Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts

Plus Ultra: een uitnodiging tot synergie en innovatie

12 april 2016, 10:20
Het nieuwe bedrijfsverzamelgebouw en incubator Plus Ultra op de universiteitscampus van Wageningen biedt ruimte aan startende en kennisintensieve technologische bedrijven. Het ontwerp van Wiegerinck architectuur stedenbouw stimuleert synergie en samenwerking.

Opdrachtgever Kadans Science Partner wil met Plus Ultra (‘steeds verder’) startende en kennisintensieve bedrijven in de agro- en food-industrie een plek voor onderzoek en open innovatie bieden. Het gebouw biedt op ruim 7.700 m2 onderdak aan kantoren, laboratoria, zogenoemde pilothallen en diverse ontmoetingsruimten.

Het ruimtelijk ontwerp van Wiegerinck richt zich op synergie, ontmoeting, samenwerking en open innovatie. Openheid en zichtbaarheid moet de gebruikers van het gebouw uitnodigen om kennis te delen en samen te werken aan nieuwe ontwikkelingen.

Concentrisch
Met het oog op de gewenste synergie ligt centraal in de nagenoeg vierkante plattegrond een atrium. Aan dit kloppend hart van het gebouw liggen, verspreid over de vijf bouwlagen, diverse ontmoetingsruimten, vergaderplekken, pantry’s, flexwerkplekken en een aantal bedrijfsloketten om de startende bedrijven te ondersteunen.

Deze ruimtes vormen samen een binnenring. Gescheiden door een omlopende gang ligt de meer besloten buitenring. Deze ring langs de buitengevel is geschikt voor een gemengd programma van laboratoria en kantoren, die op flexibele en modulaire wijze zijn in te passen.

Startende bedrijven hebben de behoefte om enerzijds kennis te delen en anderzijds, waar nodig, onderzoeksactiviteiten af te schermen. De scheiding tussen de openbare binnenring en de meer besloten buitenring komt tegemoet aan deze wens.

In het atrium wentelt een ranke houten trap van atriumgevel naar atriumgevel omhoog. De trap komt per verdieping aan op een dubbelhoge, met hout afgewerkte ontmoetingsruimte, die in open verbinding staat met het centrale atrium. “Vanuit het atrium gezien draaien de trap en hoge ontmoetingsruimten zich zo spiraalsgewijs omhoog de ruimte in”, aldus de architecten. “Plus Ultra.”

Maatsystematiek
Aan het ontwerp ligt een heldere maatsystematiek ten grondslag. Wiegerinck heeft de plattegronden consequent uitgewerkt op een stramien van 3,6 meter. Deze maat is overal verdeeld in penanten van 0,9 meter met daartussen 2,7 meter brede openingen.

Verticaal bestaat het gebouw uit verdiepingen van 4 meter hoog. Dit is onderverdeeld in vloeren van 40 cm dik, 60 cm ruimte voor technische voorzieningen en 3 meter vrije hoogte.

De harmonische maatvoering is in alle binnen- en buitengevels duidelijk afleesbaar en beeldbepalend gemaakt middels gevelsprongen van 5 cm diep, zodat het gebouw per verdieping naar boven toe uitdijt. Zo refereert het gebouw ook in zijn uiterlijke verschijningsvorm aan zijn naam Plus Ultra en de innovatie die het gebouw wil faciliteren.

Materiaal
Het materiaalgebruik is met beton, hout, glas en metaal ingetogen. Het casco vormt waar mogelijk meteen de afwerking. Enkel de centrale trap en de ontmoetingsruimten kregen een houten bekleding als warm en verzachtend tegenwicht voor het beton. Tegelijkertijd zijn achter de houten wandbekleding installaties weggewerkt.

De gevels zijn uitgevoerd in behandeld Douglas-hout en geanodiseerde kozijnen. Ranke houten lamellenschermen beperken de directe zoninval en fungeren tevens als zichtfilter tussen (de laboratoriumopstellingen) binnen en buiten.

Verticale houten schermen, loodrecht op de ramen, beperken bij de oost- en westgevel de opwarming door de laagstaande zon. Op de zuidgevel zijn de schermen als luifels vormgegeven om de hoogstaande zon te weren zonder het uitzicht te belemmeren. De noordgevel, zonder zonbelasting, is vlakker uitgevoerd.

Excellent
Het ontwerp van Plus Ultra is BREEAM-NL Excellent gecertificeerd; het uitvoeringscertificaat wordt naar verwachting op korte termijn afgegeven.

Het gebouw scoort bouwkundig hoog op het vlak van materiaalgebruik, daglichttoetreding, programmatische flexibiliteit en passieve zonwering, zo geeft het architectenbureau aan. Ook met betrekking tot installatietechniek heeft Wiegerinck tal van duurzame oplossingen toegepast.

Plus Ultra is een van de genomineerden voor Beste Gebouw van het Jaar 2016.

Andere nieuwsberichten

Anterieure overeenkomst voor Kabeldistrict Delft getekend

Gisteren, 17:14

Schoolgebouw met ruime vleugels rond een levendig hart

Gisteren, 15:46

Winkel- en wooncomplex De Gaard in Utrecht uitgebreid en opgefrist

13 juli, 3:43

‘Nederland schendt nog steeds klimaatafspraken’

Gisteren, 11:13

Nominaties eerste Haagse Openbare ruimte Prijs bekend

13 juli, 10:35

Miljoenenclaim voor BAM na instorting parkeergarage Eindhoven

13 juli, 9:26

Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders

10 juli, 9:48

'Groot deel monumentensubsidie naar kerken'

10 juli, 9:17

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

9 juli, 5:26
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan