Copyright: tim van de velde | architectural & interior photography
Copyright: tim van de velde | architectural & interior photography
Copyright: tim van de velde | architectural & interior photography
Copyright: tim van de velde | architectural & interior photography
Copyright: tim van de velde | architectural & interior photography
Copyright: tim van de velde | architectural & interior photography
Copyright: tim van de velde | architectural & interior photography
Copyright: tim van de velde | architectural & interior photography
Copyright: tim van de velde | architectural & interior photography
Copyright: tim van de velde | architectural & interior photography
Copyright: tim van de velde | architectural & interior photography
Copyright: tim van de velde | architectural & interior photography
Copyright: tim van de velde | architectural & interior photography
Copyright: tim van de velde | architectural & interior photography
Copyright: tim van de velde | architectural & interior photography
Copyright: tim van de velde | architectural & interior photography
Copyright: tim van de velde | architectural & interior photography
Copyright: tim van de velde | architectural & interior photography
Copyright: tim van de velde | architectural & interior photography
Copyright: tim van de velde | architectural & interior photography
Copyright: tim van de velde | architectural & interior photography
Copyright: tim van de velde | architectural & interior photography
Copyright: tim van de velde | architectural & interior photography
Copyright: tim van de velde | architectural & interior photography
Copyright: tim van de velde | architectural & interior photography
Copyright: tim van de velde | architectural & interior photography
Copyright: tim van de velde | architectural & interior photography
Copyright: tim van de velde | architectural & interior photography
Copyright: tim van de velde | architectural & interior photography
Copyright: tim van de velde | architectural & interior photography

Vrolijke veiligheidspost aan de Belgische kust

11 juli 2019, 12:21
De Belgische kust, een universum van grijstinten waar kleur taboe lijkt, aldus Compagnie-O architecten. Daar hebben het Gentse architectenbureau en John Körmeling een knalgeel accent tegenover gezet: een rond paviljoen als reddings- en politiepost aan de dijk in Knokke.

Het winnende voorstel voor deze Veiligheidspost is ontworpen door Compagnie-O architecten in samenwerking met de Nederlandse architect-kunstenaar John Körmeling. “Zijn initiële lezing van het project was, op zijn minst gezegd, ‘rechtdoorzee’ en bepalend voor het hele ontwerpproces”, meldt Compagnie-O.

Vrolijke veiligheidspost
Het gevraagde programma was gericht op veiligheid en beveiliging, maar de architecten wilden geen “angst-architectuur” neerzetten, leggen ze uit. Door het gebouw te beschouwen als deel van het publieke strandleven, hebben de ontwerpers van de ‘ernstige reddings- en politiepost’ een speels paviljoen gemaakt.

Desalniettemin fungeert het gebouw als ‘hoofdpost’, met uitzicht over de twaalf reddersstoelen langs de waterlijn van Knokke-Strand. Naast een hoofdredder- en eerstehulppost, omvat het paviljoen ook een uitvalbasis voor de strandpolitie en enkele publieke toiletten.

Met zijn knalgele voorkomen voldoet het bovendien aan de functie van herkennings- en opvangpunt voor verdwaalde kinderen.

Publieke toegang
Dwars door het ronde paviljoen loopt een vrij toegankelijke doorsteek. Deze passage kan fungeren als punt om af te spreken, of uit de wind en in de schaduw het zand uit je schoenen te schudden. De doorsteek is ook de plek waar het publiek terecht kan met vragen of aangiften bij politie, redders en eerstehulpverleners.

De ronde plattegrond heeft een diameter van 17 meter en is verdeeld in vier zones, die worden verbonden door de passage en de werkplaats van de hoofdredders. De eerstehulppost ligt, direct bereikbaar, aan deze de publieke doorsteek.

Privacy is in de eerstehulppost gegarandeerd door de ruimte enkel via het dak van licht te voorzien. De mintgroene uitvoering van het interieur zorgt volgens de ontwerpers voor een rustgevende, hygiënische omgeving en drukt de medische zorg uit.

Zicht over en weer
De werkruimte van de hoofdredders en strandpolitie is gebundeld in een ronde, volledig transparante ‘stuurstoel’. De ruimte biedt zicht op zowel de doorsteek als het strand, maar is tevens een ‘omgekeerd panopticon’, aldus de ontwerpers, dat de hulpverleners rechtstreeks aanspreekbaar maakt.

De publieke toiletten en personeelsruimtes vormen de laatste twee zones. De werkruimte daartussen is een garage voor de reddingsboten, de strandwagen en een berging voor de reddingsuitrusting – allemaal zichtbaar om ook de redders aan te sporen opgeruimd en georganiseerd te werken.

Het dak van het paviljoen en het nog hoger gelegen ‘reddernest’ zijn enkel toegankelijk voor de hulpverleners en bieden het noodzakelijke overzicht rondom, over strand en dijk. In noodgevallen kan de situatie vanop afstand overschouwd en gerapporteerd worden.

Lichtletters
De beoogde plek voor het paviljoen was bovenop de dijk. Op voorstel van de ontwerpers is het lager en, weg uit de schaduw van de muur van bebouwing langs de kust, vrij in het zand geplaatst. “De post wordt hierdoor een strandspeeltje dat dijkgangers een ongehinderd zicht op de horizon laat”, leggen de architecten uit.

Het paviljoen spreekt zonnebaders en wandelaars bijna letterlijk aan: ‘Dames en heren’, staat er in oplichtende letters op het dak. “De traditionele aanvang van een voorstelling markeert de toegang tot de publieke toiletten”, aldus Compagnie-O en Körmeling.

Op die manier flirt de architectuur met de grens van speels en serieus, “een knipoog naar Embertons iconische Blackpool Pleasure Beach.” Na zonsondergang treedt het paviljoen in waakstand, met signaallicht van binnenuit en gedimde lichtletters bovenop.

Andere nieuwsberichten

Multifunctioneel centrum en brede school Rockanje in gebruik genomen

3 juli, 2:19

Winnaars Archiprix 2020 bekend

3 juli, 11:50

Heembouw ontwerpt en realiseert kantoor NVM in Papendorp

3 juli, 10:31

Diversiteit aan plekken in een integrale ruimte

2 juli, 4:16

BAM: 'pijnlijke maar noodzakelijke' afbouw internationale divisie

3 juli, 3:30

'Twee op vijf basisschoolleerlingen in verouderd gebouw'

3 juli, 9:33

Inschrijving voor Herengracht Industrie Prijs 2021 geopend

3 juli, 9:00

Tweede corona-quickscan BNA: zorgen op lange termijn blijven

2 juli, 9:58

Planbureau: te weinig aandacht voor groen in herstelplan kabinet

2 juli, 9:26

Impasse tussen Rijk en stichting over renovatie Vredespaleis

1 juli, 5:10
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan