Copyright: Mecanoo
Copyright: Mecanoo
Copyright: Mecanoo
Copyright: Mecanoo
Copyright: Mecanoo
Copyright: Mecanoo
Copyright: Mecanoo
Copyright: Mecanoo
Copyright: Mecanoo
Copyright: Mecanoo
Masterplan
Copyright: Latz + Partner
Copyright: Metaform
Copyright: Metaform
Copyright: Metaform
Copyright: Metaform
Copyright: Metaform
Copyright: Metaform
Copyright: Mecanoo
Copyright: Mecanoo
Copyright: Mecanoo
Copyright: Mecanoo
Copyright: Mecanoo
Copyright: Mecanoo
Copyright: Mecanoo
Copyright: Mecanoo
Copyright: Mecanoo
Copyright: Mecanoo
Masterplan
Copyright: Latz + Partner
Copyright: Metaform
Copyright: Metaform
Copyright: Metaform
Copyright: Metaform
Copyright: Metaform
Copyright: Metaform

Mecanoo ontwerpt eerste Velodrome in Luxemburg

24 september 2018, 16:22
Architectenbureaus Mecanoo en Metaform hebben de prijsvraag gewonnen voor het ontwerp van een Velodrome en een multi-sportcomplex in Mondorf-les-Bains, Luxemburg. De architectuur voor het 22.000 m2 grote complex is als het ware opgenomen in het licht golvende landschap van de omgeving.

Het project bestaat uit een velodroom, een centrum voor meerdere sporten en een zwembadgebouw. De belangrijkste uitdaging, aldus de architectenbureaus, was om de drie functies onder een dak samen te brengen, daarbij een architectonisch herkenningspunt voor de stad te creëren en tegelijkertijd rekening te houden met de omgeving.

In het landschap
Door het landschap te laten oplopen brengen Mecanoo architecten en Metaform architects de basis van het complex en de aangrenzende functies zoveel mogelijk ‘ondergronds’. Dit zorgt voor een maximalisatie van de bebouwde oppervlakken en een vermindering van de buitengevels.

De ontwerpkeuze is volgens de bureaus belangrijk met het oog op het gestelde budget, zorgt voor minimalisering van het materiaalgebruik en verbetert de energieprestaties van het gebouw. Het complex is bijzonder compact ontworpen; echter, dat heeft geen gevolgen voor royale, gastvrije ruimtes, aldus de architecten.

Toegangsgebied en ruggengraat
De hoofdingang is te voet bereikbaar, gesitueerd aan een centraal plein. Dit plein verbindt de parkeerplaats, het sportcomplex en de locatie van een het toekomstige schoolcomplex . Vanuit de hoofdlobby vinden gebruikers hun weg dieper het gebouw in, daarbij geholpen door de eenvoudige en heldere geometrie, leggen de architecten uit.

Bezoekers, sporters, studenten en werknemers vinden intuïtief de toegang tot de drie hoofdfuncties – de velodroom (9.000 m2), het zwembadcomplex (3.200 m2) en de multi-sporthal (2.200m2) – en de bijbehorende cafetaria's. De hoofdlobby dient het niet alleen als gebied om de gebruikersstromen uit te splitsen; ze is een echte centrale plaats, een ruggengraat van het gebouw.

De begane grond is voornamelijk gereserveerd voor sporters (inclusief studenten) en werknemers; de eerste verdieping is het gebied voor bezoekers van de overdekte wielerhal en het zwembad. De velodroom is bereikbaar via drie tunnels: vanuit de lobby, vanuit de kleedkamers en vanuit de kantoren van de Luxemburgse Fiets Federatie, die een eigen ingang aan de achterzijde van het gebouw heeft.

Verbindend element
De hoofdcafetaria op de eerste verdieping is ruimtelijk een verlengstuk van de lobby en direct toegankelijk via een grote trap en extra liften. Deze cafetaria vormt de fysieke en visuele verbinding van de verschillende functies van het complex; ze ligt tussen de velodroom en de multi-sporthal en  biedt zicht op de verschillende sportfaciliteiten, het zwembad en geeft een royaal zicht op het groene landschap achter het gebouw.

De wielerbaan is gesitueerd boven de gebouwbasis, die is bedekt door een groen veld als voortzetting van het omringende landschap. Daarmee is de velodroom als afzonderlijk volume gemakkelijk herkenbaar vanaf de nabijgelegen snelweg en de ingang van het terrein. Het eenvoudige silhouet van de wielerhal komt door een volledig glazen, terugspringende ring los van de grond, terwijl vanuit het interieur daarmee uitzicht ontstaat op het omringende groen.

Andere nieuwsberichten

cepezed realiseert natuurinclusieve nieuwbouw op campus TU Delft

Vandaag, 17:56

Nieuw multifunctioneel complex langs A10 Zuidas

Vandaag, 16:29

Gmp wint competitie voor modernisering staatsbibliotheek in Berlijn

Vandaag, 15:47

Happel Cornelisse Verhoeven Architecten – genomineerd voor prijs Architect van het Jaar 2019

Vandaag, 15:31

Amsterdam wil fors meer wooncoöperaties

Vandaag, 09:48

'Utrecht meest lawaaiige gemeente van Nederland'

Vandaag, 09:29

Grafisch ontwerper Wim Crouwel (90) overleden

20 september, 3:12

Nederlanders minder tevreden over hun woning

20 september, 9:44

110 miljoen dollar voor renovatie Central Park

19 september, 9:48

'Steden en ov-sector komen met deltaplan spoor'

19 september, 9:31
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan