Vlaamse architect wordt te slecht betaald

1 maart 2016, 10:27
Vlaamse architecten besteden veel meer uren aan een bouwproject dan wordt aangenomen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Orde van Architecten. Voorzitter van de Orde Marnik Dehaen pleit daarom voor een verhoging van het honorarium.

De Orde van Architecten liet het onderzoek naar architectenprestaties uitvoeren door de faculteit Architectuur van de KU Leuven. Bijna één op de tien Vlaamse architecten heeft zijn tijdsregistratie ter beschikking gesteld en er zijn in totaal 2001 bouwdossiers onderzocht. Nooit eerder werd er in Europa zo’n grootschalig onderzoek naar architectenprestaties uitgevoerd, meldt de Orde.

Opdrachtgevers en overheden, maar ook architecten zelf denken te licht over het aantal uren dat een architect kwijt is aan een opdracht. “Bouwen en verbouwen is complexer dan vroeger en bijgevolg ook een stuk arbeidsintensiever voor de architect. Het pakket normen en regels waaraan moet worden voldaan neemt elk jaar toe, de eisen worden strenger en het is vaak de architect die hiervan de eindverantwoordelijkheid draagt”, laat Dehaen weten.

Als voorbeeld noemt de Orde-voorzitter de EPB-eisen die sinds enkele jaren van kracht zijn binnen de Vlaamse energieregelgeving. “We staan volop achter het idee dat we zuiniger met onze energie moeten omspringen, maar het is alweer de architect die de volledige verantwoordelijkheid in de schoenen krijgt geschoven.”

Dubbel zoveel werkuren
Volgens de Orde van Architecten neemt een bouwproject tegenwoordig soms bijna dubbel zoveel werkuren in beslag als twintig jaar geleden. “Lastenboeken van wat grotere projecten zijn tegenwoordig bijna een vuist dik. Komt daarbij dat de architect zich continu moet aanpassen aan de veranderende normeringen en formaliteiten”, zegt Dehaen.

Ook het gebrek aan visie in regelgeving vanuit de diverse overheden maakt bepaalde zaken nodeloos ingewikkeld. “Reken zelf maar uit wat dit allemaal kost aan extra werkuren. Extra werkuren waarvan men zich nauwelijks van bewust is of wil zijn, en dan ook amper in rekening worden gebracht.”

Dit is vaak ook het geval bij prijsvragen, waarbij de gevraagde prestaties vaak in schril contrast staan met de vergoeding. “Architectuurwedstrijden van overheden, gemeentebesturen, huisvestingsmaatschappijen en dergelijke eisen vergaande, uitgewerkte studies – soms lijken het bijna complete opdrachten – zonder daar ook maar enige vorm van vergoeding tegenover te stellen. Dat is vragen om een faillissement van de hele sector”, zegt Dehaen.

36 euro per uur
Uit het onderzoek blijkt dat een architect gemiddeld 503 werkuren besteedt aan een nieuwbouwproject van 300.000 euro en een renovatieproject van 150.000 euro. Het uurloon komt hierbij respectievelijk uit op 47 en 36 euro bruto per uur. “Vergeleken met andere vrije beroepers zoals advocaten, deurwaarders en vooral notarissen, is het netto-inkomen van een doorsnee architect bescheiden te noemen, en dan drukken we ons nog voorzichtig uit”, aldus Dehaen.

“De studie leert ons dat een uurloon tussen de 65 en 95 euro – afhankelijk van diverse parameters, zoals ervaring, de grootte van het bureau – als eerlijk en correct mag worden beschouwd. Meer dan de helft hoger dus dan wat architecten vandaag in werkelijkheid verdienen. Men geeft het niet graag toe, maar het is wel een feit dat sommige vakgenoten tegen dumpprijzen werken. Of beter gezegd: moeten werken”, vertelt de voorzitter van de Orde.

Half werk
De Orde van Architecten wijst erop dat een te laag honorarium niet alleen nadelig is voor de architect, maar evenzeer voor de opdrachtgever. “Want net zoals in elke andere branche geldt ook hier het principe van ‘what you pay, is what you get’. Kwaliteit heeft zijn prijskaartje: wie té goedkoop is, levert vaak maar half werk. Het is uiteindelijk de bouwheer die hiervan de dupe is.”

Andere nieuwsberichten

Nominaties Rietveldprijs 2020 bekendgemaakt

27 minuten geleden

Europa's grootste drijvende zonnepark geopend in Kralingen

1 uur geleden

Bewoners, markt en gemeente onderzoeken haalbaarheid Energiepark Leiden

Gisteren, 16:28

Flexibel café-restaurant voor Depot Boijmans van Beuningen

Gisteren, 15:11

Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders

2 uur geleden

'Groot deel monumentensubsidie naar kerken'

2 uur geleden

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

Gisteren, 17:26

Nieuw onderzoek naar eeuwenoude graven onder Binnenhof

Gisteren, 10:16

Europese Commissie: binnen vier jaar zes keer zoveel waterstof

Gisteren, 09:42

Uitreiking Gulden Feniks 2020 in november

8 juli, 4:37
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan