Copyright: grafie Norbert van Onna
Copyright: grafie Norbert van Onna
Copyright: grafie Norbert van Onna
Copyright: grafie Norbert van Onna
Copyright: grafie Norbert van Onna
Copyright: grafie Norbert van Onna
Copyright: grafie Norbert van Onna
Copyright: grafie Norbert van Onna
Copyright: grafie Norbert van Onna
Copyright: grafie Norbert van Onna

Het College (RAU) geopend

30 maart 2011, 10:17
Afgelopen vrijdag is het nieuwe gebouw van Het College in Weert geopend. De kleurige en transparante school is ontworpen door RAU. Het programma is lineair georganiseerd, zodat de verschillende functies elk over een eigen vleugel beschikken, terwijl de centraal gelegen leerdomeinen nooit ver weg zijn.

Het College, gelegen op een groene locatie even buiten het centrum van Weert, biedt ruimte aan 1400 leerlingen en de onderwijsvormen vmbo, havo en vwo. Daarnaast zijn er twee sportfaciliteiten in het gebouw ondergebracht: een multifunctionele sportzaal en de gemeentelijke sporthal die voldoet aan het NOC*NSF-standaard.

Het gebouw opent zich met verdiepingshoge ramen naar het omringende groen en biedt leerlingen en docenten een stimulerende leeromgeving met veel daglicht. Door de transparante gevel zijn alle lesactiviteiten ook van buiten goed zichtbaar. Het onderwijs is niet verstopt, maar doelbewust in de ‘etalage’ gezet, zegt RAU.

De transparantie van de gevel wordt afgewisseld met gekleurde gevelpanelen. De verschillende kleuren van de gevelpanelen contrasteren met de natuurlijke kleuren van de omgeving. Behalve groen komen in een kleurverloop rondom het gebouw alle kleuren van de kleurencirkel in de gevel terug.

Bij de hoofdingang zijn de gevelpanelen in rood uitgevoerd. Zo wordt duidelijk gemaakt waar zich het hart van het gebouw bevindt, aldus RAU. In noordelijke richting – de koelere kant – verloopt deze rode kleur geleidelijk naar warmer geel; in zuidelijke richting – de warmere kant – juist naar een koelere paarse tint. De gekleurde panelen zijn ook zichtbaar in het interieur en helpen bij de oriëntatie in het gebouw.

Open leerdomeinen
Met de centraal gelegen open leerdomeinen wordt aangesloten bij het onderwijsprogramma van de school, waarin leerlingen zelfstandiger leren werken binnen een herkenbare en veilige omgeving. Ook zijn er ruimtes voor klassikaal onderwijs en korte instructies in het gebouw aanwezig.

De gemeenschappelijke aula verbindt de twee vleugels van het gebouw met elkaar. De brede trap kan bij evenementen ook als tribune gebruikt worden. Grote lichtkoepels in het dak zorgen voor voldoende daglicht in de aula.

Op de eerste verdieping bevinden zich de gemeenschappelijke ruimtes die beschikbaar zijn voor alle leerdomeinen. Behalve een laboratorium zijn hier ook de ateliers voor muziek en beeldende kunst te vinden.

De begane grond, de noordzijde van de eerste verdieping en de volledige tweede verdieping zijn ingericht voor onderwijs. De stafruimtes bevinden zich afgescheiden van de verkeersstromen op de eerste verdieping. Hierdoor is een eigen gebied gecreëerd, terwijl de ruimtes toch centraal gelegen zijn.

De plattegronden van de school zijn volledig vrij indeelbaar. Door de grote kolomoverspanningen kunnen ook de installaties, bij toekomstige wijzigingen van de indeling, eenvoudig worden aangepast. De onderwijsruimten hebben een netto vrije hoogte van 3,30m, waardoor de ruimtes prettig aanvoelen, aldus RAU.

Natuurlijke leeromgeving
In het gebouw is gebruik gemaakt van natuurlijke en milieuvriendelijke materialen, zoals bamboe en hout. Op die manier wilde RAU een aangename en natuurlijke leeromgeving creëren. Ook zijn de materialen op onderhoudsvriendelijkheid geselecteerd.

Tweederde van de gevel kon transparant worden gehouden. De gekleurde gevelpanelen, zonwerende beglazing en omlopende aluminium luifels zorgen samen voor voldoende passieve zonwering. Hierdoor kon de gevel voor tweederde transparant blijven.

Afhankelijk van de zonbelasting variëren de luifels in diepte. Gecombineerd zorgen deze maatregelen voor een beperkte warmtelast en daarmee ook een beperkte koelbehoefte, meldt RAU.

Dankzij betonkernactivering die aangesloten is op warmte/koude-opslag in de grond zijn radiatoren en airconditioning overbodig, zegt het bureau. “In radiator- en aircovrije gebouwen zijn er minder luchtverwervelingen en er zitten minder allergenen en stof in de lucht. De verspreiding van warme en koude lucht is zeer homogeen en tochtvrij.”

Trefwoorden

schoolgebouw weert rau

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Ontwerp van D/DOCK moet Hotel Amsterdam American allure teruggeven

Gisteren, 16:28

Tentoonstelling Carbon Confessions van MVRDV geeft openhartig inzicht in duurzaamheidstransitie

Gisteren, 15:14

Woongebouw langs Tolhuiskanaal ontworpen als gekantelde loods

Gisteren, 14:29

Europees samenwerkingsproject voor multifunctioneel dakgebruik gestart

Gisteren, 11:38

Verhuispremies bevorderen doorstroming in Utrecht

Gisteren, 17:05

TU Eindhoven tevreden over herstart na cyberaanval

Gisteren, 13:23

Noord-Holland breidt opties voor nieuwe datacenters uit

Gisteren, 10:32

‘Bouwdip’ zichtbaar: 82.000 woningen erbij in 2024

20 januari, 1:21

Nationaal Burgerberaad Klimaat uit de startblokken

20 januari, 9:26

Zuid-Holland wil voorrang warmtenetten bij aansluiting op vol net

17 januari, 11:54
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
Hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan