Copyright: De Zwarte Hond en Monadnock
Copyright: De Zwarte Hond en Monadnock
Copyright: De Zwarte Hond en Monadnock
Copyright: De Zwarte Hond en Monadnock
Copyright: De Zwarte Hond en Monadnock
Copyright: De Zwarte Hond en Monadnock
Copyright: De Zwarte Hond en Monadnock
Copyright: De Zwarte Hond en Monadnock
Copyright: De Zwarte Hond en Monadnock
Copyright: De Zwarte Hond en Monadnock
Copyright: De Zwarte Hond en Monadnock
Copyright: De Zwarte Hond en Monadnock
Copyright: De Zwarte Hond en Monadnock
Copyright: De Zwarte Hond en Monadnock
Copyright: De Zwarte Hond en Monadnock
Copyright: De Zwarte Hond en Monadnock

Ontvangstgebouw nationaal park De Hoge Veluwe door De Zwarte Hond en Monadnock

20 maart 2018, 10:20
Deze week is de bouw gestart van het nieuwe multifunctionele ontvangstgebouw van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Het nieuwe gebouw zal het parkrestaurant, een informatiebalie, ontvangstruimten en de parkwinkel huisvesten en is ontworpen door De Zwarte Hond en Monadnock.

“Het gastvrije gebouw wordt het nieuwe hart van het park; de plek waar bezoekers elkaar treffen en samen de schoonheid van natuur, kunst en architectuur beleven”, verklaren De Zwarte Hond en Monadnock: “Het nieuwe multifunctionele gebouw zal een inspirerende eenheid vormen met het landschap.” H+N+S Landschapsarchitecten is verantwoordelijk voor de landschappelijke omgeving, de uitvoering ligt bij de Antea Group.

Het nieuwe gebouw zal het parkrestaurant, een informatiebalie, ontvangstruimten en de parkwinkel huisvesten. Daarmee vervangt de nieuwbouw het oude parkrestaurant en enkele faciliteiten van het bestaande bezoekerscentrum die niet meer voldoen aan de huidige eisen om de 600.000 mensen die jaarlijks het park bezoeken te ontvangen. 

Gebogen landhuis
Het gebouw moet de gastvrijheid van het 5.400 hectare grote natuurgebied representeren. De verhouding tussen het gebouw en het landschap, gecombineerd met een gastvrij ontvangst, vormden voor de gebruiker de belangrijkste uitgangspunten. Op een centrale, open plek in het uitgestrekte bos vormt het nieuwe gebouw een kloek oriëntatiepunt, dat zorgvuldig is ingebed in haar omgeving.

Het gebouw doet wat betreft De Zwarte Hond en Monadnock denken aan een landhuis. Bij benadering vanaf de kopse kant is de dubbele kapvorm al van veraf herkenbaar. Vervolgens ontwikkelt het gebouw zich tot een bijzondere gebogen vorm, met een kleinere schaal aan zijn langsgevel, dankzij de lagere dakrand daar. Aan de langsgevel is een lange, glazen wand gespannen die binnen en buiten met elkaar verbindt.

Interieur
Binnen biedt het ontvangstgebouw een grote open ruimte, over de volledige lengte van het gebouw. In deze ruimte zijn de informatiebalie, de parkwinkel en het restaurant te vinden onder een indrukwekkend gebogen plafond. Een genereuze trap in het midden van de centrale ruimte leidt naar ont­vangstruimten op de verdieping.

De beleving van het nationale park wordt binnen ver­sterkt door de blik op het omringende landschap te combineren met veranderende projecties op het gebogen plafond. “Er wordt hier een interes­sante koppeling gemaakt tussen werkelijkheid en de virtuele wereld, tussen natuur en cultuur, tussen recreatie en educa­tie”, aldus De Zwarte Hond en Monadnock. “In nauwe samenwerking met lichtontwerpers Beersnielsen en binnenhuisarchitect Bart Vos is het gelukt een betoverende dimensie aan het interieur toe te voegen.”

Privaat beheerd nationaal park
Het door het echtpaar Kröller-Müller opgerichte Nationale Park De Hoge Veluwe biedt een unieke combinatie van natuur, kunst en ar­chitectuur. Maar weinig mensen weten dat het nog steeds een particulier grondbezit is, ondergebracht in een zelfstandige stichting, die maar in beperkte mate gebruik maakt van overheidssubsidie. 

De 600.000 betalende bezoekers per jaar zorgen ervoor dat het park duurzaam kan worden beheerd en toegankelijk kan blijven voor het publiek. Het nieuwe multifunctionele gebouw wordt behalve uit eigen middelen van de stichting, bekostigd met subsidie van de provincie Gelderland, en donaties en giften van fondsen, bedrijven en particulieren.

Andere nieuwsberichten

Nieuw algemeen ziekenhuis Curaçao in gebruik genomen

Gisteren, 17:17

Wandkunst van Gabriel Lester voor Torenvlietbrug Oegstgeest

Gisteren, 15:48

Voorstel voor drijvende, klimaatadaptieve en inclusieve wijk in Rijnhaven Rotterdam

Gisteren, 12:11

Villa als lijnenspel van glas, hout en schoon beton

11 december, 5:02

Bouwpartijen tekenen verklaring om stikstofuitstoot te reduceren

Gisteren, 17:03

Prestatieafspraken tussen gemeente en corporaties Rotterdam

Gisteren, 14:04

Amsterdamse muurschildering Keith Haring gerestaureerd

Gisteren, 10:53

'Noord-Zuidlijn binnen tien jaar doorgetrokken naar Schiphol'

Gisteren, 09:31

Jubilerend LEVS architecten presenteert boek

11 december, 4:30

Feyenoord stelt mogelijke verhuizing naar nieuw stadion jaar uit

11 december, 11:55
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan