Copyright: Peter de Kan
Copyright: Peter de Kan
Copyright: Peter de Kan
Copyright: Peter de Kan
Copyright: Peter de Kan
Copyright: Peter de Kan
Copyright: Peter de Kan
Copyright: Peter de Kan
Copyright: Peter de Kan
Copyright: Peter de Kan
Copyright: Peter de Kan
Copyright: Peter de Kan
Copyright: Peter de Kan
Copyright: Peter de Kan
Copyright: Peter de Kan
Copyright: Peter de Kan
Copyright: Peter de Kan
Copyright: Peter de Kan
Copyright: Peter de Kan
Copyright: Peter de Kan
Copyright: Peter de Kan
Copyright: Peter de Kan
Copyright: Peter de Kan
Copyright: Peter de Kan
Copyright: Peter de Kan
Copyright: Peter de Kan

'Klein wonen' ervaren in het Tschumipaviljoen

15 september 2017, 10:29
In de stad wonen mensen steeds kleiner, maar hoe kun je klein wonen zonder in te leveren op kwaliteit? Met dat vraagstuk in het achterhoofd hebben drie studenten van de Groninger Academie van Bouwkunst een architectonische interventie gepleegd op het Tschumi-paviljoen in hun stad. Het bouwwerk van houten latten ‘zweeft’ om het scheve en hellende paviljoen heen.

Inwoners van steden leven doorgaans toch al niet in woningen met een omvang van een landhuis, maar door verstedelijking en verdichting worden woonruimtes nog kleiner. Volgens de Groningse studenten Melvin Koolen, Thomas Rosema en Paul Breteler zorgt dit voor een verschuiving van constanten in het dagelijks leven.

Waar eerst het huis de basis was voor de meeste activiteiten, vormt de stad straks een verlengde van het huis. “Voor studenten is dit zeer gewoon, maar voor de oudere generaties kan dit een grote omslag zijn”, aldus het trio.

Het Hereplein, waar het uit 1990 stammende Tschumi-paviljoen staat, zien de studenten als een goed voorbeeld van een kwalitatieve ruimte in de stad die nog niet permanent gebruikt wordt. Ze creëerden met hun interventie een ruimte in en om het doorzichtige paviljoen, waarvan het niet meteen duidelijk is wat zich erin bevindt.

Dit symboliseert juist de centrale vraag: “Wij willen namelijk graag dat u zich gaat afvragen wat er zich in deze kleine ruimte bevindt als het uw woning zou zijn”, aldus de ontwerpers.

Twee verschillende afmetingen
Het bouwwerk is gemaakt met latten in slechts twee verschillende afmetingen, maar door de verspringende bevestiging wordt er een dynamisch geheel gevormd. Elke lat is met een enkele schroefverbinding bevestigd aan zijn voorganger.

Al deze verbindingen samen zorgen voor een stijve en zelfdragende constructie. Het bouwwerk draagt niet af op het glas, maar op de profielen die het paviljoen al dragen. Het ontwerp ‘zweeft’ zo om het glazen paviljoen heen.

De positie en golving van de latten werd bepaald terwijl de studenten aan het bouwen waren. De uiteindelijke verschijningsvorm kwam dus al bouwend tot stand, verduidelijkt het trio.

Comfortzone
De scheve, hellende en desoriënterende vloer van het paviljoen sluit aan bij het vraagstuk aan de hand waarvan de studenten hun ontwerp hebben gemaakt. “De vreemde omgeving zorgt er voor dat de bezoeker bij binnenkomst uit zijn comfortzone wordt gehaald en dus sneller buiten de bestaande kaders durft te denken”, melden Koolen, Rosema en Breteler.

“Ons ontwerp versterkt deze desoriëntatie: Het sluit je in eerste instantie af van je omgeving en laat te opgaan in de hellende wereld van het paviljoen. Zodra je aan de ruimte begint te wennen krijg je weer aandacht voor de verdere omgeving. Je blijkt je te bevinden in een ruimte met verschillende zichtlijnen en lichtinvallen. Met een nieuwe blik begint de stad weer zichtbaar te worden tussen de houten omhulling door.”

What a wonderful world
Het paviljoen is in 1990 door architect Bernard Tschumi ontworpen voor de manifestatie 'What a Wonderfull World'. Aan het paviljoen worden vaker interventies gepleegd. Zo wikkelde Shift architecture urbanism het bouwwerk twee jaar geleden in een kleurenfolie.   

Andere nieuwsberichten

Video's: genomineerden Abe Bonnema Architectuurprijs 2021

26 november, 3:55

EGM brengt Ronald McDonald Huiskamer onder in zwevende 'kiezelstenen'

26 november, 2:22

Vernieuwing woonzorgterrein Den Ooiman gaat van start

26 november, 11:58

Villa als modernistische uitbreiding van een historisch pachtershuis

25 november, 5:33

Afaina de Jong ontwerpt tijdelijke installatie op plek Sexyland

26 november, 10:38

Een op veertig woningen staat leeg, vaak niet langer dan een jaar

26 november, 9:33

Plan B: toeslag voor reizigers om doortrekken NZ-lijn te financieren

25 november, 11:37

Atradius: veel wanbetaling in de bouw

25 november, 10:26

Hypotheker: verduurzamen woningen steeds populairder

24 november, 10:00

Veenenbos en bosch viert 26-jarig jubileum

23 november, 10:59
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan