‘Nollenlandschap Den Helder’ wint Keppler Prijs

3 augustus 2009, 13:15
Het bestuur van de ‘Stichting Welstandszorg Noord-Holland, adviescommissies voor Ruimtelijke Kwaliteit’ (WZNH), heeft onlangs de prijswinnaars van de Arie Keppler Prijs 2009 bekend gemaakt. Het ‘Nollenlandschap Den Helder’ heeft de prijs gekregen in de categorie ‘Stedenbouwkundige plannen en landschapsontwikkeling’.

WZNH reikt eens per twee jaar een prijs uit aan initiatiefnemers van een ‘voorbeeldige prestatie’ op het terrein van architectuur, stedenbouw, cultuurhistorisch erfgoed of ruimtelijke ordening. Ir. A. Keppler was in 1916 medeoprichter van WZNH, een stichting die de kwaliteit van bouwplannen in Noord-Holland is gaan toetsen aan criteria van schoonheid en welstand. In het plan ‘Nollenlandschap Den Helder’ staat de interdisciplinaire benadering van natuurontwikkeling centraal, geïnspireerd vanuit de beeldende kunst. Van de ontwerper: “elke opvatting van ‘natuur’ is in wezen een weerspiegeling van een bepaalde visie op natuur die altijd bloot staat aan allerlei culturele invloeden, niet ‘de natuur’ zelf, maar ons idee over wat natuur is bepaalt ons natuurbeeld. De paradox is dat dit beeld vooraf gaat aan de concrete natuurervaring. Ook ‘het landschap’ zijn we ons bewust door de gedachte dat een landschap iets uitdrukt.”

Om dit idee tot uitdrukking te brengen is bij de opzet van het plan een verbinding gemaakt met de traditie van de landschapschilderkunst en schilders als Claude Monet en William Turner die ‘de schilderachtigheid’ van het landschap ontdekten. “Licht en ruimte, mist en nevel, kleursluiers in de vegetatie, een spiegeling op een wateroppervlak die een kleine ruimte verdiept en vergroot”, volgens de ontwerper zijn dat “de immateriële aspecten van de natuurbeleving die een verbinding leggen tussen natuur en cultuur”.

Uit het juryrapport: “Het Nollenlandschap aan de zuidrand van Den Helder is met lange wortels verweven met de geschiedenis van Den Helder. Het ligt als binnenduinlandschap aan de rand van de Napoleontische stelling rond Den Helder, het was altijd een morsig landschap, een onbestemd niemandsland tussen een spoorlijn en een bedrijventerrein, door iedereen genegeerd. Totdat kunstenaar Rudi van de Wint er zijn plek vond om er te experimenteren met grote kunstwerken in samenhang met natuur, met weer en wind. Hij ging de bunkers gebruiken en legde paden aan om er zijn grote kunstwerken te plaatsen. En zo ontstond het Nollenlandschap als unieke plek voor kunst en natuur.

Nu is een tweede deel van dit poëtische landschapsproject in ontwikkeling genomen. Het inrichtingsplan voor een groot kavel, naast de nieuwe jeugdgevangenis en aansluitend op het oorspronkelijke Nollenlandschap, is tot stand gekomen in een intensieve samenwerking tussen Van de Wint, de ecoloog Ron van ’t Veer en Landschap Noord-Holland.

Het project kan een belangrijke culturele impuls worden voor de kop van Noord-Holland en geeft ook de Stelling van Den Helder nieuwe betekenis als ruimtelijk cultuurhistorisch relict. Het gebied zal aan betekenis winnen als wat er te vinden is voor een groot publiek bekend gemaakt wordt, via internet, NS wandelingen een bezoekerscentrum en gastateliers. De jury wil met het uitreiken van de AK 2009 graag haar grote waardering kenbaar maken voor dit belangrijke initiatief.”

Bron: Persbericht Beeldmateriaal: © STICHTING DE NOLLEN / Hendriktje Ruiter

Gerelateerde projecten

Enno Zuidema Stedebouw (EZS)
MOOST architectuurwerkplaats

Andere nieuwsberichten

Ontwikkelcombinatie wil 1.500 woningen langs spoor Haarlem-Leiden

Gisteren, 16:45

Francesco Veenstra pakt BNA-voorzittershamer op

Gisteren, 14:55

Een leisteenberg rijst uit het gazon van Kensington Gardens

Gisteren, 11:55

Het HEM opent deuren in oude munitiefabriek

Gisteren, 10:58

Nieuwe curatoren voor IABR-2020

Gisteren, 14:54

Geen dependance voor Boijmans op Zuid

Gisteren, 12:10

Europese steden vrezen toename Airbnb-verhuur

19 juni, 1:38

Prijzenregen bij Grote Groninger Gebouwenenquête

18 juni, 2:02

Bouwcombinatie haalt mensen weg bij Zuidasdok

18 juni, 9:01

Tweede fase Het Kielzog Hoogezand van start

17 juni, 3:48
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan