Copyright: RAU
Copyright: RAU

Weg vrij voor nieuwbouw Triodos Bank in Driebergen

20 oktober 2017, 11:51
Deze week heeft de Raad van State de bezwaren tegen de bouw van het nieuwe kantoor voor de Triodos Bank in Driebergen ongegrond verklaard. Daarmee is de weg vrij voor de realisatie van het door RAU ontworpen kantoorgebouw.

Met de groei van de Triodos Bank werd het eerder uitgebreide kantoorgebouw van de organisatie in Zeist, ook een ontwerp van RAU, echt te klein. Daarop heeft de duurzame bank rondgekeken naar een grotere kantoorruimte en uiteindelijk zijn oog laten vallen op landgoed De Reehorst, direct naast treinstation Driebergen-Zeist. Daar zag de bank ruimte om een helemaal nieuw kantoorgebouw te bouwen.

De ontwikkeling van het nieuwe kantoorgebouw loopt parallel aan de vernieuwing van het stationsgebied die momenteel bezig is. Het gebouw ligt ook vlakbij de afslag van de A12, die ook onlangs verbreed is.

Op het landgoed is het nieuwe gebouw gepositioneerd aan een bosrand. De vormgeving van het gebouw verwijst naar de natuur, volglazen gevels en allerlei buitenruimtes verbinden de werkruimtes hier ook mee.

Levendige plint
De begane grond van het nieuwe kantoor van de Triodos Bank wordt één aaneengesloten ruimte, waarin diverse functies in elkaar overlopen. Op deze laag bevinden zich naast het restaurant ook de ruime entreehal, de ontmoetingsruimten, de vergaderruimten, de duurzame marktplaats en werkplekken.

De werkplekken op de verdiepingen zijn verdeeld over drie ‘torens’. Alle werkplekken liggen binnen zes meter van de gevel. Door de vorm van het gebouw en de transparante gevels behouden de werkvelden in verschillende delen van het gebouw volgens RAU zicht op elkaar en uitzicht over de natuur rondom.

Verticaal zijn de werkvelden verbonden door vides met daarin de hoofdtrap in de vorm van een helix. Grote daklichten boven deze vides zorgen voor daglicht in de vides en op de trappen. “Een inspirerende omgeving voor medewerkers en bezoekers van het gebouw en landgoed”, aldus RAU.

Bezwaren ongegrond
Afgelopen week heeft de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State alle bezwaren die tegen het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor de bouw van het kantoor ongegrond verklaard. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Stichting Milieuzorg Zeist en twee omwonenden hadden bezwaar aangetekend tegen de bouw van het kantoor bij de Raad van State. Volgens de Stichting Milieuzorg Zeist is er 'geen actuele regionale behoefte' aan het nieuwe kantoor en wordt het landgoed en de omgeving door het gebouw en de parkeervoorzieningen aangetast. De omwonenden zijn bang voor overlast van licht en geluid van de parkeerplaats.

De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft alle bezwaren ongegrond verklaard. Zij is van oordeel dat de gemeente voldoende heeft onderbouwd dat er een actuele regionale behoefte bestaat voor het nieuwe kantoor. Ook heeft de gemeente voldoende onderbouwd dat het landgoed en de omgeving niet onaanvaardbaar zullen worden aangetast door de aanwezigheid van het nieuwe gebouw en de parkeervoorzieningen.

Met de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak zijn het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning onherroepelijk geworden. Dat betekent dat het nieuwe kantoor kan worden gebouwd.

Andere nieuwsberichten

West 8 transformeert golfbaan Houston tot botanische tuin

1 uur geleden

Een hedendaags herenhuis met klassieke kenmerken

2 uur geleden

Korteknie Stuhlmacher Architecten – genomineerd voor de Architect van het Jaar-prijs

4 uur geleden

SVP presenteert ensemble woonblokken langs spoor Amersfoort

18 september, 1:39

Delfzijl huisvest eerste recycler van vervuild staal ter wereld

2 uur geleden

Tentoonstelling over lithium in Het Nieuwe Instituut

18 september, 2:54

Kabinet wil kijken naar verdere verlaging heffing wooncorporaties

18 september, 11:05

AD: opmars elektrisch vervoer niet te stuiten

18 september, 10:32

Feyenoord: komst van nieuw stadion is haalbaar

17 september, 11:16

CDA'er Heerma wil wel meer doen tegen 'nationale wooncrisis'

17 september, 9:02
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan