Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders

Parkachtige Paleisbrug Den Bosch geopend

13 mei 2015, 11:03
Afgelopen weekend is de nieuwe Paleisbrug in ’s-Hertogenbosch geopend. De 250 meter lange fiets- en voetgangersbrug verbindt het stadscentrum met het Paleiskwartier. De door Benthem Crouwel Architekten ontworpen brug is ingericht als een park.

Dit vanwege het uitzicht op het nabijgelegen natuurgebied Gement en om de brug aan te laten sluiten op het groen langs de Dommel en het verblijfsgebied rondom de Hofvijver in de wijk Paleiskwartier. Daarnaast is er met het parkachtige karakter van de brug in feite 2.500 vierkante meter aan parkruimte toegevoegd aan het centrum van de Brabantse hoofdstad.

Planten, bomen, bestrating, meubilair en verlichting zijn geïntegreerd in gevouwen platen van weervast staal. Omdat het staal aan twee zijden roest, is het overal een millimeter dikker uitgevoerd, waardoor de brug minimaal honderd jaar meegaat. Bovendien sluit de robuuste uitstraling van het staal goed aan bij de sfeer van de vestingwerken van de stad, meldt Benthem Crouwel.

De positie van de groenvakken en boombakken op de brug is bepaald in samenwerking met Piet Oudolf, die het beplantingsplan voor de Paleisbrug heeft gemaakt. De beplanting op de brug bestaat uit drie zones, ieder met een eigen karakter.

Aan de kant van het stadscentrum is de brug voorzien van savanneachtige beplanting met lage planten en losse bomen. Boven het spoor ligt er alleen lage beplanting op de brug, die aansluit op het weidse uitzicht. Aan de zijde van het Paleiskwartier heeft de brug een meer bosachtig karakter.

De plantenvlakken op de brug zijn voorzien van een bewateringssysteem met detectie. De afvoer uit de plantenbakken is voorzien van een extra overloop zodat de planten nooit te veel water kunnen krijgen. De beplanting, bankjes en paden worden 's avonds aangelicht door LED-verlichting, zodat de brug ook na zonsondergang een aangenaam verblijfsgebied is.

Zonnecollector
Om de brug in de winter ijsvrij te kunnen houden, was vloerverwarming met een lage temperatuur een uitgangspunt bij het ontwerp.’s Zomers fungeert de Paleisbrug als een enorme zonnecollector, die in samenwerking met een wko zorgt voor meer warmte dan ’s winters nodig is. De overtollige energie wordt geleverd aan de omliggende wijk.

De Paleisbrug is opgebouwd uit verschillende formaten overspanningen die van kolom naar kolom gaan. De kolommen zijn met weervast-stalen panelen bekleed, zodat ze een geheel vormen met de overspanningen. De overspanningen bestaan uit horizontale weervaste stalen kokers waarop een betonnen druklaag ligt. Hoe langer de overspanning, hoe hoger de kokers.

De grootste overspanning van zestig meter loopt over het spoor. Bij deze overspanning is een extra vakwerkligger bovenop het brugdek gecreëerd. Een constructie onder het brugdek was vanwege de hoogte die de treinen nodig hebben niet mogelijk.

Perforaties
Waar bomen op de brug staan, is de betonnen druklaag geperforeerd. Op deze manier is een boombak in de stalen kokerliggers gemaakt. De perforaties zijn strategisch geplaatst en leiden zowel voor het beplantingsplan als de constructie tot een goed resultaat, aldus Benthem Crouwel. Het beton komt nergens op de brug in het zicht.

Over de lengte van de brug lopen vier stroken van ieder twee meter breed, die afwisselend uit groenvakken en bestrating bestaan. Tussen de groenvlakken en de bestrating zijn stroken gecreëerd van zestig centimeter breed, die zijn afgewerkt met een weervaste stalen noppenplaat. Hierin bevinden zich kabels, leidingen en lijngoten voor de hemelwaterafvoer van de bestrating.

De inrichting van het brugdek en het leidingwerk kan indien nodig worden vervangen, zonder de hoofddraagconstructie te beïnvloeden.

Andere nieuwsberichten

Team met MVSA en Beyond Space renoveert oud rijkskantoor Haarlem

15 januari, 2:40

Winterlezingen Arcam over wonen in Metropoolregio Amsterdam

15 januari, 11:44

Doctor Wibautplein in Schiedam wordt herontwikkeld tot WIJpark

15 januari, 10:39

Luifeldak Paper Roof refereert aan klassieke Chinese architectuur

14 januari, 4:24

Video: Charlie Koolhaas over het boek City Lust

15 januari, 4:09

Derivatendrama nekt Vestia alsnog: corporatie wil opsplitsen

15 januari, 9:43

Werkloze dijk in Hedwigepolder wordt proefobject tegen lekken

15 januari, 9:14

Huizenprijzen naar recordhoogten gestegen

14 januari, 11:05

VEH aan DNB: Verhoog niet eigendomslasten maar pak hoge huren aan

14 januari, 10:00

'Inspiratieboek' voor fietsparkeren bij stations verschenen

13 januari, 2:37
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan