Noordscheveld
Copyright: MNNR Architecten
Copyright: MNNR Architecten
Copyright: MNNR Architecten
Copyright: MNNR Architecten
Copyright: MNNR Architecten
Copyright: MNNR Architecten
Copyright: MNNR Architecten
Copyright: MNNR Architecten
Copyright: MNNR Architecten
Copyright: MNNR Architecten
Copyright: MNNR Architecten
Copyright: MNNR Architecten
Copyright: MNNR Architecten
Opende
Copyright: MNNR Architecten
Copyright: MNNR Architecten
Copyright: MNNR Architecten
Copyright: MNNR Architecten
Copyright: MNNR Architecten
Copyright: MNNR Architecten
Copyright: MNNR Architecten
Noordscheveld
Copyright: MNNR Architecten
Copyright: MNNR Architecten
Copyright: MNNR Architecten
Copyright: MNNR Architecten
Copyright: MNNR Architecten
Copyright: MNNR Architecten
Copyright: MNNR Architecten
Copyright: MNNR Architecten
Copyright: MNNR Architecten
Copyright: MNNR Architecten
Copyright: MNNR Architecten
Copyright: MNNR Architecten
Copyright: MNNR Architecten
Opende
Copyright: MNNR Architecten
Copyright: MNNR Architecten
Copyright: MNNR Architecten
Copyright: MNNR Architecten
Copyright: MNNR Architecten
Copyright: MNNR Architecten
Copyright: MNNR Architecten

MNNR geselecteerd voor twee projecten Staatsbosbeheer

8 januari 2018, 15:16
MNNR Architecten is geselecteerd voor de realisatie van twee projecten voor Staatsbosbeheer. Voor het Noordsche Veld ontwerpt het Amsterdamse bureau een ensemble van drie natuurpaviljoens; voor Opende ontwerpt het een uitvoeringskantoor met informatiepunt.

Het project in het Noordscheveld bij Donderen in Drenthe bestaat uit een ensemble van drie paviljoens, die een verbinding aangaan met het landschap. Voor Staatsbosbeheer ontwerpt het bureau een beheerkantoor.  De andere twee paviljoens vormen de Natuur- en Landschapboerderij en hebben de functie van informatiepunt met bijbehorende woning.

Boerderijtypologie

Met het ontwerp van de drie paviljoens zoekt MNNR aansluiting bij de cultuurhistorische bebouwing in de omgeving. Het bureau heeft de architectuur afgeleid van lokaal veelvoorkomende boerderijtypes. Met zijn nieuwe ontwerp herstelt het bureau echter de aansluiting van erf en landschap.

De typlogie van de omgeving, aldus de architecten, is het archetype: een groot dak in het landschap, waaronder werd gewoond, het vee werd gestald en de oogst werd opgeslagen. Hieruit ontstond de traditionele boerderij, waarbij de verschillende functie onder een dak werden gescheiden door wanden. Door schaalvergroting ontstonden meerdere monofunctionele gebouwen rond een erf, waarbij volgens MNNR de relatie tussen erf en landschap verloren ging.

Landschappaviljoens
Het gebouwtype dat MNNR voor deze opgave heeft ontworpen integreert de schuur in het landschap. De keuze voor drie kleinere eenheden zorgt voor openheid naar het landschap; tussen de gebouwen ontstaan mooie zichtlijnen naar de karakteristieke omgeving.

Het nieuwe erf is, legt MNNR uit, een natuurlijk landschap dat tegen de bebouwing oploopt. Het dak van de gebouwen kan worden betreden en actief gebruikt. De drie paviljoens zijn zelfvoorzienend op het vlak van energie. De gebouwen worden uitgerust met zonnepanelen, een grondwarmtepomp en een luchtwarmtepomp. In totaal beslaan de paviljoens 450 m2.

Verbindend volume
Voor Staatsbosbeheer en De Zijlen gehandicaptenzorg heeft MNNR een ontwerp gemaakt dat drie bestaande schuren in Opende (Groningen) verbindt. Het concept heeft het bureau ontwikkeld in samenwerking met architectenbureau De Deur in Huis.

De gebouwen – een uitvoeringskantoor van Staatsbosbeheer, een Werkschuur van De Zijlen en een Theehuis – worden verbouwd tot ingetogen, gesloten volumes. Een open structuur vormt het verbindende, transparante entreegebouw. Hierin worden de gemeenschappelijke functies ondergebracht.

De materialisatie voeren de architecten consequent door. Daarmee streven ze ook een representatieve uitstraling na, afgestemd op de identiteit en wensen van de toekomstige gebruikers, aldus MNNR. Het project beslaat 500 m2.

Andere nieuwsberichten

Nieuwe impressies van interieur De Zalmhaven I

1 uur geleden

Kantoor van staal voor MCB International

3 uur geleden

Park Zomerhuis geeft publieke ruimte terug aan Stekene, België

4 uur geleden

Geometrie en ruwe materialen voor De Biertuin in Amsterdam West

Vandaag, 12:00

Nieuwe editie Folly Art Norg van start

30 juli, 10:31

Alliander: snelheid van energietransitie moeilijk bij te houden

30 juli, 9:01

Stedelingen kopen vaker huis in landelijk gebied

29 juli, 11:06

Rechter wijst schadeclaim om parkeergarage Eindhoven Airport af

29 juli, 9:14

Vastgoedavontuur was volgens onderzoek begin einde SNS Reaal

28 juli, 10:37

Ook Neder-Germaanse limes op werelderfgoedlijst geplaatst

28 juli, 9:58
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan