendig zijn.”

Maatschappelijke relevantie
QbiQ heeft ook een opvallende bijdrage geleverd aan de pop-up locatie Oumuamua in Amsterdam-Noord, een initiatief van Space Encounters. Hoe is dat in zijn werk gegaan?

“QbiQ is één van de bedrijven die een duurzame bijdrage hebben geleverd. In onze glasstraat in Alphen aan den Rijn snijden we ons glas zelf. De reststukken, die anders retour naar de glasleverancier zouden gaan om daar om te smelten tot nieuw glas, zijn gebruikt voor een soort glazen doosje. Dat kan straks bovendien weer naar een volgende plek. Zo heeft elke partij een bijdrage gedaan in de vorm van restproducten.”

“Ondersteuning van initiatieven die maatschappelijk relevant zijn – zoals in het geval van Oumuamua, dat stedenbouwkundig de gebiedsproblematiek op Amsterdam-Noord aansnijdt – is voor QbiQ interessant en onderscheidend. Daarnaast voelen we sympathie voor de concepten die Space Encounters bedenkt. De programmering van de pop-up bar zorgt voor een bijzondere en positieve vibe in dit stukje industriegebied op Noord. Dus gaat dat zien!”

Ziet QbiQ duidelijke ontwikkelingen onder (interieur)architecten als het gaat om jullie productgroep?
“Het al eerder genoemde ontwerpen van circulaire interieurs wordt gelukkig meer en meer realiteit. Opdrachtgever en gebruiker van het pand vragen er nadrukkelijk om. Architecten en interieurarchitecten kunnen ook qua materialisering over steeds meer duurzame oplossingen beschikken. Onder meer best-practices en kennis over de verschillende certificeringsinstrumenten worden graag gedeeld.”

“QbiQ is daarom één van de initiatiefnemers van het Cradle-to-Cradle Café; een onafhankelijk platform dat zo’n vijf keer per jaar mini-seminars hierover organiseert, waar geïnteresseerde (interieur)architecten welkom zijn. 

“Omdat circulaire projecten meer en meer gevraagd worden, zien we dit ook terug in de ontwikkeling van ons eigen portfolio. Zo werken we nu voor een groot cradle-to-cradle project in Brussel aan een nieuw concept voor gesloten wanden. Hierbij wordt gekeken naar het toepassen van gesloten wanden in de vorm van stalen cassettes, die gevuld worden met Everuse, een circulair isolatiemateriaal.”

Andere nieuwsberichten

Boskalis en De Vries & van de Wiel realiseren contouren Buiteneiland

Gisteren, 16:41

Door MVRDV ontworpen NIO House in Rotterdam geopend

Gisteren, 15:34

Expositie over dertigjarig Droog Design in het Nieuwe Instituut

Gisteren, 13:39

Willem Hein Schenk stopt als stadsarchitect Haarlem

Gisteren, 10:27

VolkerWessels haalt hogere winst over 2022

30 minuten geleden

Kabinet wil sneller en meer klimaatbestendig laten bouwen

1 uur geleden

Flatiron Building geveild voor bedrag van 190 miljoen dollar

Gisteren, 14:20

Winkel met hotelproducten ontworpen als een hotel

Gisteren, 11:08

Amsterdam wil darkstores op bedrijventerreinen

Gisteren, 09:36

Bijeenkomst over hoogwaardige modulaire woningbouw in Rosmalen

22 maart, 3:23
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan