Recordjaar voor wolkenkrabbers verwacht

11 januari 2013, 10:32
In 2013 lijken er wereldwijd meer wolkenkrabbers dan ooit tevoren te worden opgeleverd. Dat zegt de Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH). Vooral in China en het Midden-Oosten wordt hard gebouwd aan torens hoger dan tweehonderd meter.

Het verwachte recordjaar volgt op een jaar waarin het aantal opgeleverde wolkenkrabbers juist afnam. Dit kwam volgens de CTBUH, ’s werelds belangrijkste informatiedienst op het gebied van hoogbouw, vooral doordat projecten wegens de economische crisis vertraging opliepen. In 2012 kwamen er 66 tweehonderdplussers bij, tegenover 82 in 2011.

China neemt met 22 nieuwe zeer hoge gebouwen exact een derde van dit aantal voor zijn rekening. In het Midden-Oosten valt met name Mekka op, waar liefst vijf nieuwe wolkenkrabbers zijn verrezen. Een ervan is het Makkah Royal Clock Hotel, dat zich met 601 meter het op één na hoogste gebouw ter wereld mag noemen.

Eveneens opmerkelijk is de productiviteit in het door de crisis hard getroffen Dubai, goed voor vier van de zes hoogste torens in 2012. Ook hebben de autoriteiten verschillende nieuwe hoge gebouwen aangekondigd. Dat neemt overigens niet weg dat inmiddels 25 projecten hoger dan vierhonderd (!) meter zijn stilgelegd of afgeblazen.

Elders zijn vooral Canada en Panama opvallend nijvere hoogbouwers. Eerstgenoemde land streefde zelfs zijn buurman en bakermat van de wolkenkrabber de VS voorbij, met vier opgeleverde torens hoger dan tweehonderd meter tegenover twee. Panama lijkt vooral te profiteren van de verbreding van het kanaal en mensen die er een tweede huis kopen.

Ondanks de terugval ten opzichte van recordjaar 2011 staat afgelopen jaar op nummer drie in de lijst van meest productieve hoogbouwjaren, zegt de CTBUH. En de orders voor nieuwe superwolkenkrabbers blijven maar binnenstromen. Ook in landen met een dip, waaronder de VS, wordt weer lustig gewerkt aan zeer hoge gebouwen.

Verstedelijking
Belangrijke oorzaak voor de almaar doorgaande groei van het aantal wolkenkrabbers is volgens de CTBUH de hoge mate van verstedelijking in de wereld, wat overigens algemeen steeds meer wordt beschouwd als een van de belangrijkste opgaven voor de 21e eeuw. Ook de stijgende grondprijzen in steden nopen ontwikkelaars de hoogte in te bouwen.

Daarnaast wordt er steeds meer betaald voor woningen, merkt de CTBUH verder op. Zo is bij het nog lopende project One57 in New York een verdieping omvattend appartement voor negentig miljoen dollar verkocht.

Bijna de helft van de in 2012 opgeleverde torens voorzag (deels) in woningen, berekende de CTBUH. Daarnaast verwisselde de titel ‘hoogste woongebouw ter wereld’ afgelopen jaar twee keer van eigenaar. Momenteel is dat de 414 meter hoge Princess Tower in Dubai, die de eer in enkele maanden tijd afsnoepte van zijn stadgenoot 23 Marina (393 meter).

Wereldwijd is het aantal wolkenkrabbers hoger dan tweehonderd meter inmiddels verdrievoudigd ten opzichte van het jaar 2000. Eind 2012 registreerde de CTBUH 756 superhoge torens, tegenover 263 twaalf jaar eerder.

[View the story "Wolkenkrabberjaar 2012" on Storify]

Andere nieuwsberichten

Terugkijken: Door de ogen van Arna

Gisteren, 15:43

Schiekadeblok herontwikkeld met twee torens en 680 woningen

Gisteren, 13:37

Nieuw dak AZ-stadion heeft ook psychologisch effect

Gisteren, 10:45

Amsterdam wil vermindering van prettoerisme, maar heeft daar geen nieuwe instrumenten voor

28 mei, 5:07

Realiseren klimaatbeleid kost komende jaren drie miljard per jaar

Gisteren, 09:53

'Dertig jaar natuurbeleid heeft natuur niets opgeleverd'

Gisteren, 09:21

Planbureaus willen af van begrip anderhalvemetersamenleving

28 mei, 3:25

Kamer wil crisisaanpak voor afhandeling bevingsschade

28 mei, 9:05

Gerecyclede plastic weg gaat in productie

27 mei, 4:54

Icons At Risk presenteert lijst van bedreigde moderne huizen

27 mei, 11:55
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan