Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Team V Architectuur
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Team V Architectuur

Gerenoveerd en uitgebreid provinciehuis Gelderland geopend

21 september 2017, 10:46
Woensdag heeft koning Willem-Alexander in Arnhem het verbouwde en uitgebreide provinciehuis van Gelderland geopend. Naar ontwerp van Team V Architectuur (architect), OTH (interieur) en karres+brands (landschap) is het uit 1954 stammende rijksmonument gerenoveerd en uitgebreid met nieuwbouw. Het nieuwe Gelders Huis, waartoe ook de naastgelegen Sabelspoort behoort, presenteert zich als een architectonisch en functioneel geheel.

De drie bouwdelen zijn verbonden door luchtbruggen, waarvan die tussen het bestaande provinciehuis en de Sabelspoort al aanwezig was. De in 1952 herbouwde stadspoort maakte al deel uit van het door rijksbouwmeester J. Vegter ontworpen provinciehuis. De nieuwe, met glanzend aluminium beklede luchtbruggen symboliseren tevens het totaalontwerp; het Gelders Huis verrast en verbindt, aldus Team V.

Rond en tussen de gebouwen is een verhoogd maaiveld aangelegd, om de hoogteverschillen te overbruggen en het contact tussen binnen en buiten te verbeteren. Daarnaast leidt het de bezoeker direct naar de monumentale entreepoort van het provinciehuis.

Ontvangsthal
De entreepoort leidt naar de ontvangsthal op de voormalige binnenplaats van het Huis der Provincie. De lichte ruimte is overkapt met een dak van kunststof (ETFE) luchtkussens, gedragen door een constructie van staven en kabels. Met deze lichtgewicht constructie waren slechts minimale aanpassingen nodig aan het monument, meldt Team V.

De staven hebben in het uiteinde een ledlamp en wijzen allen naar het middelpunt van de binnenplaats, waardoor het dak vanaf elk punt anders aandoet. De spectaculaire kapconstructie is van dichtbij te bewonderen vanaf de rondgang op derde verdieping, waar medewerkers rondom plaats kunnen nemen aan de ‘langste werktafel van Nederland’.

Op de binnenplaats staat een opvallend trapelement van blauwstaal, dat fungeert als informatiebalie,  itgelegenheid en boombak. De trap leidt naar de nieuwbouw, waar het blauwstaal onder meer terugkeert in de trappen en aan de binnenkant van de luchtbruggen.

Een ander terugkerend element is het zandlopermotief da is overgenomen uit het Huis der Provincie. Samen met het blauwstaal slaat het motief een brug tussen het monument en de nieuwbouw.

Nieuw provinciehuis
De verbouwing, waarmee het provinciehuis tevens is verduurzaamd, heeft 42,5 miljoen euro gekost. Eerder waren er plannen om een geheel nieuw provinciehuis te bouwen voor een bedrag van 74 miljoen euro, maar dat vonden de partijen in de gemeenteraad in een tijd van economische crisis te duur. Bovendien is de bestuurslaag aan het inkrimpen.

Gelderland was na de Tweede Wereldoorlog e eerste provincie die helemaal naar eigen smaak een provinciehuis mocht laten bouwen. Het oude provinciehuis was bij de Slag om Arnhem in 1944 verwoest. Reliëfs op de buitenmuur van het monument herinneren aan deze gebeurtenis en het herstel van de verwoeste stad.

De bouw en renovatie zijn volgens een DBMO-contract uitgevoerd door een consortium onder leiding van VolkerWessels en hebben ongeveer twee jaar geduurd. Architectenbureau Fritz fungeerde als adviseur bij de restauratie.

Andere nieuwsberichten

Winkel- en wooncomplex De Gaard in Utrecht uitgebreid en opgefrist

4 uur geleden

Nieuw Slingeland Ziekenhuis 'te gast in het landschap'

4 uur geleden

Ruimtelijk werk van Gijs Van Vaerenbergh als vervreemdende ingreep

Vandaag, 13:49

In stationsgebied Tilburg is bouw gestart van woontoren naar ontwerp van Happel Cornelisse Verhoeven

Vandaag, 12:25

Nominaties eerste Haagse Openbare ruimte Prijs bekend

Vandaag, 10:35

Miljoenenclaim voor BAM na instorting parkeergarage Eindhoven

Vandaag, 09:26

Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders

10 juli, 9:48

'Groot deel monumentensubsidie naar kerken'

10 juli, 9:17

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

9 juli, 5:26

Nieuw onderzoek naar eeuwenoude graven onder Binnenhof

9 juli, 10:16
Ronnie WeessiesRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan