Een straat in Nagele
Copyright: Maurits Vink, via Wikimedia Commons
Nagele in Balans
Copyright: Margret Drok, Jaap Kuin, Ad Hoogers, Khing Go, Pieter Klep, Roel Vogelzang
Een straat in Nagele
Copyright: Maurits Vink, via Wikimedia Commons
Nagele in Balans
Copyright: Margret Drok, Jaap Kuin, Ad Hoogers, Khing Go, Pieter Klep, Roel Vogelzang

Aanvraag proeftuin aardgasvrij Nagele gehonoreerd

1 oktober 2018, 12:26
Het plan ‘Nagele in Balans’ om het dorp aardgasvrij te maken, kan versneld doorgaan. Minister Kajsa Ollongren heeft Nagele aangewezen als proefwijk en stelt daarvoor budget beschikbaar.

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft in april van dit jaar gemeenten per brief uitgenodigd plannen in te dienen voor het programma Aardgasvrije Wijken. In 2018 is voor zogeheten proeftuinen 120 miljoen euro beschikbaar. Voorwaarde voor aanwijzing als proefwijk is dat gemeenten ook dit jaar al kunnen starten.  Vanwege de vele aanvragen heeft de minister het aanvankelijk uitgetrokken bedrag van 85 miljoen euro verhoogd.

In dezelfde maand dat de minister de uitnodiging deed, koos de Coöperatieve Vereniging Energiek Nagele het plan ‘Nagele in Balans’ als winnaar van een ontwerpwedstrijd voor een duurzaam en aardgasvrij dorp. Het winnende plan is gemaakt door een team onder leiding van Margret Drok (Sacon) uit Zwolle.

Het plan
'Nagele in Balans' maakt de kern van Nagele op termijn aardgasvrij. In het plan worden de daken gebruikt voor zonnecollectoren, waartoe het ‘platte daken-dorp’ zich uitstekend leent. Door seizoensberging wordt een balans gemaakt tussen opwekking, opslag en gebruik van energie.

Onder de grote grasvelden van de hofjes komen goed geïsoleerde opslagtanks te liggen. Deze dienen als opslagplaats voor het overschot aan heet water die de thermische zonnecollectoren ‘s zomers opwekken. In de winter wordt dit warme water gebruikt om de huizen te verwarmen.

Met ‘Nagele in Balans’ blijven de ruimtelijke patronen en gevoelige architectuur van het modeldorp in stand. Dit is een belangrijke reden waarom de inwoners van het dorp – verenigd in de coöperatie Energiek Nagele – aan dit plan de voorkeur hebben gegeven. Ook het feit dat het dorp binnen afzienbare tijd ‘off the grid’ moet zijn, sprak de dorpelingen aan.

Start in De Karwijhof
Energiek Nagele wil starten met De Karwijhof, tevens het eerste gerealiseerde woonhof in Nagele. Het hofje met 32 doorzonwoningen is in 1959 opgeleverd en is ontworpen door Lotte Stam-Beese en Ernest Groosman. De plannen en het proces voor de aanpak van De Karwijhof zijn al ver gevorderd.

Een belangrijke reden om dit hofje als eerste aardgasvrij te maken, is dat de drie ‘smaken’ gebouwen die Nagele kent hier aanwezig zijn: particulieren woningen, huurwoningen van Mercatus en woningen van Vereniging Hendrick de Keyser met een monumentale status. De ervaring die hier wordt opgedaan nemen de partijen mee naar de volgende hofjes.

Uiteindelijk heeft iedere woonhof in het dorp zijn eigen specifieke wensen en aanpak, stellen de betrokken partijen. Overleg en ‘maatwerk’ zullen telkens nodig zijn, hofjes worden individueel benaderd in het proces om ze aardgasvrij te maken.

Landelijk programma
In totaal hebben zich na de oproep van minister Ollongren 75 wijken aangemeld om te dienen als proeftuin. Naast Nagele start nog een aantal wijken met het aardgasvrij maken.

De wijken die de overheid heeft geselecteerd, variëren in techniek en aanpak. Op die manier kan een maximaal leereffect worden bereikt in de proeftuinen. Voor het programma is een rijksbijdrage van 85 miljoen euro beschikbaar.

Nagele
Het in de Noordoostpolder gelegen Nagele werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw ontwikkeld als modeldorp. Door architecten als Gerrit Rietveld, Jaap Bakema, Mien Ruys en Aldo van Eyck, verenigd in de 8 en Opbouw, zijn in Nagele tal van experimentele toepassingen uitgeprobeerd die later gangbaar werden in de architectuur en stedenbouw.

Andere nieuwsberichten

KAW ziet kansen in silo’s als waterkrachtcentrales

Vandaag, 15:10

Ereplek voor winnende ArchiTent op Lowlands

Vandaag, 10:59

Ontwerp van MVRDV in Abu Dhabi stimuleert buitenleven

Gisteren, 17:19

Stoel met wortels

Gisteren, 09:47

Delen middeleeuwse stadsmuur Utrecht blootgelegd

Vandaag, 17:26

Kawneer: Woning R is een samenwerking om innovatieve oplossingen te zoeken

Vandaag, 11:45

Huizenprijzen weer iets gestegen

Vandaag, 09:52

Groter onderzoek naar dak AZ-stadion

Gisteren, 18:04

Ymere moet hitteprobleem in woningen aanpakken

Gisteren, 14:35

Wederopbouw Notre-Dame hervat na onderzoek

19 augustus, 10:34
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan