Oudenoord 6 na renovatie
Copyright: Lucas van der Wee, reA
RINO-café met zicht op Oudenoord
Copyright: Lucas van der Wee, reA
Onderwijsverdieping met op de voorgrond een huiskamer
Copyright: Lucas van der Wee, reA
Onderwijsgang
Copyright: Lucas van der Wee, reA
Nieuwe onderwijszaal
Copyright: Lucas van der Wee, reA
Kantoorvloer rond een binnentuin
Copyright: Lucas van der Wee, reA
hoofdentree met RINO-café
Copyright: Lucas van der Wee, reA
Nieuwe entree aan de Oudenoord
Copyright: Lucas van der Wee, reA
Gerenoveerde Oudenoord 6 rechts; links het TIO-gabouw nog in originele architectuur
Copyright: Lucas van der Wee, reA
Oudenoord 6 voor de renovatie van reA architectuur
Copyright: Lucas van der Wee, reA
Overzicht hergebruik in gevelrenovatie
Copyright: Lucas van der Wee, reA
Oudenoord 6 na renovatie
Copyright: Lucas van der Wee, reA
RINO-café met zicht op Oudenoord
Copyright: Lucas van der Wee, reA
Onderwijsverdieping met op de voorgrond een huiskamer
Copyright: Lucas van der Wee, reA
Onderwijsgang
Copyright: Lucas van der Wee, reA
Nieuwe onderwijszaal
Copyright: Lucas van der Wee, reA
Kantoorvloer rond een binnentuin
Copyright: Lucas van der Wee, reA
hoofdentree met RINO-café
Copyright: Lucas van der Wee, reA
Nieuwe entree aan de Oudenoord
Copyright: Lucas van der Wee, reA
Gerenoveerde Oudenoord 6 rechts; links het TIO-gabouw nog in originele architectuur
Copyright: Lucas van der Wee, reA
Oudenoord 6 voor de renovatie van reA architectuur
Copyright: Lucas van der Wee, reA
Overzicht hergebruik in gevelrenovatie
Copyright: Lucas van der Wee, reA

Hergebruik leidraad bij renovatie onderwijsgebouw

20 december 2017, 14:28
Een bestaand pand aan de Oudenoord in Utrecht is gerenoveerd om als nieuwe huisvesting voor de onderwijsinstelling RINO Groep te kunnen dienen. Het Amsterdamse bureau reA architectuur greep terug op de architectuur van voor een eerdere verbouwing; daarnaast heeft het bureau gestreefd naar optimaal hergebruik, maar daar bleek de praktijk weerbarstig.

De RINO Groep, een regionale onderwijsinstelling voor mensen in de geestelijke gezondheidszorg, is sinds decennia gevestigd in het centrum van Utrecht. De instelling was echter op zoek naar nieuwe huisvesting en liet haar oog vallen op een bestaand pand aan de Oudenoord, met een totaal oppervlak van 3.000 m2.

Het pand Oudenoord 6 is in 1969 gebouwd voor de Hogeschool van Utrecht en het constructief stramien bleek nog altijd geschikt voor een onderwijsgebouw. Echter, door een verbouwing in 1995 en het recente gebruik als kantoor was de rationele architectuur verwaterd, aldus reA architectuur.

Verduurzaming en hergebruik
De opgave voor reA was om het gebouw door renovatie geschikt te maken als onderkomen voor de onderwijsinstelling, met een nieuwe en eigentijdse inrichting waarbij de oorspronkelijke architectuur richtinggevend was. Het gebouw diende te worden verduurzaamd tot energielabel A en met een nieuwe klimaatinstallatie wilde de opdrachtgever voldoen aan Frisse Scholen Klasse B.

De ambitie omvatte ook een optimaal hergebruik van alle onderdelen en materialen in het gebouw. De circulaire benadering werd ingegeven door verschillende overwegingen: duurzaamheid, de combinatie van oud en nieuw om het gebouw karakter te geven, maar ook kostenbesparing.

Gevel
Het resultaat is goed zichtbaar in de gevel, zo geeft reA aan. De blauwe aluminium kozijnen uit 1995 zijn behouden, evenals het grootste deel van de aluminium traanplaten voor de borstweringen. Aan de uiteinden van de voorgevel is een travee verwijderd om plaats te maken voor nieuwe verticale kanaalschachten. Die zijn afgewerkt met een metalen kader dat de hele gevel omvat.

Een andere belangrijke ingreep was het opnieuw open maken van de begane grond, zodat het RINO-café zichtbaar is achter de glazen pui. Het café van de instelling fungeert als centrale entree, als lunchrestaurant en als visitekaartje van RINO voor de voorbijgangers op straat.

Interieur
Het bestaande gebouw vormde een sterke basis voor het nieuwe interieur, aldus het architectenbureau. reA heeft de betonconstructie zichtbaar gemaakt en de trappenhuizen met leistenen trappen in oude luister hersteld.

Voor de ruimtelijke indeling heeft het architectenbureau openheid als een belangrijke leidraad genomen. Het aantal binnenwanden is geminimaliseerd; de noodzakelijke binnenwanden zijn zoveel mogelijk in glas uitgevoerd. Naast glas zijn in het interieur vooral andere natuurlijke materialen, zoals linoleum, keramische tegels en bamboe toegepast.

Openheid in gebruik was zeker zo belangrijk als leidraad, legt reA uit. Daartoe heeft bijvoorbeeld elke verdieping een zogenoemde huiskamer. Dit is een plek waar de cursisten pauzeren en waar medewerkers en gasten kunnen werken en overleggen. Het RINO-café op de begane grond is een open plek bij uitstek, aldus het bureau.

Lessen in hergebruik
Het beoogde hergebruiken van onderdelen uit de bestaande afbouw bleek in de praktijk moeilijk. Zo bleek het akoestisch vermogen van de oude plafondplaten onvoldoende om ze te gebruiken als vulling in nieuwe plafondeilanden. Het hergebruiken van de massief houten binnendeuren voor vaste meubels als pantryblokken en de receptiebalie bleek te kostbaar en te tijdrovend.

Een van de lessen van het project is dan ook dat hergebruik tijd kost, stelt reA. “Tijd om goed te inventariseren van te voren, zodat men weet welk materiaal er is en welke kwaliteit dat heeft”, legt het bureau uit. “En eveneens tijd voor de arbeidsintensievere bewerking van het materiaal.” 

Andere nieuwsberichten

BUNK Hotel in Amsterdamse kerk opent deuren

Gisteren, 15:27

MVRDV ziet ruimte voor 'vertiports' in stedelijke gebieden voor kleinschalige luchtmobiliteit

Gisteren, 14:20

Het Nieuwe Instituut toont architectuurarchief Nelly en Theo van Doesburg

Gisteren, 11:39

Afgeschuinde woning met gedraaide verdieping

27 februari, 4:34

Airbnb gaat gemeenten helpen met handhaven toeristische verhuur

Gisteren, 09:41

Tuin rijtjeshuis steeds kleiner, huisoppervlakte juist groter

27 februari, 4:26

Softwarebedrijf voor professionele vastgoedmarkt haalt miljoen euro op

27 februari, 1:49

Erfgoed Deal selecteert eerste zeven projecten

27 februari, 11:44

Plan voor grote waterstoffabriek in Eemshaven

27 februari, 9:25

3XN toont sculpturale en 'zelflerende' kantoorkubus Berlijn

26 februari, 5:08
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven
Abonneren
Nee, bedankt