Copyright: RAUM
Copyright: RAUM
Copyright: Overtreders W
Copyright: RAUM
Copyright: RAUM
Copyright: Overtreders W

Buitenbadhuis van Overtreders W als ontmoetingsplek in Leidsche Rijn

19 september 2018, 11:45
Het ‘cultureel stadslab’ RAUM deed een open oproep aan ontwerpers en makers om samen vorm te geven aan ontmoetingsplekken in het Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn. Overtreders W  stelde een buitenbadhuis voor, dat een sociale functie combineert met groen en duurzaam ontwerp. Thermae wordt, samen met horecapaviljoen Venster, op 23 september geopend.

RAUM heeft zich in de zomer van 2017 gevestigd op een grote, open plek aan de rand van Leidsche Rijn, het Berlijnplein. De stichting RAUM komt voort uit een opdracht van de gemeente Utrecht, waarna ze in een placemaking-traject met belanghebbenden de wensen en behoeften heeft onderzocht. Als voortvloeisel daaruit richt ze zich op experimenten met (sociale) kunst- en designprojecten. 

Volgens RAUM is Leidsche Rijn vooral een stadsdeel waar wordt gewoond en waar spontane ontmoetingen tussen de inwoners niet vanzelfsprekend zijn. Ze deed een oproep om vorm te geven aan het thema ‘de toekomst van de stad’ en concreet aan het Berlijnplein, waarop Overtreders W reageerde.

Badcultuur
De oplossing van het Amsterdamse ontwerpbureau is een buitenbadhuis. Dit sluit mooi aan bij de Romeinse geschiedenis die bij Leidsche Rijn in de grond zit. Tot de archeologische vondsten in het stadsdeel behoren restanten van een badhuis.

Verder geïnspireerd op de Japanse badcultuur, waarin het sociale aspect centraal staat, wordt Thermae volgens Bakker “zo’n laagdrempelige ontmoetingsplek in de Nederlandse Vinex-wijk. Een publieke plek waar je even niet online bent, maar helemaal fysiek aanwezig en samen bent.” Kleding is overigens in de Utrechtse versie verplicht.

Vier onderdelen
De ontwerpers geven aan rekening te hebben gehouden met de toegankelijkheid en de mogelijkheid om daadwerkelijk samen te komen. Bezoekers van Thermae kunnen gebruik maken van vier verschillende onderdelen, geïnspireerd op elementen die in vrijwel elke badcultuur zijn terug te vinden, zoals de sauna, voetenbad, het stoombad en het gebruik van kruiden.

De botanische plantensauna is een eivormig object, voorzien van een comfortabel matras. De gebruiker wordt omringd door planten en de zon warmt het object op, legt Overtreders W uit. Het voetenbad is een object met een spiegelende binnenzijde, waardoor het water opwarmt. Vier personen kunnen tegelijkertijd pootjebaden.

De hoofdsauna is een diamantvormig volume met een stoomfunctie. Door een druk op de knop vult het object zich met geurende stoom. De droge sauna is voorzien van een Trombe-wand, een wand die door de opbouw uit glas, een luchtspouw en een massieve wand functioneert als passieve verwarming. De opgewarmde ventilatielucht creëert de droge sauna, maar verwarmt ook het aangrenzende horecapaviljoen.

Paviljoen
Naast Thermae heeft Overtreders W ook de uitspanning Venster ontworpen. Het paviljoen wordt circulair gerealiseerd met zoveel mogelijk hele materialen, zodat het afbreekbaar en herbruikbaar is. Grote ramen zorgen voor behoud van het zicht tussen Leidsche Rijn en de stad, aldus de ontwerpers.

Naast horecapaviljoen dient Venster ook voor activiteiten van RAUM. Het paviljoen moet, tegelijk met Thermae, tijdens het Formplaats Festival op 23 september worden geopend.

Andere nieuwsberichten

Bedrijfsverzamelgebouw Plus Ultra II opgeleverd

2 uur geleden

Meer uitstraling voor vernieuwd gemeentehuis Putten

4 uur geleden

Stuur nu jullie project in voor de Schoolgebouw van het Jaar 2020-prijs

Vandaag, 09:15

AZ start met bouw dak van eigen stadion

22 mei, 4:13

Depot Boijmans leeg gepresenteerd tijdens 'zilveren opening'

1 uur geleden

'Raymond Knops bevoordeeld bij gronddeal huis'

Vandaag, 09:32

Architectuurbiënnale van Venetië met een jaar uitgesteld

22 mei, 3:02

'Bouwen voor middenhuur geen topprioriteit woningcorporaties'

22 mei, 10:26

New Horizon neemt Oogstkaart.nl over van Superuse Studios

22 mei, 9:15

Meer schone energie van windmolens voor Rotterdam

20 mei, 11:42
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan