Bouw tempert verwachtingen

12 januari 2011, 9:27
De bouw deed er dinsdag alles aan om de harde realiteit in de sector te benadrukken. De markt is gestabiliseerd na de val die volgde op de crisis, maar het zal nog jaren duren voordat het niveau van de topjaren 2007 en 2008 weer gehaald wordt.

Het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) publiceerde een persbericht met de titel Crisis in de bouwsector: de bodem lijkt bereikt. Die kop bleek misleidend. “In de media zag je allemaal positieve berichten, terwijl dat in de verdere tekst niet naar voren kwam’’, aldus een medewerker van het EIB.

Directeur Taco van Hoek van het EIB vatte het tijdens het EIB-jaarcongres samen: “De crisis is niet voorbij, de bodem is bereikt.’’ Het instituut voorspelde dinsdag een stijging van de bouwproductie met 1 procent dit jaar na een totaal productieverlies van 15 procent in de afgelopen twee jaar.

Opmerkelijk is dat die bescheiden groei uit de woningmarkt moet komen, die in de afgelopen jaren hard geraakt werd. Het EIB gaat ervan uit dat de productie van nieuwbouwwoningen en herstel- en verbouwwerkzaamheden dit jaar met 5 procent stijgen.

Dat lijkt veel, maar Van Hoek benadrukte keer op keer dat het gaat om een herstel vanaf zeer lage niveaus. "Het gaat deels om een inhaalslag van werk dat door de crisis niet werd uitgevoerd’’, voegde hij daaraan toe.

BNA
Ook de BNA zegt er nog niet van overtuigd te zijn dat de crisis in de bouw voorbij is. Volgens de brancheorganisatie ‘kan het de waan van de dag zijn dat het eind van de crisis in zicht is, maar de realiteit is dat de architectenbranche er op dit moment nog middenin zit’. Voor 2011 hoopt de BNA wel op herstel, ‘maar dit is nog niet te zien’.

“Het lichte herstel wat het EIB voorspelt voor de jaren 2012-2015, sluit overigens aan op de uitkomsten van het onderzoek dat de BNA door het EIB heeft laten doen. Hierin wordt de mogelijkheid aangegeven dat er door herstel van de economie een tijdelijke opleving in de woningbouwproductie kan ontstaan, wat te maken heeft met de inhaalvraag. Dat gaat om vraaguitval tijdens de crisis, die in deze jaren alsnog gerealiseerd wordt.”

“Ook voor de lange termijn wijken de nieuwste cijfers van het EIB niet af van het BNA-onderzoek, waaruit blijkt dat de kans bestaat dat de nieuwbouwproductie niet meer terug zal komen op het niveau van voor de crisis.”

FNV Bouw
Vakbond FNV Bouw ziet nog geen verandering in de dagelijkse realiteit in de bouw, ondanks het ‘goede nieuws’ van het bereiken van de bodem. De vakbond zegt al sinds afgelopen zomer een toename van het aantal faillissementen en reorganisaties te zien.

“Het lichtje aan het einde van de tunnel is klein, ver weg en niet voor iedereen al zichtbaar”, aldus voorzitter Elco Brinkman van brancheorganisatie Bouwend Nederland.

Bouwend Nederland blijft zich zorgen maken over de werkgelegenheid in de bouw en ,,hoopt dat die sneller zal toenemen dan het EIB verwacht.’’ Het EIB rekent eerst nog op een daling van 1 procent in het ‘overgangsjaar’ 2011, gevolgd door een groei van 2 procent in 2012.

Die toename zal echter grotendeels bestaan uit de ‘flexibele schil’ van zelfstandigen en uitzendkracten. Het aantal medewerkers in loondienst daalt volgens het EIB van 354.000 in 2010 naar 348.000 dit jaar. “Zo laag is de werkgelegenheid in meer dan twintig jaar niet geweest."

Bron: ANP/BNA

Andere nieuwsberichten

SVP presenteert ensemble woonblokken langs spoor Amersfoort

Gisteren, 13:39

Gebouw Zuiderplein van Atelier Kempe Thill in Antwerpen klaar

Gisteren, 12:25

Ambacht gestold in ontwerp

17 september, 4:50

Floris Alkemade blijft tot 1 september 2021 Rijksbouwmeester

17 september, 1:07

Tentoonstelling over lithium in Het Nieuwe Instituut

Gisteren, 14:54

Kabinet wil kijken naar verdere verlaging heffing wooncorporaties

Gisteren, 11:05

AD: opmars elektrisch vervoer niet te stuiten

Gisteren, 10:32

Feyenoord: komst van nieuw stadion is haalbaar

17 september, 11:16

CDA'er Heerma wil wel meer doen tegen 'nationale wooncrisis'

17 september, 9:02

VVD en CDA willen serieus onderzoek naar kernenergie

16 september, 4:14
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan