Copyright: BURO M2R
Copyright: BURO M2R
Copyright: BURO M2R
Copyright: BURO M2R
Copyright: BURO M2R
Copyright: BURO M2R
Copyright: BURO M2R
Copyright: BURO M2R
Copyright: BURO M2R
Copyright: BURO M2R
Copyright: BURO M2R
Copyright: BURO M2R
Copyright: BURO M2R
Copyright: BURO M2R
Copyright: BURO M2R
Copyright: BURO M2R
Copyright: BURO M2R
Copyright: BURO M2R
Copyright: BURO M2R
Copyright: BURO M2R
Copyright: BURO M2R
Copyright: BURO M2R
Copyright: BURO M2R
Copyright: BURO M2R
Copyright: BURO M2R
Copyright: BURO M2R
Copyright: BURO M2R
Copyright: BURO M2R

M2R verzorgt herinrichting Cultuurgebouw

3 november 2014, 15:59
Met onder meer een containerconstructie in de etalage en de aanpak van de passage en het theatercafé heeft BURO M2R het Cultuurgebouw Haarlemmermeer heringericht. Het bureau heeft met beperkte middelen een heldere structuur en een uitnodigend interieur gecreëerd.

Met het Cultuurgebouw Haarlemmermeer in Hoofddorp zijn in 2011 Theater De Meerse, cultureel centrum Pier K, de bibliotheek en het popcentrum geïntegreerd. Kraaijvanger heeft twee nieuwe gebouwen, de oudbouw en uitbreidingen letterlijk onder een dak samengebracht.

Voor de invulling van de leegstaande etalage van het gebouw organiseert het Podium voor Architectuur, onderdeel van Pier K, een brainstorm en vervolgens een pitch. M2R maakt het winnende ontwerp, dat bestaat uit gestapelde containers waarin meerdere functies een plek krijgen.

Containers
Volgens M2R is de containerconstructie als basis budgettair een interessante oplossing, maar zijn de industriële uitstraling en de multifunctionaliteit doorslaggevend geweest. Tegenover de quasinonchalante stapeling van de containers staat de verzorgde afwerking. De kleur geel heeft een signaalfunctie: hier moet de bezoeker zijn voor informatie en tickets.

De containers bieden ruimte aan een de ticket- en informatiebalie, een werklocatie voor het Podium voor Architectuur, flexwerkplekken, toiletten, een horecauitgifte en een ruimte voor lezingen en exposities met terras.

Heldere structuur
Om de synergie tussen de vier culturele instellingen in het gebouw te bevorderen, heeft M2R een herinrichtingsvoorstel voor de passage gemaakt. De overdekte binnenstraten, loopbruggen en pleinen moesten voor interactie zorgen, maar in de praktijk werkte dat niet optimaal. "In het gebruik vond men het gebouw kil en kaal", zegt Martijn Sorée van M2R, "het miste sfeer en ziel."

Met een nieuwe vloer in de passage zorgen de interieurarchitecten voor een duidelijke routing en helderheid. De heldere structuur is gecreëerd met drie lagen. De basis is een speciaal voor dit project ontworpen straatsteen; de lichte en iets glanzende, afwijkende steen duidt de looproute aan. Eenduidige belettering voor de vier instellingen, zowel aan de buitengevel als in de passage, vormt een tweede laag. Een lichtplan is de derde laag.

Het creëren van een binnenklimaat zorgt ervoor dat de vier instellingen hun deuren openzetten. Om de interactie en kruisbestuiving te stimuleren heeft M2R horeca en technische voorzieningen toegevoegd aan het binnenplein.

Herinrichting theatercafé
Het het oog op een effectieve herinrichting van het theatercafé heeft het bureau de entree aangepast. "Vanaf de oplevering waren café en foyer alleen open rondom voorstellingen", vertelt Roger Teunisse. Gezien de gewenste uitstraling en grandeur van het Cultuurgebouw, mocht naar zijn mening ook de horeca wat meer dynamiek bieden.

Bij de entree is een voorportaal geplaatst, waardoor de gehele ruimte efficiënter kan worden benut. De verhoogde entree wordt bereikt via ene brede luie trap, met rechts tegen de gevel een rolstoelhelling en links een bordes in drie etages.

Het voormalige theatercafé is opgedeeld in een restaurant, een grand café en een foyer. De drie functies hebben in de inrichting, vanuit een overeenkomstige basis, een geheel eigen sfeer en uitvoering gekregen. Blikvangers zijn de grote lichtarmaturen en een op maat vervaardigd wijnrek over de breedte van de ruimte.

Andere nieuwsberichten

Ingrijpende verbouwing stationsplein Oostende voltooid

Gisteren, 16:04

MVRDV aan de slag met 'Olympische' vallei Seoul

Gisteren, 15:02

Clubgebouw met contrasterende volumes voor watersportvereniging

Gisteren, 11:37

Het Timmermansoog: Castex

Gisteren, 09:15

Nieuwbouw sociale huurwoningen naar dieptepunt

40 minuten geleden

BNA: architecten zijn wat minder positief

9 december, 3:19

'Nog veel onveilige fietsroutes naar school'

9 december, 11:12

Aanplant tien miljoen bomen van start

9 december, 9:30

Boek gaat dieper in op nooit gebouwd Den Haag

6 december, 2:11

Adviescommissie stelt twee oeververbingen over IJ voor

6 december, 10:27
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan