Prijsvraag voor 'energielab' Nagele
6 juli 2017, 16:58
Nagele wil duurzaam en energieneutraal worden. Zoals het dit wereldberoemde modeldorp betaamt, zoekt het daarbij naar experimentele en innovatieve oplossingen. Daarvoor schrijft de Coöperatie Energiek Nagele op 4 september een prijsvraag uit.
Het in de Noordoostpolder gelegen Nagele werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw ontworpen als het modernste dorp van Europa, door de bekendste architecten van die tijd, zoals Gerrit Rietveld, Jaap Bakema, Mien Ruys en Aldo van Eyck. Deze architecten, verenigd in de 8 en Opbouw, hebben Nagele als modeldorp ontwikkeld en tal van experimentele toepassingen uitgeprobeerd die later gangbaar zijn geworden in de architectuur en stedenbouw.
Nu, zo’n zestig jaar later, heeft het dorp behoefte aan een nieuwe, moderne en vooruitstrevende kwaliteitsimpuls. Om het innovatieve en experimentele karakter van Nagele nieuw leven in te blazen, schrijft de Coöperatie Energiek Nagele een prijsvraag uit om te komen tot inspirerende en betekenisvolle oplossingen op het gebied van duurzame energie.
Namens de coöperatie organiseert Architectuur Lokaal de prijsvraag, die is bestemd voor onder meer architecten, industrieel ontwerpers en duurzaam ondernemers. Door opnieuw ruimte te bieden aan het experiment, wil Nagele in de toekomst uitgroeien tot een duurzaam en energieneutraal dorp waarin het prettig is (en blijft) om te wonen.
De vraag hoe bestuurders, bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties kunnen worden betrokken bij de energietransitie en de organisatie van het proces, is een essentieel onderdeel van de opgave, aldus Architectuur Lokaal.
Reglement
Het reglement van de Open Oproep Energielab Nagele wordt op maandag 4 september gepubliceerd op de website van Architectuur Lokaal. Op zaterdag 9 september, tijdens de Open Monumentendag, organiseert Energiek Nagele een informatiebijeenkomst in Museum Nagele. Daarbij geeft Kees Duijvestein, jurylid en voormalig hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft, een workshop over energie en er vinden rondleidingen plaats door het dorp.
De jury wordt voorgezeten door Dirk Sijmons (landschapsarchitect, adviseur H+N+S, vm. Rijksadviseur Landschap). De jury bestaat verder uit Pi de Bruijn (architect, partner ArchitectenCie), Stefan Davids (bewoner Nagele, lokaal ondernemer), Kees Duijvestein (adviseur TVDH Architecten, vm. hoogleraar Duurzame Ontwikkeling in de Gebouwde Omgeving TU Delft), Anneke Keur (bewoner Nagele) en Leen Verbeek (Commissaris van de Koning in de provincie Flevoland).