Copyright: Jan Willem Schouten
Copyright: Jan Willem Schouten
Copyright: Jan Willem Schouten
Copyright: Jan Willem Schouten
Copyright: Jan Willem Schouten
Copyright: Jan Willem Schouten
Copyright: Jan Willem Schouten
Copyright: Jan Willem Schouten
Copyright: Jan Willem Schouten
Copyright: Jan Willem Schouten
Copyright: Jan Willem Schouten
Copyright: Jan Willem Schouten
Copyright: Jan Willem Schouten
Copyright: Jan Willem Schouten
Copyright: Jan Willem Schouten
Copyright: Jan Willem Schouten
Copyright: Jan Willem Schouten
Copyright: Jan Willem Schouten
Copyright: Jan Willem Schouten
Copyright: Jan Willem Schouten

Van gesloten achterzijde naar creatieve plek

21 november 2016, 15:34
Advertorial
Een dode gevel aan de achterzijde van een parkeergarage in hartje Tilburg is veranderd in een open bedrijfsverzamelgebouw. De architecten van Samenwerking.BBE gaven De Plint een industriële uitstraling met bijzonder grote puien en slanke profielsystemen van Reynaers.

De gemeente Tilburg en Van de Ven Bouw en Ontwikkeling wilden deels in en deels tegen de Tivoligarage een bedrijfsverzamelgebouw voor creatieve ondernemers realiseren. De opdracht voor het ontwerp ging in 2013 naar drie bureaus, die voor de gelegenheid de samenwerking zochten: architect Ed Bergers, Koning Ellis architecten en Elisabeth Boersma planB.

Onder de naam Samenwerking.BBE maakten de architecten een ontwerp voor de nieuwbouw, die aan de achterzijde van de bestaande garage moest komen. Ze wilden verschillende dozen in en tegen het gebouw schuiven en daar een transparante gevel voor plaatsen, dat de suggestie van een oude fabriek zou oproepen.

Het resultaat is De Plint, een stoer gebouw met bakstenen gevels en grote aluminium puien. Het ontwerp sluit fraai aan bij de industriële ‘look’ van de garage uit de jaren negentig van de vorige eeuw. Bergers is zelfs zo tevreden dat hij zijn eigen architectenbureau nu in het gebouw heeft gevestigd. Echter, de opdracht was complexer dan hij op het eerste gezicht lijkt, vertellen de architecten.

Aansluitingen en vreemde hoeken
De Plint en de parkeergarage staan op zichzelf, maar zijn ook met elkaar vervlochten. De aansluitingen waar de bestaande constructie als het ware door de nieuwbouw steekt, vroegen om extra aandacht in verband met waterdichtheid en brandveiligheid.

De wand tussen het oude en het nieuwe gebouw en het dak van De Plint zijn beide zestig minuten brandwerend. Tussen het dak van de nieuwbouw en de parkeergarage is een ruimte van zestig centimeter vrij gelaten met het oog op eventuele problemen zoals lekkages.

Door de garage heeft het bedrijfsverzamelgebouw ook vele vreemde hoeken, zoals onder de hellingbanen. Volgens Bergers heeft dat bijzondere ruimtes met uiteenlopende hoogtes opgeleverd.

Transparante gevel
De Plint bestaat uit een staalskelet met damwandprofielen en sandwichpanelen er omheen. De gevel is uitgevoerd met baksteen, verzinkt staal en uitzonderlijk grote aluminium puien. De puien werden in het geheel geleverd en geplaatst; V.P.G. Aluminium Ramen en Geveltechniek was verantwoordelijk voor de uitvoering. Voor de puien zijn de systemen CS 38 en CS 68 van Reynaers gebruikt; de slanke ‘renovatieprofielen’ geven de gewenste industriële uitstraling.

Het nieuwe gebouw heeft maar aan één zijde gevelopeningen. Om zoveel mogelijk daglicht tot diep in het gebouw te brengen zijn de twee entreehallen hoog en diep gemaakt. De wanden van de hallen zijn bekleed met geel vilt, met het oog op de akoestiek en als kleuraccent. De bovenste verdieping is minder diep en heeft kleinere ramen.

Ondanks de opdeling in tal van ruimtes, is de totale ruimte van het gebouw goed te ervaren dankzij het glas in de scheidingswanden. Zo zijn er zichtlijnen en doorkijkjes gecreëerd. Met als favoriet van de architecten twee doorkijkjes tussen De Plint en de garage, als visuele verbinding van oud en nieuw.

De Plint in Tilburg was in 2015 genomineerd voor de Reynaers Projectprijs.

https://youtu.be/dAzut9Pdzeo

Andere nieuwsberichten

Volumes distributiecentrum opgeknipt om monotonie te doorbreken

Gisteren, 11:23

Campus TU Delft uitgebreid met ‘acceleratorgebouw’ NEXT

11 augustus, 11:40

Heembouw Architecten ontwerpt kilometer lang natuurscherm rond distributiecentrum

10 augustus, 2:02

Woningbouwproject Het Eiland in Meerstad opgeleverd

10 augustus, 11:37

ING: flinke daling huizenprijzen vooralsnog minder waarschijnlijk

Gisteren, 12:08

Stedelijk Museum koopt drie werken uit serie Materialsm van DRIFT

Gisteren, 09:14

Onderzoek: sommige vuilnisbelten zijn grote methaanuitstoters

11 augustus, 9:26

Rijk gaat bij ‘weigerende’ gemeenten bestemming aanpassen voor azc

10 augustus, 9:47

RTL Z: gemeenten nemen maatregelen tegen vastgoedbeleggers

9 augustus, 9:28

Taipei Performance Arts Centre geopend voor publiek

8 augustus, 10:47
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan