‘Nollenlandschap Den Helder’ wint Keppler Prijs

3 augustus 2009, 13:15
Het bestuur van de ‘Stichting Welstandszorg Noord-Holland, adviescommissies voor Ruimtelijke Kwaliteit’ (WZNH), heeft onlangs de prijswinnaars van de Arie Keppler Prijs 2009 bekend gemaakt. Het ‘Nollenlandschap Den Helder’ heeft de prijs gekregen in de categorie ‘Stedenbouwkundige plannen en landschapsontwikkeling’.

WZNH reikt eens per twee jaar een prijs uit aan initiatiefnemers van een ‘voorbeeldige prestatie’ op het terrein van architectuur, stedenbouw, cultuurhistorisch erfgoed of ruimtelijke ordening. Ir. A. Keppler was in 1916 medeoprichter van WZNH, een stichting die de kwaliteit van bouwplannen in Noord-Holland is gaan toetsen aan criteria van schoonheid en welstand. In het plan ‘Nollenlandschap Den Helder’ staat de interdisciplinaire benadering van natuurontwikkeling centraal, geïnspireerd vanuit de beeldende kunst. Van de ontwerper: “elke opvatting van ‘natuur’ is in wezen een weerspiegeling van een bepaalde visie op natuur die altijd bloot staat aan allerlei culturele invloeden, niet ‘de natuur’ zelf, maar ons idee over wat natuur is bepaalt ons natuurbeeld. De paradox is dat dit beeld vooraf gaat aan de concrete natuurervaring. Ook ‘het landschap’ zijn we ons bewust door de gedachte dat een landschap iets uitdrukt.”

Om dit idee tot uitdrukking te brengen is bij de opzet van het plan een verbinding gemaakt met de traditie van de landschapschilderkunst en schilders als Claude Monet en William Turner die ‘de schilderachtigheid’ van het landschap ontdekten. “Licht en ruimte, mist en nevel, kleursluiers in de vegetatie, een spiegeling op een wateroppervlak die een kleine ruimte verdiept en vergroot”, volgens de ontwerper zijn dat “de immateriële aspecten van de natuurbeleving die een verbinding leggen tussen natuur en cultuur”.

Uit het juryrapport: “Het Nollenlandschap aan de zuidrand van Den Helder is met lange wortels verweven met de geschiedenis van Den Helder. Het ligt als binnenduinlandschap aan de rand van de Napoleontische stelling rond Den Helder, het was altijd een morsig landschap, een onbestemd niemandsland tussen een spoorlijn en een bedrijventerrein, door iedereen genegeerd. Totdat kunstenaar Rudi van de Wint er zijn plek vond om er te experimenteren met grote kunstwerken in samenhang met natuur, met weer en wind. Hij ging de bunkers gebruiken en legde paden aan om er zijn grote kunstwerken te plaatsen. En zo ontstond het Nollenlandschap als unieke plek voor kunst en natuur.

Nu is een tweede deel van dit poëtische landschapsproject in ontwikkeling genomen. Het inrichtingsplan voor een groot kavel, naast de nieuwe jeugdgevangenis en aansluitend op het oorspronkelijke Nollenlandschap, is tot stand gekomen in een intensieve samenwerking tussen Van de Wint, de ecoloog Ron van ’t Veer en Landschap Noord-Holland.

Het project kan een belangrijke culturele impuls worden voor de kop van Noord-Holland en geeft ook de Stelling van Den Helder nieuwe betekenis als ruimtelijk cultuurhistorisch relict. Het gebied zal aan betekenis winnen als wat er te vinden is voor een groot publiek bekend gemaakt wordt, via internet, NS wandelingen een bezoekerscentrum en gastateliers. De jury wil met het uitreiken van de AK 2009 graag haar grote waardering kenbaar maken voor dit belangrijke initiatief.”

Bron: Persbericht Beeldmateriaal: © STICHTING DE NOLLEN / Hendriktje Ruiter

Gerelateerde projecten

Enno Zuidema Stedebouw (EZS)
MOOST architectuurwerkplaats

Andere nieuwsberichten

Orthopedisch Centrum naar ontwerp van EGM geopend

Gisteren, 16:40

Woongebouw met royale ruimten naar ontwerp RoosRos

Gisteren, 16:00

Houten kap als identiteitsdrager en verbinder voor station Assen

Gisteren, 12:23

Licht op groen voor Architect@Work Rotterdam

Gisteren, 10:05

Arna Mackic vraagt aandacht voor Srebrenica-bloedbad

Gisteren, 17:40

Onderzoek: miljardentekort dreigt voor woningcorporaties

Gisteren, 09:57

'Te weinig aandacht voor ventilatie bij versoepeling coronaregels'

Gisteren, 09:30

BAM: 'pijnlijke maar noodzakelijke' afbouw internationale divisie

3 juli, 3:30

'Twee op vijf basisschoolleerlingen in verouderd gebouw'

3 juli, 9:33

Inschrijving voor Herengracht Industrie Prijs 2021 geopend

3 juli, 9:00
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan