Copyright: Horizon Photoworks
Copyright: BFAS
Copyright: BFAS
Copyright: Horizon Photoworks
Copyright: Horizon Photoworks
Copyright: Horizon Photoworks
Copyright: Horizon Photoworks
Copyright: Horizon Photoworks
Copyright: Horizon Photoworks
Copyright: Horizon Photoworks
Copyright: Horizon Photoworks
Copyright: Horizon Photoworks
Copyright: BFAS
Copyright: BFAS
Copyright: Horizon Photoworks
Copyright: Horizon Photoworks
Copyright: Horizon Photoworks
Copyright: Horizon Photoworks
Copyright: Horizon Photoworks
Copyright: Horizon Photoworks
Copyright: Horizon Photoworks
Copyright: Horizon Photoworks

Opgefrist kantoorgebouw na grondige renovatie

4 september 2014, 12:05
Een kantoorgebouw uit de jaren tachtig aan de Daalsesingel in Utrecht is grondig gerenoveerd. Architectenbureau BFAS heeft onder meer een nieuwe, ruimtelijke entree en een nieuwe buitengevel ontworpen; Fokkema & Partners Architecten heeft het interieurontwerp van de kantoorvloeren gemaakt.

De renovatie van het kantoorgebouw voorzag in de gedeeltelijke vervanging van de buitenpuien, het vergroenen van de buitenruimten en het opwaarderen van de kantoorvloeren. Al tijdens de uitvoering werd voor een groot deel van het pand een nieuwe huurder gevonden: Energie Beheer Nederland (EBN).

Gevel
De oorspronkelijk sterk opgedeelde gevelpuien in de plint aan weerszijden van de entree heeft BFAS vervangen door enkelvoudige, zeer grote glasplaten. Een doorlopende strakke luifel scheidt plint en bovenbouw van elkaar. Door een border met beplanting toe te voegen is de voormalig harde plint veranderd in een entreegebied dat rust en luxe uitstraalt.

Boven de plint is een groot deel van het (spiegelende) glas vervangen, zonder het bestaande beeld aan te tasten. Het doorzicht naar buiten is volgens BFAS sterk verbeterd en er wordt een veel hogere isolatiewaarde behaald. Samen met andere duurzame maatregelen heeft dit geleid tot een BREEAM-label 'very good' voor het gerenoveerde pand.

Ontmoeting
Met het oog op een lichte en ruimtelijke entree heeft BFAS een vide en een patio in de entree-as van het gebouw gerealiseerd. Via de patio aan de zonnige achterzijde van het pand valt ruim daglicht in de hal.

De patio doet tevens dienst als centrale ontmoetingsruimte en vormt als zodanig een verlenging van de verblijfsruimte in het centrale, transparante entreegebied. In dit verblijfsgebied strekt een vide naar de eerste verdieping. Een groenmuur in de vide verbindt de verdiepingen met elkaar en het verblijfsgebied met de patio.

In samenwerking met Fokkema & Partners zijn de verdiepingen opnieuw ingdeeld. Alle binnenwanden zijn weggehaald en de daarmee ontstane open vloeren zijn met elkaar verbonden door op strategische plekken vides te maken.

Rond de vides is een centrale zone gecreëerd, die de open trappen, ontmoetingsplekken, kopieer- en koffiehoeken bevat. Met dit hart voor het kantoor wordt het onderlinge contact tussen de verschillende teams gestimuleerd.

Houten elementen
Fokkema & Partners heeft eiken interieurelementen gebruikt voor het verdere structureren van het kantoor. In de centrale zone is de vloer uitgevoerd in eiken, terwijl de aansluitende gebieden - waar de rust van de 'private' werkplekken heerst - juist een eiken plafondafwerking hebben.

Naast deze vlakken als horizontale elementen zijn eiken kasten als verticale structurerende elementen toegepast. De plaatsing creëert op de open vloeren het gevoel van afgescheiden werkplekken, transparante kantoren en kleinere ontmoetings- en concentratieruimten. Deels zijn bestaande muebels gebruikt, die in de loop der tijd vervangen zullen zorden door eveneens lage houten kasten.

De helderheid en ruimtelijkheid van de kantoorinrichting draagt bij aan de zichtbaarheid van kunst. "Een kunstwerk geeft daarmee niet allen kleur aan bijvoorbeeld de vergaderruimte", aldus de interieurarchitecten, "maar aan de gehele omringende kantoorruimte."

Andere nieuwsberichten

Multifunctioneel centrum en brede school Rockanje in gebruik genomen

3 juli, 2:19

Winnaars Archiprix 2020 bekend

3 juli, 11:50

Heembouw ontwerpt en realiseert kantoor NVM in Papendorp

3 juli, 10:31

Diversiteit aan plekken in een integrale ruimte

2 juli, 4:16

BAM: 'pijnlijke maar noodzakelijke' afbouw internationale divisie

3 juli, 3:30

'Twee op vijf basisschoolleerlingen in verouderd gebouw'

3 juli, 9:33

Inschrijving voor Herengracht Industrie Prijs 2021 geopend

3 juli, 9:00

Tweede corona-quickscan BNA: zorgen op lange termijn blijven

2 juli, 9:58

Planbureau: te weinig aandacht voor groen in herstelplan kabinet

2 juli, 9:26

Impasse tussen Rijk en stichting over renovatie Vredespaleis

1 juli, 5:10
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan