Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen

Biesbosch Museum wil MuseumEiland worden

13 september 2013, 15:18
Het Biesbosch Museum in Werkendam heeft vrijdag een integraal plan gepresenteerd om de bestaande locatie uit te breiden en om te vormen tot een MuseumEiland. Het museum wil de ontwikkelingen in de Biebosch aangrijpen om zich te ontwikkelen tot het centrum van het gebied. Studio Marco Vermeulen heeft voor deze opgave een ontwerp gemaakt.

Directe aanleiding voor het plan van het Biesbosch Museum is de ontpoldering van de Noordwaard in het kader van het Ruimte voor de Rivier-programma, waardoor het museumterrein nu een eiland is geworden. Het museum ziet mogelijkheden om van het gebouw en het eiland een fysieke en mentale poort naar Het Nationaal Park de Biesbosch te maken.

In het voorlopig ontwerp van Studio Marco Vermeulen wordt de bestaande bebouwing van het museum gehandhaafd. Daarbij wordt voorgesteld het gebouw, dat nu een sterk gesloten karakter heeft, aan de zuidwestelijke kant uit te breiden. Daarmee wordt het open naar het grootste en potentieel aantrekkelijkste deel van het eiland.

Uitbreiding
De voorgestelde uitbreiding is voorzien van veel glas. De nieuwbouw biedt onderdak aan onder andere een restaurant – met uitzicht op het eiland en het aangrenzende water – en een multifunctionele ruimte waar bijvoorbeeld tijdelijke exposities kunnen worden ingericht.

De daken van zowel de bestaande bouw als de nieuwbouw worden uitgevoerd als groendaken. Het streven is dat de daken toegankelijk worden voor het publiek. De bestaande bouw wordt omzoomd met grondlichamen, die in vorm aansluiten op de geometrie van de bestaande en nieuwe daken. Ook de beplanting van daken en grondlichamen wordt op elkaar afgestemd.

Het geheel van grondlichamen, bestaande bouw en uitbreiding vormt een sculpturaal volume, dat zich in het omringende landschap voegt. Volgens architect Vermeulen zal “het museum zich niet zozeer als een gebouw, maar als een land art-object manifesteren”, dat bovendien door de bezoekers kan worden gebruikt.

De entree van het museum blijft gesitueerd aan de zijde van de toegangsweg en de parkeergelegenheid. In de entreeruimte worden de receptie en een winkeltje ondergebracht. Vanuit deze ruimte kunnen de bezoekers naar de tentoonstellingsruimtes, het restaurant en het terras.

Dakkapellen
Op de eerste verdieping komen kantoren van Staatsbosbeheer, Parkschap NP de Biesbosch en het museum zelf. Per kantoorruimte wordt het dak voorzien van drie grote dakkapellen die voor onder meer daglicht en ventilatie zorgen. De kantoren bestaan uit (individuele) werkplekken en een afsluitbare conferentieruimte.

De tentoonstellingsruimte blijft volgens het plan gehandhaafd, maar de tentoonstelling zelf wordt wel vernieuwd. Het ‘gelaagde verhaal’ van de Biesbosch kan bijvoorbeeld worden verteld aan de hand van een aantal thema’s zoals waterveiligheid en collectiestukken kunnen op eigentijdsere wijze worden geëxposeerd, zo suggereert de architect.

Het MuseumEiland zal worden vormgegeven als een zoetwatergetijdenpark, met ‘beleving’ als belangrijk uitgangspunt. Het eiland wordt omgegraven tot een ondiepe kreek omringd door een ringdijk. Variaties in de waterstand van de kreek zullen leiden tot merkbare verschillen in het park en leiden tot variatie in flora en fauna.

De werking van de Biesbosch zelf zal ook worden gesimuleerd, onderverdeeld in vier gebieden die bezoekers zelf kunnen beïnvloeden. Deze ‘Biesbosch Beleving’ moet de bezoeker naast plezier inzicht bieden in de werking van het natuurgebied.

Na de presentatie vrijdagmiddag is het plan aangeboden aan de Zuid-Hollandse gedeputeerde Johan van den Hout (Ecologie)

Andere nieuwsberichten

Abscis ontwerpt gebouw als uitbreidbare blokkenpuzzel voor Universiteit Gent

2 uur geleden

Rijk gedecoreerde Sint-Franciscuskerk in oude luister hersteld

2 uur geleden

Rijnboutt aan de slag met vernieuwing Lodewijk van Deysselbuurt

Vandaag, 11:32

Ook woningen met extra hoogte in dubbel woongebouw door Arons en Gelauff

Vandaag, 10:46

Groen licht voor bestemmingsplan Nieuw Kralingen

48 minuten geleden

Uitbreiding management Hollandse Nieuwe

1 uur geleden

Vanaf 1 september vergunningvrij bouwen in Rotterdam

Gisteren, 12:27

Realiseren klimaatbeleid kost komende jaren drie miljard per jaar

29 mei, 9:53

'Dertig jaar natuurbeleid heeft natuur niets opgeleverd'

29 mei, 9:21

Planbureaus willen af van begrip anderhalvemetersamenleving

28 mei, 3:25
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan