Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Situatie
Copyright: Gijs Van Vaerenbergh
Situatie
Copyright: Gijs Van Vaerenbergh
Plattegrond
Copyright: Gijs Van Vaerenbergh
Plattegrond
Copyright: Gijs Van Vaerenbergh
Isometrie
Copyright: Gijs Van Vaerenbergh
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Situatie
Copyright: Gijs Van Vaerenbergh
Situatie
Copyright: Gijs Van Vaerenbergh
Plattegrond
Copyright: Gijs Van Vaerenbergh
Plattegrond
Copyright: Gijs Van Vaerenbergh
Isometrie
Copyright: Gijs Van Vaerenbergh

Een paviljoen van Gijs Van Vaerenbergh dat werkt als kijkmachine

15 november 2018, 16:04
Op een perceel, grenzend aan de Duitse Militaire Begraafplaats van Hooglede in West-Vlaanderen staat sinds kort het Six Vaults Pavilion. Gijs Van Vaerenbergh is verantwoordelijk voor het ontwerp van het even ingetogen als intrigerende paviljoen met een complex gewelf; een ontwerp dat naadloos aansluit bij eerdere ontwerpen van het bureau.

De herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog was voor de gemeente Hooglede aanleiding om voor de Duitse Militaire Begraafplaats een nieuw ontvangstgebied te realiseren. Naast een parkeerzone en fietsenstalling behoorde daartoe een overdekt ontvangstpaviljoen met openbaar toilet.

Gewelven
Voor het ontwerp van het paviljoen heeft Gijs Van Vaerenbergh zich laten inspireren door de klassieke boogarchitectuur, zoals die ook herkenbaar is in de historische Erehalle op de begraafplaats. Het bureau heeft echter een nieuwe interpretatie aan die architectuurtaal gegeven.

Uit een betonnen volume van 9 x 9 x 5m heeft Gijs Van Vaerenbergh zes gewelven onder verschillende hoeken uitgesneden. Als resultaat bepalen een complex gewelf en kolommen van verschillende vormen en afmetingen de overdekte ruimte. Een toiletruimte is subtiel verwerkt in een  ruimer gedimensioneerde kolom.

Picturaal spel
Elke gewelfruimte kadreert een ander fragment van de omgeving, zoals de begraafplaats, het omliggende landschap en de traditionele verkavelingen. Daarnaast kadreert het paviljoen, afhankelijk van de kijkrichting, ook fragmenten van zichzelf.

Dit resulteert in een picturaal spel van boog in boog, waarbij de lichtwerking op de gewelven wordt benadrukt. “Het paviljoen functioneert als een kijkmachine, die zowel de context als zichzelf uitlicht”, zegt Gijs Van Vaerenbergh daar zelf over.

Het Six Vaults Pavilion sluit aan bij thema’s die ook eerder in het werk van het bureau opdoken. Het snijden als strategie in hun denk- en werkproces passen Gijs en Van Vaerenbergh hier op een nieuwe manier toe. Eerdere werken van het tweetal zijn bijvoorbeeld de 'doorkijk'-kerk in Borgloon (‘Reading between The Lines' (2011), 'Framework’ (2012), een stalen labyrint (C-mine, 2015) en een arcade (Kruibeke, 2015).

Landschap
De vloer rond het paviljoen bestaat uit een donker betonnen vlak, voorzien van een breukpatroon. Dit verwijst naar het gebroken en zwart geblakerde landschap ten tijde van de Grote Oorlog. Op strategisch plaatsen zijn meer of minder betonnen fragmenten weggenomen om ruimte te geven aan groen.

De vloer houdt daardoor het midden tussen een verhard plein waar kan worden geparkeerd en een groen park dat aansluit op de groene begraafplaats. Het landschapsontwerp is tot stand gekomen in samenwerking met LAMA landscape architects.

De Duitse Militaire Begraafplaats in Hooglede, in West-Vlaanderen, stamt uit 1917, toen het gebied in Duitse handen was. Op de begraafplaats liggen ruim 8.000 Duitse soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog in deze regio sneuvelden. 

Andere nieuwsberichten

Atelier Kempe Thill wint competitie opleidingscentrum STEPS van KU Leuven

Gisteren, 10:45

UNStudio krijgt wederom opdracht verbouwing Museum Het Valkhof

Gisteren, 09:36

Eerste woonmodules voor entreegebouw Centrumeiland Amsterdam geplaatst

7 december, 5:13

Een houten huis met ritme en rust door derksen|windt architecten

7 december, 3:57

VORM en Oudendal Groep werken samen aan herontwikkeling Schipholweg Leiden

Gisteren, 12:20

Aedes bezorgd over commerciële bouw sociale huurwoningen

Gisteren, 11:29

Minister: energielabel kan met huidige eisen niet veel goedkoper

Gisteren, 10:18

Herkenbare en 'huiselijke' brandweerpost voor Bennebroek

7 december, 2:35

Deltacommissaris: 820.000 nieuwe huizen riskeren wateroverlast of droogte

7 december, 9:44

Eurobruggen Spijkenisse blijven ook bij aanpassing eurobiljet

6 december, 5:13
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan