'Rijk moet verschillen bouwleges aanpakken'

31 augustus 2015, 11:18
De Vereniging Eigen Huis (VEH) wil dat het Rijk gemeenten dwingt om voor bouwleges een uniforme kostprijsberekening te gebruiken. Ook dit jaar zijn er weer grote verschillen tussen de kosten die gemeenten rekenen voor een bouwvergunning. Zo zijn in 38 gemeenten de leges met meer dan tien procent gestegen, terwijl de tarieven in elf gemeenten juist met meer dan tien procent zijn gedaald.

Gemiddeld stijgen de bouwleges dit jaar met 2,3 procent voor een kleine verbouwing en met 2,5 procent voor de bouw van een nieuwe woning. Opvallend is echter het aantal uitschieters. Zo betaalt een inwoner van de gemeente Buren ruim 900 euro aan leges voor een verbouwing. Dat is ruim veertig procent meer dan vorig jaar en bijna drie keer zoveel als het landelijke gemiddelde (360 euro).

Ook in Son en Breugel (858 euro), Zaltbommel (730 euro) en Woerden (729 euro) moet eerst een fors bedrag aan de gemeente worden betaald voordat de aannemer aan de slag kan. Traditioneel het goedkoopst is de gemeente Leiden, daar betaalt een inwoner die zijn huis voor 10.000 euro wil laten verbouwen slechts 38 euro aan leges, aldus de VEH.

In het oog springt verder de onvoorspelbaarheid van de gemeente Alphen aan den Rijn, meldt de vereniging voorts. Vorig jaar daalden hier de leges voor een kleine verbouwing met negentig procent, dit jaar schieten ze met 147 procent weer even hard omhoog. Overigens heeft deze gemeente met 91 euro nog steeds tot een van de laagste legestarieven.

Nieuwbouw
Ook bij de vergunningen voor nieuwbouw lopen de gemeentelijke leges sterk uiteen. In Eindhoven moet voor een nieuwbouwwoning met een bouwsom van 130.000 euro maar liefst 7.740 euro aan leges worden betaald, terwijl diezelfde vergunning in Hoogeveen slechts 1.826 euro kost. Gemiddeld bedragen deze bouwleges 3.655 euro.

Eindhoven kan haar burgers ruim vier keer zo veel rekenen als Hoogeveen omdat gemeenten zelf de legestarieven en de kostendekkendheid kunnen bepalen. De mate waarin een gemeente een kostendekkend tarief hanteert kan voor een deel het verschil in gemeentelijke leges verklaren, maar hierin zijn veel gemeenten niet transparant, meldt de VEH.

Onbegrip
“De grote en hardnekkige tariefverschillen stuiten op onbegrip bij burgers, zeker als er geen goede verklaring voor wordt gegeven”, zegt algemeen directeur Cindy van de Velde van de VEH. Daarom wil de vereniging dat het Rijk de gemeenten dwingt om een uniforme kostprijsberekening te gebruiken.

“Alleen dan worden de kosten van bouwvergunningen inzichtelijk en onderling vergelijkbaar. Daarnaast moeten stijgingen gemaximeerd worden zodat de excessen, die nu ieder jaar voorkomen, niet meer mogelijk zijn en de tarieven tussen gemeenten meer naar elkaar toegroeien”, besluit Van de Velde.

In 2010 zijn er afspraken gemaakt tussen gemeenten en Rijk over meer uniformiteit en transparantie bij de kosten van bouwvergunningen. Daar is tot nu toe weinig van terechtgekomen, want de VEH constateerde al jaren grote verschillen tussen de bouwleges.

Andere nieuwsberichten

Voormalige spoorlijn in Taiwan door Mecanoo getransformeerd tot park

Gisteren, 17:22

Schoolgebouw van RoosRos is een ster op Sport- en Beleefcampus De Braak

Gisteren, 15:19

Architectenweb symposium: het nieuwe hybride stadsblok

Gisteren, 14:00

Team VenhoevenCS maakt masterplan voor stadsnatuur langs rivier Shenzhen

Gisteren, 11:36

Partner awg architecten verzorgt Rietveldlezing

Gisteren, 13:23

Vijf Nederlandse nominaties bij Brick Award 2022

Gisteren, 13:00

Woningbouw Jan Snel verder als Daiwa House Modular Europe

25 oktober, 5:37

Handboek gepresenteerd voor realiseren van 'superplinten'

25 oktober, 4:43

Nederland gaat klimaatverandering harder voelen, verwacht KNMI

25 oktober, 1:33

Video: Ziptruss

22 oktober, 3:31
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan