Programma 2e Int. Architectuur Biënnale bekend

16 februari 2005, 9:56
Het hoofdprogramma van de tweede internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) is gisteren (red. 15 feb 05) bekend gemaakt. Deze editie staat in het teken van ‘De Zondvloed’. Met de tentoonstellingen: De Hollandse Waterstad, Polders, Mare Nostrum, Three Bays en Flow, richt de biënnale zich op de relatie tussen water en architectuur in Nederland en de rest van de wereld. Curator is Adriaan Geuze, landschapsarchitect en directeur van bureau West 8.

Een maand lang, van 26 mei tot en met 26 juni 2005, zijn de tentoonstellingen te zien in Las Palmas en het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) te Rotterdam. Daarnaast presenteert de biënnale tal van conferenties, lezingen, excursies, een filmprogramma, een publieksweekend en een City Program. Hiermee wil zij een platform bieden voor internationale uitwisseling van deskundigheid, historische kennis en toekomstvisies, gerelateerd aan de lusten en de lasten van wonen, werken en leven met water.

De Hollandse Waterstad
Deze tentoonstelling vertelt aan de hand van maquettes de historie, actualiteit en de toekomst van typische watersteden, in Nederland en daarbuiten. De geschiedenis van deze steden maakt duidelijk dat de huidige problematiek van wassend water en voortgaande verstedelijking, hoe acuut en ingrijpend ook, uiteindelijk niet meer is dan het volgende hoofdstuk in de eeuwenoude traditie van de omgang met water. Een traditie van inventieve ontwerpers en ingenieurs, die opnieuw uitgedaagd moet worden om vernieuwende oplossingen te vinden voor dit probleem.

Mare Nostrum
Mare Nostrum gaat over één van de opmerkelijkste aspecten van globalisering: de opkomst van het massatoerisme gericht op de aanwezigheid van water. Gematigde en subtropische kustgebieden zijn een geliefde bestemming geworden voor vakantiegangers en overwinteraars. Het kusttoerisme verspreid zich langzamerhand over de hele wereld, met diverse gevolgen voor de lokale cultuur, ecologie, economie en politiek.

Polders
Het Nederlandse polderlandschap met haar kaarsrechte sloten, dijken, molens, stolpboerderijen en koeien is wereldberoemd. Dit landschap staat echter onder druk. Een oprukkende verstedelijking, maar ook ontwikkelingen in de agrarische sector en de waterberging, zullen van grote invloed zijn op de toekomstige invulling van het landschap. Door het opnieuw zichtbaar maken van de polders en het benoemen van haar kwaliteiten, is het mogelijk ontwikkelingen in deze gebieden beter op waarde te schatten. In de tentoonstelling zullen de ontwikkeling en uniciteit van het landschap aan de hand van vijftien kenmerkende polders worden geïllustreerd. (t/m 4 sept.)

Three Bays
De tentoonstelling Three Bays toont een omvangrijk vergelijkend onderzoek naar vier eeuwen leven en bouwen aan de baaien van Tokio en Amsterdam en de lagune in Venetië. (t/m 4 sept.)
Flow
Flow toont een aantal internationaal geselecteerde projecten van jonge bureaus die op experimentele wijze omgaan met de relatie van water en landschap. In deze tentoonstelling zijn ook de ontwerpresultaten te zien van studenten van een internationale masterclass met als thema ‘Design Flood Resistant Housing’. (t/m 21 aug.)

Andere nieuwsberichten

Distributiecentrum met gestapelde functies voor Schiphol Trade Park

Gisteren, 14:12

Renovatie en uitbreiding gemeentehuis Alblasserdam voltooid

Gisteren, 12:26

Winnaars Arie Keppler Prijs 2020 bekend

Gisteren, 10:55

Ruimtelijke en ingetogen herdenkingsplek te midden van de natuur

26 november, 5:40

Utrecht bouwt vooral binnenstedelijk en rond ov-knooppunten

Gisteren, 09:38

Minister: miljarden nodig om Nederland bereikbaar te houden

Gisteren, 09:10

Windmolenbranche en kritische omwonenden eens over gedragscode

26 november, 1:38

Lezing Larry Beasley: geloof in de stad

26 november, 12:51

Onderzoeksraad: stel controle constructie grote gebouwen verplicht

25 november, 2:00

'Bedrijven willen kantoorruimte op juiste plek'

25 november, 9:17
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan