‘We willen meerdere disciplines kunnen bedienen’

1 februari 2013, 13:04
Bureau B+O heeft een organisatorische wijziging doorgevoerd. Het architectenbureau uit Meppel bestaat nu uit vier bedrijven, die als afzonderlijke divisies opereren. “We willen meerdere disciplines kunnen bedienen”, zegt architect-directeur Arnoud Olie.

Aan de verandering liggen een aantal zaken te grondslag, allemaal terug te voeren op veranderende tijden. “Ik vind dat de ontwikkeling in ons vak te traag gaat”, steekt Olie van wal. “Voor ons als beroepsgroep lijkt architectuur nog steeds zaligmakend, maar de samenleving is veel minder met architectuur bezig dan wij denken.”

“Als bureau lopen wij tegen oude structuren aan. Tegenwoordig gaat slechts tien tot twintig procent van het werk over architectuur, maar wij moeten steeds binnen het architecten-cao werken. En die is niet toekomstgericht. Dat neem ik de beroepsgroep niet kwalijk, maar er zijn dingen waar je steeds tegenaan loopt.”

Bureau B+O bestaat daarom uit de flexibeler opererende bedrijven Architectuur en Interieur, Landschap en Stedenbouw, Bouwkunde en Techniek en Management en Advies. “Er zijn nu vier kleinere clubs, in plaats van één grote. Naar mijn mening ben je in een kleine club creatiever dan in een grote. Daarnaast kunnen de kosten nog meer delen.”

Acquisitie
B+O deelt deze al met andere bedrijven die net als het bureau in de Gasfabriek zitten. Om de scheiding tussen de vier divisies nog zichtbaarder te maken, zijn deze allemaal gehuisvest in een andere ruimte, verdeeld over het gehele terrein. Olie fungeert als een soort algemeen directeur, die aan acquisitie doet en aanzet geeft tot ontwerpen.

“Dat doe ik samen met de divisiedirecteuren. Een architect is in mijn beleving iemand die zorgt dat er opdrachten binnenkomen en een concept bedenkt dat verkoopt, en niet alleen degene die een gebouw verzint. Wij ontwikkelen ook mee, ontzorgen we de opdrachtgever door bijvoorbeeld investeerders voor een project te vinden.”

Met een kleine veertig medewerkers behoort B+O inmiddels tot de grotere bureaus in Nederland. “We hebben een brede portefeuille, ook omdat we in een kwetsbaar gebied zitten. We willen als bureau in staat zijn meerdere disciplines te kunnen bedienen. In onze projecten streven we een zekere stijlloosheid na, al moet de kwaliteit wel herkenbaar zijn.”

Opzoeken
Hoewel Olie erkent dat B+O het niet makkelijk heeft, merkt hij wel dat veel klanten bij het bureau terugkomen. “In goede tijden moet je proberen trouw te blijven en je klanten aandacht geven, maar ook in slechte tijden moet je klanten blijven opzoeken. En we proberen nieuwe relaties aan te gaan.”

“Ook architecten zouden veel meer de samenwerking moeten zoeken. Als een Limburgs bureau bij ons in de buurt een opdracht krijgt, zou het best onze tekenafdeling eens kunnen vragen om mee te helpen. Andersom benaderen wij dat bureau dan ook wanneer wij in Limburg zouden werken. We moeten er van af dat alles binnen vier muren blijft.”

“Daarnaast vind ik het belangrijk dat we een branchevereniging hebben die ons vak sterk uitdraagt. Vergelijk het met een Keurslager, dat label draagt er aan bij dat mensen daar vlees gaan kopen. Met eenzelfde soort kwaliteitskeurmerk zou het ook een automatisme moeten worden om een architect in te schakelen bij het project.”

Bureau B+O en De Gasfabriek houden zaterdag 2 februari een open huis, van 10-17 uur.

Trefwoorden

arnoud olie bureau b o

Andere nieuwsberichten

Atelier Kempe Thill wint prijsvraag Duitse gezondheidscampus

Gisteren, 15:51

Zecc uitgeroepen tot Architect van het Jaar 2020

Gisteren, 14:06

Forum Groningen is Publiek gebouw van het Jaar 2020

Gisteren, 14:05

Trippenhuiscomplex uitgeroepen tot Interieur van het Jaar 2020

Gisteren, 14:04

Expositie belicht relatie directeur Glasfabriek met befaamde architecten

Gisteren, 10:57

Amsterdam wil opdelen woningen door beleggers voorkomen

Gisteren, 09:12

Bouw Het Grote Huis op Landgoed Duivenvoorde gestart

27 oktober, 3:19

Bouw vreest ontslaggolf door stikstofbeperkingen

27 oktober, 9:08

Winnaars Dutch Design Awards 2020 bekend

26 oktober, 5:08

Negentien gemeenten kunnen aan de slag met aardgasvrije wijken

26 oktober, 4:21
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan