Copyright: Anja Schlamann
Copyright: Anja Schlamann
Copyright: Anja Schlamann
Copyright: Anja Schlamann
Copyright: Anja Schlamann
Copyright: Anja Schlamann
Copyright: Anja Schlamann
Copyright: Anja Schlamann
Copyright: Anja Schlamann
Copyright: Anja Schlamann
Axonometrie kozijn. Tekening: Artesk van Royen Architecten, Ziegler | Branderhorst
Gevel schoolzijde. Tekening: Artesk van Royen Architecten, Ziegler | Branderhorst
Dwarsdoorsnede. Tekening: Artesk van Royen Architecten, Ziegler | Branderhorst
Begane grond. Tekening: Artesk van Royen Architecten, Ziegler | Branderhorst
Eerste verdieping. Tekening: Artesk van Royen Architecten, Ziegler | Branderhorst
Copyright: Anja Schlamann
Copyright: Anja Schlamann
Copyright: Anja Schlamann
Copyright: Anja Schlamann
Copyright: Anja Schlamann
Copyright: Anja Schlamann
Copyright: Anja Schlamann
Copyright: Anja Schlamann
Copyright: Anja Schlamann
Copyright: Anja Schlamann
Axonometrie kozijn. Tekening: Artesk van Royen Architecten, Ziegler | Branderhorst
Gevel schoolzijde. Tekening: Artesk van Royen Architecten, Ziegler | Branderhorst
Dwarsdoorsnede. Tekening: Artesk van Royen Architecten, Ziegler | Branderhorst
Begane grond. Tekening: Artesk van Royen Architecten, Ziegler | Branderhorst
Eerste verdieping. Tekening: Artesk van Royen Architecten, Ziegler | Branderhorst

Sculpturale gymzaal voor monumentale school

5 april 2016, 16:40
In opdracht van de Dienst Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam hebben Artesk van Royen Architecten en Ziegler | Branderhorst een nieuwe gymzaal bij een monumentaal scholencomplex ontworpen. Het ontwerp is eigentijds en sculpturaal en sluit tegelijkertijd in materiaal en detail aan bij de architectuur van de school.

Het scholencomplex in de Rotterdamse Tarwewijk is ontworpen in 1929 door architect A. van der Steur en geldt als rijksmonument. Het complex van verschillende gebouwen en schoolpleinen vormt een stedenbouwkundig ensemble.

Geleding
De nieuwe gymzaal sluit aan bij dit ensemble; het ontwerp van Artesk van Royen Architecten en Ziegler | Branderhorst stedenbouw en architectuur versterkt de ruimtelijke hiërarchie en vormt nieuwe pleinen. Verwijzend naar de geledingen van het bestaande schoolgebouw bestaat de nieuwe gymzaal uit volumes in drie hoogtes.

De basis is een doosvormig volume dat de zaal en gestapelde kleedruimtes bevat. De ramen in de oostelijke wand van de gymzaal bieden zicht op het silhouet van de school. Naast het volume met de zaal en kleedkamers staat een hogere schijf met de entree.

Een derde, laag volume vormt de overgang naar het ommuurde speelplein van de bestaande school. Hierin zijn de bergingen ondergebracht. Deze lage strook vormt samen met een klein gekapt gebouwtje op de hoek van het schoolplein een poort tot het entreegebied van de school.

Materiaal en detail
Het gelede gebouw is volledig in een lichte gemêleerde metselsteen uitgevoerd. Aan de schoolzijde geven diepliggende ramen de gymzaal expressie; de ramen vormen ritmes in de gevel die refereren aan de monumentale school.

Aan de zonzijde van de gymzaal kunnen ouders hun kinderen opwachten op een gemetselde bank. Het interieur van de entree en de gymzaal is bekleed met houten panelen.

In de ontwerpfase hebben de architecten, zo stellen ze, nauw samengewerkt met de gemeente en de buurt. Dit heeft volgens hun geresulteerd in een gebouw dat zich heeft verankerd op de plek, voldoende gesloten is om te kunnen sporten en tegelijkertijd een relatie aangaat met de omgeving.

Belettering
Samenwerking met grafisch ontwerper Reynoud Homan heeft geleid tot belettering op de gevel. In karakteristieke letters is de naam te lezen, die de kinderen van de omliggende scholen hebben voor de gymzaal hebben gekozen: Tarwesterk.

Gerelateerde projecten

Strategie Architecten bna

Andere nieuwsberichten

Stedelijke vernieuwing Westelijke Tuinsteden belicht in manifestatie SuperWest

Gisteren, 16:16

Door OMA ontworpen tijdelijke winkel Tiffany & Co in Parijs geopend

Gisteren, 15:30

LEVS en WE architecten presenteren opgeleverd project ZuidHaven

Gisteren, 11:23

Ensemble van twee vrij indeelbare kantoorgebouwen in Buiksloterham opgeleverd

28 juni, 3:10

Dag van de Ontwerpkracht in teken van urgente opgaven

Gisteren, 14:40

Bedrijven op de Zuidas gaan 's nachts het licht uitdoen

Gisteren, 09:52

Utrecht steekt miljoenen in ov voor woningbouw

Gisteren, 09:09

Verbouwing hoofdkantoor DNB duurt langer door asbestverwijdering

28 juni, 5:33

De Tinfabriek Naarden bekroond met eerste De Bazelprijs

28 juni, 4:26

Gezondheidsschade door fijnstof neemt amper af, waarschuwt TNO

28 juni, 11:03
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan