Copyright: Vryleve
Copyright: BiUM
Copyright: BiUM
Copyright: BiUM
Copyright: Vryleve
Copyright: BiUM
Copyright: BiUM
Copyright: BiUM

Energieneutrale kleine woningen voor dorpen in oosten Nederland

14 april 2017, 10:29
Vanaf komend najaar wil woningcorporatie Vryleve in enkele dorpen in het oosten van Nederland zestig energieneutrale, kleine, grondgebonden, geprefabriceerde woningen realiseren. De woningen worden in hun geheel geprefabriceerd en kunnen daar geplaatst worden waar er vraag naar is, en eventueel later nog verplaatst worden.

De dorpen aan de randen van ons land kampen met grote demografische uitdagingen, vertelt Peter Verburgt van architectenbureau BiUM. Aan de ene kant blijven ouderen te lang wonen in huizen die eigenlijk te groot zijn geworden voor ze, waardoor er sprake is van te weinig doorstroming. Aan de andere kant vertrekken jongeren omdat ze geen geschikte woonruimte kunnen vinden. Met het programma van energieneutrale kleine woningen wil woningcorporatie Vryleve (Lobith) dit probleem op een flexibele manier oplossen en daarmee de sociale vitaliteit van de dorpen in stand houden of verbeteren.  

“Op verschillende terreinen, die de woningcorporatie in de dorpen in bezit heeft, creëren we ecologische, groene omgevingen”, vertelt Verburgt. Hierin worden vervolgens kleinere en grotere groepen, zelfvoorzienende ‘anderhalfpersoons’ woningen gerealiseerd. De woningen meten ruim vijftig vierkante meter en bevatten een slimme kern waarin alle voorzieningen zijn opgenomen.

Onderzoek naar woonwensen
Verburgt is enkele weken in de betreffende dorpen gaan wonen en heeft met veel inwoners gesproken. Het viel hem daarbij op dat ouderen eigenlijk hetzelfde wensen van hun woning als jongeren. Zo vragen beide groepen, naast een woonkamer en slaapkamer, om een derde ruimte die gebruikt kan worden voor familie en mantelzorgers, of waar een hobby een plek kan krijgen. Het sociale belang van die extra ruimte kan wat Verburgt betreft niet overschat worden.  

Tijdens de gesprekken die hij voerde werd ook duidelijk dat mensen tegenwoordig het liefst een groot deel van het jaar buiten willen kunnen leven. De woningen zijn daarom voorzien van een volledig glazen pui in de woonkamer die via openslaande deuren toegang geeft tot een aangrenzend terras.  

“De woning is vanuit de gebruikers, van binnen naar buiten ontworpen, en er is veel aandacht geschonken aan de relatie tussen beperkte binnenwereld en de ruime ecologische buitenwereld”, vertelt Verburgt. Zelf vond hij vanaf het begin dat er op de entree van de eenvoudige woning niet bezuinigd mocht worden. Die cruciale overgang van exterieur naar interieur, van publieke ruimte naar ‘thuis’, is de plek waar het wonen wat hem betreft begint. In het ontwerp van de woning werd de voordeur daarom als uitgangspunt genomen. Als accentuering van het belang ervan zijn de voordeuren uitgevoerd in koper.

Verplaatsbaar

Aangezien de dynamiek op de woningmarkt aan de randen van Nederland snel kan wisselen, zijn de woningen zo ontworpen dat ze “teruggenomen kunnen worden.” De woningen worden samengesteld uit drie geprefabriceerde delen en zijn alleen met een wegneembare lichte schroeffundering in de grond verankerd. Verder is er in principe alleen een aansluiting op de riolering en waterleiding nodig, stelt Verburgt.

Wanneer woningen in de toekomst onverhoopt leeg komen te staan, dan kunnen deze verplaatst worden naar een plek waar er wel bewoners voor zijn. Zo is de woningcorporatie ervan verzekerd dat de woningen, die een levensduur hebben van veertig jaar, langdurig gebruikt zullen worden, ook in deze krimpgebieden.  

De eerste groep van vijfentwintig woningen wordt binnenkort gerealiseerd en zal als groep een eigen mini-energienetwerk vormen. De woningen krijgen asymmetrische daken, waarbij de minst steile zijden voorzien worden van PV-cellen. Ook de materialisering van deze woningen is duurzaam. Zo zijn de buitenwanden bekleed met onbewerkt larixhout.  

All-in huurprijs

De huurprijs van de woningen zal op 500 euro per maand komen te liggen, vertelt Verburgt tevreden. Dat is een all-in prijs, dus inclusief energiekosten. Voor dit soort regio’s is dit de toekomst, benadrukt hij. In het dorp Lobith, bekend als het punt waar de Rijn ons land instroomt, is inmiddels een proefwoning gerealiseerd. Die heeft echt wat losgemaakt in het dorp, vertelt Verburgt.  

De zelfvoorzienende kleine woningen zijn gezamenlijk ontworpen door architectenbureau BiUM en CK Architecten. Na de bouw van een groep van 25 woningen volgt de bouw van een volgende groep van 35 woningen. Ondertussen wordt er in samenwerking met de betrokken ontwikkelaar Plekvoor alweer gewerkt aan een volgende generatie energieneutrale kleine woningen.     

Andere nieuwsberichten

Crematorium met rouwhof voor begraafplaats St. Barbara in Den Haag

Vandaag, 15:31

Woningbouwproject The Stack in Amsterdamse wijk Aan het IJ opgeleverd

Vandaag, 14:59

Pauwert Architectuur vestigt zich in historische boerderij aan rondweg Eindhoven

Vandaag, 12:22

Houten modulair meubelsysteem van Falsework maakt iedereen timmerman

Vandaag, 10:54

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

4 uur geleden

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

Vandaag, 13:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

Vandaag, 09:31

Terugluisteren: Violette Schönberger in Nooit Meer Slapen

Gisteren, 16:09

‘Nieuw kabinet moet daadkrachtig mobiliteitsbeleid voeren’

Gisteren, 10:52

Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen nabij stations

Gisteren, 09:42
Michiel van RaaijHoofdredacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan